reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
Pieniądze dostaniesz na 100%. U mnie była tez właśnie taka sytuacja z tym, że moja szefowa w rozmowie ze mną twierdziła że przez 2 miesiące nie dostała ode mnie żadnego zwolnienia!!! Ale to szczegół!!!
Po dostarczeniu zwolnień do Zusu i tak była wzywana bo czegoś tam jeszcze nie wpisała i musiała jeździć specjalnie.... hihih
A pieniądze dostałam dość szybko. Na szczęście:)

Uff,dzięki,za info.To dobrze,ze je dostanę,bo prawdę mówiąc bałam sie,że może być za późno,ale kamień z serca:tak::-)

monisia1979 dopilnuj tylko żebyś dostała 100% które Ci się należą a nie 80% które mogą Ci dać....

No i tu jest problem,bo ja kompletnie nie wiem,jak to liczyć:zawstydzona/y::-:)zawstydzona/y:

Hej dziewczyny, ja tez mam zwolnienie lekarskie z pracy, ale na szczęści nie mam takich przygód. Pieniądze splywają regularnie i tak trzymać. Tylko teraz z tego co się orientuje cos zmieniło sie w ZUS-ie i wyplata kasy nastepuje po 2 tyg. od zakończenia zwolnienia, więc mam tak, że czasem jeden miesiąc bez kasy za to w nastepnym dostaje podwujnie. Ale co tam ważne że jest. A orientuje cie sie może ktoraś, czy to prawdziwa informacja, że od tego roku mozna bedąc w ciaży chorowac 280 dni? a nie jak do tej pory, że 6 m-cy i potem ewentualnie wystąpic z wniosjkiem o świadczenie rehabilitacyjne na reszte czasu zwolnienia? Pozdrawiam dziewczyny!!!!

Z tego co wiem,to od 1 stycznia weszły przepisy,że można być na zwolnieniu 270 dni:tak:

Pozdrawiam !!!

reklama
A orientuje cie sie może ktoraś, czy to prawdziwa informacja, że od tego roku mozna bedąc w ciaży chorowac 280 dni? a nie jak do tej pory, że 6 m-cy i potem ewentualnie wystąpic z wniosjkiem o świadczenie rehabilitacyjne na reszte czasu zwolnienia?

Tak to prawda. Zwolnienie na ciążę może trwać max. 270 dni.

No i tu jest problem,bo ja kompletnie nie wiem,jak to liczyć:zawstydzona/y::-:)zawstydzona/y:

Będziesz widziała po sumie pieniędzy.
Wszystko zależy od daty wpisanej przez pracodawcę kiedy otrzymał od Ciebie zwolnienie. Bo Ty masz na dostarczenie tylko 7 dni. A jeżeli ZUS dostanie inną datę to wtedy automatycznie będziesz mieć mniej kasy.

Mam nadzieje, że mnie zrozumiałaś - jakoś mam problemy dziś ze składnią zdania i myśli.... Sorry. :zawstydzona/y::tak:

witam mam pytanko ..w obecynym momencie mam umowe do dnia porodu pozniej zus bedzie mi placil macierzyskie przez 3 miesiace ale chcialam sie dowiedziec kto zalatwia formalnosci z tym zwiazane pracodawca czy ja musze skladac jakies papiery do zusu??

ja mam pytanko:

zona ma termin na 13 czerwca (czyli wczoraj :))
-od od czwartu czyli 11 czerwca lezy w szpitalu bo taka decyzje lekarze podjeli

i dlatego mam 2 pytania:
1) czy do wyznaczonego terminu czylo 13ego lub 14ego rozpoczyna sie "macierzyński" czy dopiero od momentu jak zona wroci z Julką do domu (a to nie wiadamo kiedy bedzie bo jeszcze "nic si enie zazeło" mimo podania "kroplówki" :() ??????
2) czy jak zoan jestw szpitalu a minał już termin podordu a jeszcze nie urodziła to czy z PZU bedzie jej sie należalo "ŚWIADCZENIE Z TYTUŁU POBUTU SZPITALNEGO" (a żona jest ubezpieczona w 2ch miejscach wiec troszke grosze przy okazji by wpadło i by mozna było to na dzidziusia przeznaczyć [nie jestem materialista ale jesli cos mozna uzyskac to czemu z tego nie skorzystać]) ??????????????

Witam

ad.1. Jeżeli żona nie składała w pracy podania o wcześniejszy macierzyński to będzie jej się to liczyło dopiero od momentu urodzenia.

ad.2. "ŚWIADCZENIE Z TYTUŁU POBYTU SZPITALNEGO" liczy się chyba od 5 dnia?? Chyba?? Bo nie jestem w 100% pewna.
Jeżeli żona będzie leżała dłużej w szpitalu radzę załatwić wszystkie formalności z PZU. To się Wam w końcu należy.

reklama
ja mam pytanko:

zona ma termin na 13 czerwca (czyli wczoraj :))
-od od czwartu czyli 11 czerwca lezy w szpitalu bo taka decyzje lekarze podjeli

i dlatego mam 2 pytania:
1) czy do wyznaczonego terminu czylo 13ego lub 14ego rozpoczyna sie "macierzyński" czy dopiero od momentu jak zona wroci z Julką do domu (a to nie wiadamo kiedy bedzie bo jeszcze "nic si enie zazeło" mimo podania "kroplówki" :() ??????
2) czy jak zoan jestw szpitalu a minał już termin podordu a jeszcze nie urodziła to czy z PZU bedzie jej sie należalo "ŚWIADCZENIE Z TYTUŁU POBUTU SZPITALNEGO" (a żona jest ubezpieczona w 2ch miejscach wiec troszke grosze przy okazji by wpadło i by mozna było to na dzidziusia przeznaczyć [nie jestem materialista ale jesli cos mozna uzyskac to czemu z tego nie skorzystać]) ??????????????
1. wg mnie macierzyński rozpocznie sie od dnia w którym urodzi, chyba ze jest juz na nim. a Zona do kiedy pracowała? czy teraz była na L4?
2."ŚWIADCZENIE Z TYTUŁU POBUTU SZPITALNEGO" chyba bedziesz musiał doczytac w polisie, tez mamy taka ale wydaje mi sie ze nie obejmuje to porodu tylko przypadki kiedy jest hospitalizacja z tytułu np. choroby, leczenia, daj znac jak sie upewnisz, ja niestety nie mam u siebie papierów ze szczegółowym opisem co za co.
powodzenia i trzymam kciuki za bezproblemowy poród :)

Do góry