reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki u lekarza (wizyty, badania, USG)

hejka!
znalazłam na necie :

DLA PACJENTA \ BADANIA PROFILAKTYCZNE
Badania prenatalne

112.jpg

Kto może korzystać z programu

Program adresowany jest do kobiet w ciąży, spełniających co najmniej jedno z poniższych kryteriów:

1. wiek powyżej 35 lat;
  2. wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej płodu lub dziecka;
  3. stwierdzenie wystąpienia strukturalnych aberracji chromosomowych u ciężarnej lub u ojca dziecka;
  4. stwierdzenie znacznie większego ryzyka urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenetycznie lub wieloczynnikową;
  5. stwierdzenie w czasie ciąży nieprawidłowego wyniku badania USG i/lub badań biochemicznych wskazujących na zwiększone ryzyko aberracji chromosomowej lub wady płodu.
Tryb włączania do programu

Wymagane jest skierowanie zawierające informacje o wskazaniach do objęcia programem, wraz z opisem nieprawidłowości i dołączonymi wynikami badań potwierdzającymi zasadność skierowania do programu, wystawione przez lekarza prowadzącego ciążę.
Pierwsza wizyta wskazana jest w 12 tygodniu ciąży.

reklama
Alicja a to nie są jakieś stare informacje? Myślę, że lekarz, u którego robiłam prenatalne ma najnowsze informacje, a ja żadnego z tych punktów nie spełniam :tak:. Sama pytałam moją szwagierkę, która jest położną, dlaczego dostałam skierowanie na prenatalne. Powiedziała, że teraz wszystkie kobiety dostają, niezależnie od wieku.

madziamadzia to jest nieprawda że każda kobieta dostaje teraz skierowanie na prenatalne badania, ja sama jak dzwoniłam do poradni genetycznej to sie pytali ile mam lat i jak powiedzialam ze 30 to powiedziano mi ze w takim razie jest to płatne, tylko kobiety po 35 roku zycia mają to za darmo, takze pierwsze słysze to o czym ty mówisz..... jeszcze kwestia jest o jakich badaniach prenatalnych mówimy, bo większosc prenatalne nazywa te ktore są u zwykłego gina po 12 tyg gdzie bada się przeziernośc karkową , nosek itd, natomiast te po 35 roku co są darmowe i kierowane dla tych kobiet są to bardziej szczegółowe badania na innym specjalnym sprzecie i wchodzi w to jeszcze badanie krwi a potem jesli kobieta chce to test pappa czy jakoś tak (mam nadzieje ze nie pomieszałam.....)

madziamadzia to jest nieprawda że każda kobieta dostaje teraz skierowanie na prenatalne badania, ja sama jak dzwoniłam do poradni genetycznej to sie pytali ile mam lat i jak powiedzialam ze 30 to powiedziano mi ze w takim razie jest to płatne, tylko kobiety po 35 roku zycia mają to za darmo, takze pierwsze słysze to o czym ty mówisz..... jeszcze kwestia jest o jakich badaniach prenatalnych mówimy, bo większosc prenatalne nazywa te ktore są u zwykłego gina po 12 tyg gdzie bada się przeziernośc karkową , nosek itd, natomiast te po 35 roku co są darmowe i kierowane dla tych kobiet są to bardziej szczegółowe badania na innym specjalnym sprzecie i wchodzi w to jeszcze badanie krwi a potem jesli kobieta chce to test pappa czy jakoś tak (mam nadzieje ze nie pomieszałam.....)
Marzenix, ale mi chodziło właśnie o to badanie, a nie o to szczegółowe, które każą robić po 35 roku życia. To gdzie się sprawdza przezierność, nosek itp :tak:. Ja byłam na tym badaniu w tym Centrum Specjalistyczne Centrum Zdrowia Kobiety - ginekolog, badania prenatalne, usg 3d 4d, usg bioderek Jak któraś jest z Poznania, albo okolic, to polecam. Na drugie badanie też tam jedziemy.

Aktualna lista

WIZYTY

26 czerwiec

Lanja godz. 16:00

27 czerwiec

Abby

28 czerwiec

Madziamadzia
godz. 18:00

2 lipiec

baska201 godz. 12 USG
monika2222 godz. 16.15

3 lipca

wikcia2007
godz. 16:50

5 lipiec

Deszczyk godz. 9:00
arbuz godz.17.00
Gieniek godz. 19:00 (prenatalne)

6 lipiec

Martinek godz. 15:20

10 lipiec

Kropka godz. 16:45

15 Lipiec

Domiśka godz.19:00

31 Lipiec

Milusia83 godz.16:00

no to sie wyjasnilo heheh:tak:
jeszcze kwestia jest tego typu że nie kazdy ginekolog robi takie badania kobietom, chociazby nasza M@linka była u gina w 11 tyg i nie robił jest takiego badania a kazał przyjsc za 4 tygodnie, wiec pewnie to twoj gin madziamadzia miał na mysli ze był zdziwiony ze nie kazdy lekarz takie badanie wykonuje..... a powinien..

Aktualna lista

WIZYTY

26 czerwiec

Lanja godz. 16:00

ooollcciiaaa
godz. 18.20

27 czerwiec

Abby

28 czerwiec

Madziamadzia
godz. 18:00

2 lipiec