reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
reklama
ja tak odnosnie kontroli ZUSu ... kolezanka pracuje w takim wlasnie dziale w ZUSie i powiedziala ze dwoch typow L4 sie nie kontroluje - L4 od psychiatry/psychologa oraz L4 typu B w ciazy :) ponoc jest w jakis wewnetrznych rozporzadzeniach zusowskich napisane ze kobiety ciezarne po pierwsze musza przebywac "w obeznosci osob trzecich zwlaszcza po 6 miesiacu ciazy" ... chodzi o bezpieczenstwo zeby w razie czego mil kto takiej kobiecie pomoc itp ... po drugie kobiety ciezarne maja zalecane czesto i o ile to mozliwe RUCH !! /oczywiscie nie te ktore maja wpisane L4 lezace/ wiec to obliguje kobiete do opuszczanie chwilowo miejsca zamieszkania :)

tak wiec troche spokoju i bez paniki :) naszym maluszkom to nie sluzy :)
a ja jestem na L4 od poczatku 4 miesiaca i pewnie tak juz zostanie ... mam ciezka prace i lekarz dla mojego bezpieczenstwa dal mi zwolnienie :)

ja tak odnosnie kontroli ZUSu ... kolezanka pracuje w takim wlasnie dziale w ZUSie i powiedziala ze dwoch typow L4 sie nie kontroluje - L4 od psychiatry/psychologa oraz L4 typu B w ciazy :) :)

To chyba zależy od placówki ZUS.:tak:;-) Bo niestety nie we wszystkich miastach tak jest jak piszesz.... :no:
L4 od lekarzy psychologów/psychiatrów ZUS kontroluje mniej więcej raz na 2-3 miesiące. :-) A L4 na ciążę typu LEŻEĆ są w stanie w przeciągu tygodnia zweryfikować czy oby na pewno kobieta nie pojechała sobie np. na wakacje czy do rodziny. :happy2::confused:

To chyba zależy od placówki ZUS.:tak:;-) Bo niestety nie we wszystkich miastach tak jest jak piszesz.... :no:
L4 od lekarzy psychologów/psychiatrów ZUS kontroluje mniej więcej raz na 2-3 miesiące. :-) A L4 na ciążę typu LEŻEĆ są w stanie w przeciągu tygodnia zweryfikować czy oby na pewno kobieta nie pojechała sobie np. na wakacje czy do rodziny. :happy2::confused:

a ja takie wersje slyszalam juz z kilku miast ... min z krakowa no i u mnie na slasku ... ciekawe czy to faktycznie zalezy od placowki ..

Ja słyszałam, że na L4 w ciąży ZUS nie kontroluje.A przynajmniej jak na druku jest napisane, że można chodzić, to raczej kontroli nie trzeba się obawiać. Ja jestem w 8 m-cu i od 3 m-ca przebywam na L4 i kontroli nie miałam.

dzieki dziewczyny za odpowiedz!!a ja mam jeszcze jedno pytanko jako ze dostalam wlasie l4 lezace to czy nie orientujecie sie w jakich godz zus moze kontrolowac takie zwolnienia??i czy w weekendy tez kontroluja??bede wdzieczna za odpowiedz!!

W weekendy Zusy nie pracują to pewnie marne szanse na kontrole. A godziny?? Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak to może wyglądać??!!

Ale w sumie dobrze żebyś się gdzieś "na lewo" dowiedziała czy w waszych oddziałach Zusu są kontrole czy ich w ogóle nie praktykują. Tak żebyś nie miała stresiku:)::):):

reklama
W weekendy Zusy nie pracują to pewnie marne szanse na kontrole. A godziny?? Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak to może wyglądać??!!

Ale w sumie dobrze żebyś się gdzieś "na lewo" dowiedziała czy w waszych oddziałach Zusu są kontrole czy ich w ogóle nie praktykują. Tak żebyś nie miała stresiku:)::):):

nom stresik jest hehe..zamiast odpoczywac musze sie denerwowac jak chce wyjsc z domku na chwile:-)
aha przy tyl lezacych chyba moge udac sie na badania do przychodniu lub do lekarza czy tez mi nie wolna??

Do góry