reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki u lekarza (wizyty, badania, USG)

baska201 właśnie nie jestem pewna czy robił czy nie ale to chyba za wcześnie bo to dopiero 10 tydzień...a następną wyznaczył za 4 tygodnie więc to już z kolei będzie za późno na te badania...:-(

reklama
Dotka super, że z maluszkiem wszystko gra:) śliczny brzdąc:) A to między nogami, to powiększone guzki płciowe, są takie same u chłopców jak i u dziewczynek na tym etapie, ale pewnie oceniał jeszcze inne parametry...

Cluue superancko, no spory dzidziulek, ja wlaśnie takiego mialam w 13, 1 dniu ciąży...

Gizmowa świetnie, że wszystko w porząsiu, mój miał 17 0, może po prostu byłaś zdenerwowana, bo to nie jest aż tak dużo...

Titilaya super, że udalo się za darmo....

Marzenixx to prawda, że 10 tc to za wcześnie, ale ja byłam w 11 i 3 dniu ciąży i lekarz powiedział mi, że obstawia na chłopczyka, ale to nie pewne, ale w 10tc wyśmiał by mnie gdybym pytała o płeć;D:D:D

- to co wystaje sterczy nie w dół, ale w górę
- zarodek jest bardzo duży
- pęcherzyk płciowy jest duzy

Gieniek cudnie....niech rosną bąbelki...

Gosia cudnie, że wszystko w porządku, kontroluj te hormony...

Malinka no i świetnie, że wszystko w porządku, co do kości i przezierności są to badania prenatalne, niekoniecznie wykonywane z NFZ i muszą być robione na dobrym sprzęcie. Mój lekarz powiedzial, że z tą przeziernością to kity i mity...

Wikcia o matko zawalu bym dostala, co za konował, ważne, że wszystko dobrze się skończyło...

Dziewczyny to jest dużo u 11tc płodu. Zwłaszcza, że w ogóle nie spadało tylko przez 30 minutowe badanie czy się ruszał czy nie mial tak samo wysokie. I nie byłam zdenerwowana, ani zestresowana, ani nie biorę żadnych leków. ;)
Ufam swojemu lekarzowi od prenatalnych i wiem, że wie co robi. To nie musi nic być, ale jednak jest niepokojące bo dzidziuś jest za mały, żeby mieć caly czas (nie podskakujące i spadające) wyższe tętno.

Zresztą sama widzicie, że co lekarz to inna opinia i najważniejsze to ufać swojemu lekarzowi i wierzyć w to, że wie co robi. Wystarczy porównać jak każdy z naszych lekarzy ma inne podejście :)

Wikcia, jak przeczytałam co napisałaś to zwątpiłam! Co za konowały! Tak mi przykro, że musiałaś się tyle stresu najeść :(

Ostatnia edycja:
Ja też dzisiaj po wizycie, dzieciątka mają: 4 cm i 4,30 cm jedno jest temperamente jak to określił lekarz a drugie spokojniejsze. Powiedział,że u jednego z maluchów jest niewielkie odwarstwienie łożyska-przez krwiaka. Martwię się tym bardzo:-(
Gieniek tylko leż, wypoczywaj i będzie dobrze :tak:

Wikcia2007 :szok::szok::szok: co za durni lekarze :no: Najważniejsze, że z dzidzią wszystko ok :tak:

My już jesteśmy po badaniu prenatalnym. Z dzidziolkiem wszystko ok. Ma 58mm. Na początku sobie spał z rączką przy główce, a po chwili zaczął nią machać :-D. W ogóle to był super lekarz: wszystko dokładnie tłumaczył, pokazywał. Na drugie prenatalne też tam pojedziemy. Nasz maluch tętno miał 165.

ja teraz mam 17lipca wizytę,tak co 4tyg.umawiamy sie z lekarzem.dzieciątko rozwija się dobrze,wyniki też mam w normie,więc narazie bez żadnych problemów,oby tak dalej:-)

Ja tez już po wizycie! Byłam tak zestresowana ze prawie nic nie pamietam! Serduszko bije- ale mi nigdy dokładnie lekarz nie określa tetna :(( jest prawidłowej wielkości z usg wynika ze to 8 tydzień 4 dzien - badanie wykonano wczoraj więc sie idealnie zgadza z OM! Dzidzius niestety nie poruszał sie lekarz go tam troszkę drażnil ale nic ! Za 2 tyg do kontroli a pozniej na prenatalne ! Mój gin uważa ze sie je wykonuje od 11 tyg 6 dIen do 12 tyg 6 dnia. GIZMOWA a ty gdzie chodzis do lekarza i gdzie planujesz poród? Polecasz?

Alicja ja Ci powiem że nie wiem jak jest na NFZ ale też jestem ciekawa jak to jest.
dotka w poprzedniej chodziłam prywatnie i miałam w 11t4d i miałam już przez brzuszek.
Hanus ja pamiętam że na prenatalnych mój synalek też sobie smacznie spał, doktor kazał mi na jeden bok sie przekręcić i spowrotem, mały nic, to na drugi, mały nic, pukał, stukał, nic, aż kazał mi zakasłać dopiero mały się przecknął i zaczął fikać :-D

teraz z niecierpliwością czekam na widok tego maluszka.

reklama
do dziewczyn co mialy usg genetyczne juz - mialyscie robione rpzezpochwowo czy przez brzuszek juz?
Ja miałam przez brzuch. Wszystko zależy od sprzętu. Moja ginka robi ok 12tc usg dopochwowo, bo ma średni sprzęt ;-)

mam pytanie odnośnie badań prenatalnych,kiedy powinno się je robić? mi lekarz powiedział,że dopiero po35r.życia przysługuje na nfz
To źle Ci powiedział. Od jakiegoś czasu badania prenatalne są robione obowiązkowo, niezależnie od wieku na NFZ, tylko musisz mieć od swojego gina skierowanie. W ogóle to wczoraj lekarz od badań prenatalnych powiedział, że są,obowiązkowe od ok 8 lat, bo zdziwiony był, że w poprzedniej ciąży nie miałam robionych.
Między 18tc a 24tc jest drugie badanie prenatalne.

Do góry