reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki u lekarza (wizyty, badania, USG)

Grtatuluje udanych wizyt!!!!!
Czarni- sliczna buka malenstwa!!
Powodzenia na kolejnych wizytach
Ja mam termin na 23 ale bez usg :-( no to wiec moje male zobacze dopiero za pare tygodni.

reklama
Filkat no dzidzia faktycznie już spora:) niech rośnie zdrowo....a glukoza to faktycznie lepsza z żyłki...

Czarni i Twoje maleństwo już spore:) a z ułożeniem to ma jeszcze czas, w sumie jeszcze sporo czasu:)Śliczna buzienka...

Afja już spory synuś:):) klocuszek mały...ciekawa jestem ile wazył w tym czasie mój bąbelek - Wiktor, który urodził się z wagą 4090....

Natal szybciutko zleci, zobaczysz....

A co jeśli chodzi o zwolnienia z pracy? Wasi lekarze nie robią problemów? Bo ja już szczerze mówiąc padam na przysłowiowy pysk i chciałam zwolnienie na te ostatnie 3 miesiące, ale mój lekarz stwierdził, że to zależy od wyników następnych badań :confused2:
Jak to wygląda u Was?

Cześć kobitki :)

Dzisiaj o godz. 9.20 miałam wizytę u mojej ginekolog.
Synuś ruchliwy i co dziwne ułożył się główką w dół kanału rodnego.
Ale co chwila się odwraca i przyjmuje różne pozycje.
Najśmieszniejsze było to, że rączki miał pod główką jakby leżał na kanapie, a stópkami dotykał swojego czółka :-D
Mały akrobata.
Waży: 850gram.
Termin mam na: 29 stycznia 2013 bez zmian.

Moje wyniki krwi są niestety nie zadawalające i mam początkową anemię.
Więc mam jeść surowe brokuły, kaszankę, wątróbkę <ble>, burakowy sok.
Poza tym mam powtórzyć badanie moczu ogólne, bo mam b. liczne bakterie i jeśli leukocyty będą ponownie nie w normie to zrobić badanie posiew moczu.
Również zapisała mi ginka tabletki: Aspargin - 3 razy dziennie.
Uzupełnienie niedoboru magnezu i potasu.
Przy skurczach i przy mrowieniu w stopach i łydkach.

Poza wizytą u ginekolog - miałam również wizytę w poradni: endokrynologicznej w szpitalu.
Tutaj na szczęście wszystko w porządku.
Nie mam tarczycy - jupi :-D
I ostatnia wizyta kontrolna 4 grudnia i spotykam się z panią doktor dopiero pół roku po porodzie.

Mam nadzieję, że u wszystkich stycznióweczek wizyty przebiegły pomyślnie. I u dzidziusiów w porządku.
Udanych jutrzejszych wizyt dla was kobietki.

biłkabdg super że wizyta się udała! a z anemią będziesz walczyła i dasz radę! 3mam kciuki!
aliaolio ja jestem na zwolnieniu od 4 tygodnia ciąży.. w sumie to od 5.. ja akurat krwawiłam więc dlatego ale lekarze twierdzą że kobieta ma prawo się źle czuć i w ogóle nie ma problemu ze zwolnieniami.. zawsze możesz powiedzieć, że się źle czujesz.. raczej nie robi ci łaski w tej kwestii..

Biłka super, że maluszek ma się dobrze. Skoro tak się wylegiwał, to musi być mu tam u Ciebie bardzo dobrze!:-)
Co do tej dietki, to ja wiem, że wątróbki nie powinno się jeść zbyt dużo w ciąży, gdyż zawiera też bardzo dużo witaminy A, a jej przedawkowanie zaś może powodować wady płodu. Myślę, ze to dobra informacja dla Ciebie, sądząc po tym (ble):-) Poza tym dobrze wiedzieć, że produkty bogate w żelazo są lepiej przyswajane w organizmie jeśli łączy się je z produktami zawierającymi dużą ilość witaminy C, natomiast słabiej reagują z pokarmami bogatymi w wapń.
Kofeina (kawa, cola) i teina (czarna herbata) zmniejszają przyswajalność żelaza. W praktyce lepiej popić śniadanie np. sokiem pomarańczowym niż „małą czarną”. Najwięcej żelaza zawierają czerwone mięso, żółtka jaj, a także suszone owoce. Znajduje się też w zielonych warzywach (sałata, szpinak, kapusta, nać pietruszki, brokuły). Wkleje Ci fajną listę dla porównania:

- 250ml ugotowanej soczewicy = 3.3mg żelaza
- 250ml gotowanej fasoli = 4.6mg żelaza.
- 250ml groszku = 4.5mg żelaza.
- 250ml szpinaku = 5mg żelaza.
- 250ml gotowanego szpinaku = 4.2mg żelaza.
- 250ml suszonych brzoskwiń = 10.1mg żelaza.
- 250ml soku ze śliwek = 11mg żelaza.
- 125ml migdałów = 4mg żelaza.
- 2 kawałki chudej szynki = 2.7mg żelaza.
- 1 kawałek usmażonego steka = 3.4mg żelaza.
- 90g indyka = 1.6mg żelaza.
- 3 kawałki wołowej wątróbki, usmażonej = 8mg żelaza.
- 3 usmażone kawałki wątróbki z kurczaka =7.7mg żelaza.
- 3 plastry usmażonej wątróbki ze świni = 7.2mg żelaza.
- 250ml płatków owsianych= 6.2mg żelaza.

Fajnie widać, że np suszone brzoskwinie, czy sok ze śliwek maja dużo więcej żelaza niż wątróbka.
Trzymaj się i niczym nie martw!:happy:

reklama
Ja dopisałam się na 19 :) mam wizytę. Zobaczymy co tam u mMalucha słychać, ciekawe czy zrobi mi usg czy następnym razem. Już się nie mogę doczekać żeby zobaczyć jak wygląda, co tam u niego, czy wszystko dobrze....
Wszystkim gratuluję udanych wizyt i trzymam kciuki za następne!
16.10

Biłkabdg godz: 9:20 ( ginekolog + USG )
17.10
caroline godz. 15:15 (wizyta)
18.10

elisse godz. 8.30
Dorotqua godz. 15:00
19.10
Domiśka godz.19.00
23.10
EmiliaM godz. 13:00
M@linka godz. 15.00(usg)