reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki kulinarnie!

reklama
TRUSKAWKOWIEC
Ciasto:
800 g truskawek
200 g kasi do pieczenia
200 g cukru pudru
4 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
75 g masła
75 g cukru
150 g mąki

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Formę z odpinaną obręczą wysmarowujemy masłem.
2. Robimy kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopiamy masło, dodajemy cukier a po chwili mąkę, mieszamy, studzimy.
3. Ucieramy masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę (ja używam miksera z łapami do ciasta - świetnie zdaje egzamin) Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie dodajemy po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników.
4. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć truskawki. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 60 - 70 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, zdjąć obręcz ciasta i pokroić.

Naprawdę polecam, szczególnie teraz gdy truskawki są najlepsze:tak::tak::tak:
 
SZARLOTKA

Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka masła/margaryny
4 płaskie łyżki cukru
5 żółtek jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia (kopiaste)
opakowanie cukru waniliowego
nadzienie:
co najmniej kilogram jabłek – łatwiej mi przeliczyć na owoce: około 6-7 średniej wielkości jabłek, koniecznie tych „szarlotkowych” (twardych, kwaśnych, winnych)
piana:
5 białek
¾ szklanki cukru
kisiel (cytrynowy lub morelowy- grunt, żeby był jasnego koloru)

Przepis:
Składniki wymieszaj ze sobą. Powstanie ciasto, którego trzecią część wkładamy do zamrażarki. Rozwałkuj resztę i rozłóż w dużej brytfance. Posyp ciasto odrobiną mąki lub bułki tartej i rozłóż wcześniej przygotowane jabłka (około 1 kg) pokrojone w ósemkę, cienkie plasterki lub starte na tarce (zależy od rodzaju jabłek).
Przygotuj pianę. Ubij białka. Pod koniec, powoli dodaj cukier i kisiel. Pianę ułóż na jabłkach. Następnie wyciągnij resztę ciasta z zamrażarki i zetrzyj na tarce. Posyp je równolegle po pianie. Piecz około 45 minut w 190oC.
 
Witajcie:)a ja ciagle bym jadła chlebek z pasztetem drobiowym i ogorkiem kiszonym:sorry2: codziennie tylko o tym marze zeby zjesc:dry:
 
ja zkolei mam ogromna ochptę na hot-dogi i zapiekanki ale nie takie robione w domu tylko takie najgorsze świństwo z jakiejś budki;)i tak już od ponad miesiąca;) ewentualnie oscypki i bób;?)
 
dziewczyny znacie jakiś fajny sprawdzony przepis na skubaniec:confused: mam ochotę na taki z agrestem :sorry2:

chciałam jutro zrobić z okazji dnia ojca coś do kawy wiec moze bym odrazu wypróbowała przepis :tak:
 
Ostatnia edycja:
ja od paru dni jem tonami takie prawdziwe zielone jabluszka, a na obiadek dzis byla rybka w ziolach pieczona w folii i do tego salatka z selera naciowego ....pychaaaa....
 
Ja dzis na obiadek mialam zupke koperkowa
oto przepis:

peczek koperku
ziemniaki
cebula
lyzka masla
rosol (tyle ile robicie na obiad)
lisc laurowy
smietana 12%
sol, maggi

Wszystkie te skladniki dostosujcie do porcji jaka jecie...

koperek oplukac i drobno posiekac, ziemniaki obrac ze skorki i pokroic w mala kostke, ugotowac osobno (ja gotuje w rosole juz), cebule pokroic w kostke zrumienic na masle i zalac goracym rosolem. Do rosolu dodac lisc laurowy i chwile podgotowac, do szklanki wody dodac smietane - dokladnie rozmieszac i lwac do gotujacego sie rosolu i chwilke podgotowac. Nastepnie dodac pokrojony koperek (jezeli gotujecie ziemniaki osobno to teraz mozecie je dodac) doprawic do smaku

smacznego :-)


bardoz dziekuje za przepis zupka krolowala u mnie w domku przez 3 dni bo nagotowalam caly wielki gar.Pycha!
 
reklama
Do góry