reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki kulinarnie!

reklama
hm, to była troche taka mamałyga z tego co miałam pod ręką, bo wczoraj wszystkie sklepy były zamnięte. Ale nie chwaląc się, wyszło pyszne. Troche, taka podróbka tiramisu.

uwaga, duża dawka kofeiny;-):-D

biszkopt:
4 jajka,
szklanka mąki,
szklanka cukru,
troche soku z cytryny,
łyżeczka proszkiu do pieczenia

Białka ubić z cukrem (ja żeby się wyżyć i odreagować nerwy to użyłam ręcznej trzepaczki i chyba byłam lepsza od miksera...:-D)
pod koniec ubijania wcisnąć troche soku z cytryny,
dodać żółtka i ubijać,
potem dodać mąke z proszkiem do pieczenia- wymieszać łyżką.
Na koniec do ciasta dałam dużą łyżkę kawy rozpuszczalnej i delikatnie wymieszałam. Ja dałam wosebe rozpuszczalną, bo ona jest w takich granulkach, a nie w proszku i fajnie to wygląda.
Wstawiłam to do zimnego piekarnika i nastawiłam na 160 stopni, na 35 minut

masa:
3 budynie śmietankowe, 3/4 litra mleka ,1 kostka margaryny, łyżka kawy rozpuszczalnej
3 budynie ugotować na 3/4 litrze mleka. Do gotującego się mleka dodać kawe.
Na koniec jeszcze do ciepłego budyniu wrzucić margaryne i wszystko wymieszać na gładką mase.

ciasto przekroić na pół
dół posmarować dżemem (ja miałam z czerwonej porzeczki)
na dżem wylać 3/4 masy budyniowej
przykryć drugą częścią ciasta
na góre wylać pozostałą mase budyniową,
posypać zmieloną kawą

Smacznego:-)

Zawsze robiłam biszkopt z 6 jajek,6 łyżek cukru i 6 łyżek mąki bez proszku do pieczenia i zawsze mi opadał. A to był eksperyment i wyszedł wysoki.
 
Ostatnia edycja:
A u mnie dzis nic, bo i tak nic w lodowce nie ma. Nie chcialo mi sie isc po zakupy dzisiaj. A w ogole jakos stracilam troche apetutu i nawet slodkie mi nie smakuje.
Najwyzej bedzie pizza.
 
reklama
Pisałam o mielonych i ten weekend miałam taki, że w sobotę jadłam je u mamy a w niedzielę u teściowej, plus kilka na wynos, więc mam dość mielonych na długo!!
 
Do góry