reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki kulinarnie!

to moze ja podam przepis na moja salatke z selera naciowego :)

2 papryki czerwone pokrojone w kosteczke
por (biala czesc) pokrojony drobniutko
4 lodygi selera naciowego pokrojonego w kostke
okolo 8 malych pomidorkow sliwkowych (baby plum tomatoes- przepraszam ale nie wiem dokladnie jak sie po polsku nazywaja) pokrojonych w kosteczke
szklanka ugotowanego ryzu
3 lyzki majonezu
sol do smaku

wszysko wymerdac i jesc :)
 
reklama
sprawdzony przezemnie skubaniec inaczej nazywany plesniakiem



Skubaniec cioci Krysi
Pycha ciasto z owocami i bezą!
0

Przygotowanie: 30 min
0

Pieczenie: 40 min
0

Trudność: średnio trudne
0

0

Składniki
0

0
0,5 kg mąki
0
0
6 jajek
0
0
kostka margaryny + 1 łyżka oleju
0
0
3 łyżki cukru do ciasta + 1,5 szklanki do piany
0
0
cukier waniliowy
0
0
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0
0
3 łyżki kakao
0
0
1 kg ulubionych owoców
0
0

Etapy przygotowania
0

1.
0
Na stolnicy mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Do jednej części dodeć kakao i dobrze połączyć.
0
2.
0
Białka ubić z 1,5 szklanki cukru na gęstą pianę. Przygotować ulubione owoce, najlepsze są wydrylowane wiśnie lub starte grubo jabłka.
0
3.
0
Na natłuszczoną blachę "skubać" małymi kawałkami najpierw jedną część białego ciasta, a następnie ciemne ciasto. Ułożyć grubą warstwę owoców. No owoce wyłożyć pianę z białek. Na to "skubać" drugą część białego ciasta.
0
4.
0
Rada: aby lepiej się ciasto "skubało" można je schłodzić, ale nie jest to konieczne jeśli się nie ma dużo czasu.
0
5.
0
Tak przygotowane ciasto piec w temp. 180 stopni ok 40-50 minut. Smacznego!
 
Dzięki dziewczyny :tak:

no to jutro zrobię jak się uda :tak:

czytałam ten przepis "cioci Krysi" :tak:

ja właściwie na jabłecznik (szarlotkę )mam przepis podobny tylko nie daję piany z białek do niego :no: no i nie daję cukru waniliowego wiec zobaczymy powinno wyjść :-D
 
Zpianką jest dobry, ale bez też a ciasto wychodzi fajne, bo nie chłonie wilgoci z jabłek, ja jak robię pleśniaka to spóg z całości ciasta a na wierzch kleksy piany między owocami.
 
reklama
Do góry