reklama
hm, to była troche taka mamałyga z tego co miałam pod ręką, bo wczoraj wszystkie sklepy były zamnięte. Ale nie chwaląc się, wyszło pyszne. Troche, taka podróbka tiramisu.
uwaga, duża dawka kofeiny;-)
biszkopt:
4 jajka,
szklanka mąki,
szklanka cukru,
troche soku z cytryny,
łyżeczka proszkiu do pieczenia
Białka ubić z cukrem (ja żeby się wyżyć i odreagować nerwy to użyłam ręcznej trzepaczki i chyba byłam lepsza od miksera...)
pod koniec ubijania wcisnąć troche soku z cytryny,
dodać żółtka i ubijać,
potem dodać mąke z proszkiem do pieczenia- wymieszać łyżką.
Na koniec do ciasta dałam dużą łyżkę kawy rozpuszczalnej i delikatnie wymieszałam. Ja dałam wosebe rozpuszczalną, bo ona jest w takich granulkach, a nie w proszku i fajnie to wygląda.
Wstawiłam to do zimnego piekarnika i nastawiłam na 160 stopni, na 35 minut
masa:
3 budynie śmietankowe, 3/4 litra mleka ,1 kostka margaryny, łyżka kawy rozpuszczalnej
3 budynie ugotować na 3/4 litrze mleka. Do gotującego się mleka dodać kawe.
Na koniec jeszcze do ciepłego budyniu wrzucić margaryne i wszystko wymieszać na gładką mase.
ciasto przekroić na pół
dół posmarować dżemem (ja miałam z czerwonej porzeczki)
na dżem wylać 3/4 masy budyniowej
przykryć drugą częścią ciasta
na góre wylać pozostałą mase budyniową,
posypać zmieloną kawą
Smacznego:-)
Zawsze robiłam biszkopt z 6 jajek,6 łyżek cukru i 6 łyżek mąki bez proszku do pieczenia i zawsze mi opadał. A to był eksperyment i wyszedł wysoki.
uwaga, duża dawka kofeiny;-)
biszkopt:
4 jajka,
szklanka mąki,
szklanka cukru,
troche soku z cytryny,
łyżeczka proszkiu do pieczenia
Białka ubić z cukrem (ja żeby się wyżyć i odreagować nerwy to użyłam ręcznej trzepaczki i chyba byłam lepsza od miksera...)
pod koniec ubijania wcisnąć troche soku z cytryny,
dodać żółtka i ubijać,
potem dodać mąke z proszkiem do pieczenia- wymieszać łyżką.
Na koniec do ciasta dałam dużą łyżkę kawy rozpuszczalnej i delikatnie wymieszałam. Ja dałam wosebe rozpuszczalną, bo ona jest w takich granulkach, a nie w proszku i fajnie to wygląda.
Wstawiłam to do zimnego piekarnika i nastawiłam na 160 stopni, na 35 minut
masa:
3 budynie śmietankowe, 3/4 litra mleka ,1 kostka margaryny, łyżka kawy rozpuszczalnej
3 budynie ugotować na 3/4 litrze mleka. Do gotującego się mleka dodać kawe.
Na koniec jeszcze do ciepłego budyniu wrzucić margaryne i wszystko wymieszać na gładką mase.
ciasto przekroić na pół
dół posmarować dżemem (ja miałam z czerwonej porzeczki)
na dżem wylać 3/4 masy budyniowej
przykryć drugą częścią ciasta
na góre wylać pozostałą mase budyniową,
posypać zmieloną kawą
Smacznego:-)
Zawsze robiłam biszkopt z 6 jajek,6 łyżek cukru i 6 łyżek mąki bez proszku do pieczenia i zawsze mi opadał. A to był eksperyment i wyszedł wysoki.
Ostatnia edycja:
kruszynka0988
Wdrożona(y)
Ciacho super rewelacja szkoda ze nie można zapachu poczuć ani posmakować troszeczkę
Karoli4
Fanka BB :)
A u mnie dzis nic, bo i tak nic w lodowce nie ma. Nie chcialo mi sie isc po zakupy dzisiaj. A w ogole jakos stracilam troche apetutu i nawet slodkie mi nie smakuje.
Najwyzej bedzie pizza.
Najwyzej bedzie pizza.
reklama
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 4
- Wyświetleń
- 826
- Odpowiedzi
- 509
- Wyświetleń
- 53 tys
- Odpowiedzi
- 3
- Wyświetleń
- 10 tys
T
- Odpowiedzi
- 367
- Wyświetleń
- 37 tys
Podziel się: