reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki kulinarnie!

reklama
Takie naleśniki można zjeść w Kazimierzu Dolnym, na al. Krakowskiej - Naleśniki Francuskie.... ja po to jeżdżę do Kazimierza....

Rue de Paris - tam jadłam takie naleśniki po raz pierwszy. I skradłam pomysł ;-)

czechow - tym bardziej ciekawie się robi;ciekawam też czy kasza palona, czy nie. Ugotowaną to polecam niepaloną, ktora cięzko kupić i droższa - dziwne.
kurde nie mam czym zmielić ale coś musze pomyślec bo mnie korci.

Ja robię z palonej bo łatwiej ją dostać, ale widziałam że można też z niepalonej


Jedzonko na zdjęciu wygląda przepięknie
 
A jak smakuje:tak: Uwielbiam cukinię na wszystkie możliwe sposoby ale ja taki leń do gotowania wymyślanych potrawek że mi już musi wszystko porządnie zbrzydnąć żeby coś konkretnego przygotować:tak:
 
Mielone z ryżu

2 torebki ryżu - takiego jak ktoś lubi - ja robie z brązowego, ale można zapewne w to wmieszać np dziki - będzie kolorowo -> ugotować, odcedzic i wystudzić.
Dodać: jajka, starty żółty ser, posiekaną pietruszkę, bułkę tarta dla sklejenia. ja dosypuje jeszcze zioła ekologiczne (nawet nie wiem jaki maja skład ale są dobre - posypka na kanapki). Doprawić i wymieszać.

Formować kotlety (raczej płaskie) i obtaczać w bułce tartej - i na patelnię.

Najlepiej mi smakują na zimno.

------------------------------------------------------------------

Robiłam podobne z soczewicy ale nie polecam ;-)
 
Leczo (specjalnie dla Morki co lubi cukinię)

Wziąć jak największy gar jaki jest w domu i obrać kilka/kilkanaście cukinii (niedługo będzie tania) - pokroić w kostkę - taką ok 3cm/3cm i wrzucic wszystko do gara i podlac lekko wodą i gotowac pod przykryciem na lekkim ogniu. Jak cukinia zacznie opadać to dodać (pokrojone):
- pomidory,
- paprykę,
- przesmażoną cebulę - sporo,
- duuuuuzo czosnku,
- przesmażoną kiełbasę/boczek

Pogotować aż cukinia się rozgotuje

Doprawić - dodać majeranek i smacznego - jadam z chlebem.

(Dlatego nawiekszy gar, bo nie warto zaczynać z małymi porcjami - szybko u nas schodzi - nadmiar zawsze mozna zamrozic w torebkach foliowych.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
A nam dzisiaj przyszła drukarka i w końcu będę mogła podrukować sobie Wasze przepisy :tak::tak::tak: I mieliśmy jakiegoś czuja z tą drukarką (kurde poszło na nią z kasy na lodówkę), bo wiecznie coś trzeba było drukować, prosić się itp., a teraz będę mogła sobie ją wykorzystać do pracy :-)
 
Jolcia ja robiem takie leczo ale zamrażać nawet w wieeelkim garze nie zdążę:(

Ale te mielone jutro zrobiem ale te jajka jakie mają być?
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry