reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2021

Zazdrosze takich ładnych przyrostow. Ja od 2 tygodni jeżdżę do szpitala na ktg i przepływy. W poniedziałek idę znowu na usg. Ostatnio na 32+1 miała 1670g to dało 11 centyl. Maluszek mój walczy z tą hipotrofią i cały czas trzymam za nią kciuki. Choć w tym tyg ktg już było bez szału. Martwię się, że będę musiała wcześniej rodzić:(
Trzymam kciuki, żeby jeszcze nabrała ciałka. Teraz to każdy dzień jest ważny.
Przepływy są ok? Lekarze coś mówią skąd u was hipotrofia?

reklama
Przepływy na szczęście są dobre. Afi też mnie zastanowiło bo wyszło teraz 7 z kawałkiem A 2 tyg wcześniej było ponad 14. Skąd taka duża różnica?
Nie wiadomo skąd hipotorofia. Jedynie białko pappa miałam niskie i od razu wdrożony acard. Lekarze mówią, że niestety nadal nirjest to dobrze zgadamy temat. Nie jesteśmy bliscy, raczej średniego wzrostu( ja 172 a partner 186). Pierwsze dziecko też nie urodzilo sie wielkie, ale takie w sam raz(53 cm, 3380g). A teraz modlę sie żeby dobić do 2,5kg

Przepływy na szczęście są dobre. Afi też mnie zastanowiło bo wyszło teraz 7 z kawałkiem A 2 tyg wcześniej było ponad 14. Skąd taka duża różnica?
Nie wiadomo skąd hipotorofia. Jedynie białko pappa miałam niskie i od razu wdrożony acard. Lekarze mówią, że niestety nadal nirjest to dobrze zgadamy temat. Nie jesteśmy bliscy, raczej średniego wzrostu( ja 172 a partner 186). Pierwsze dziecko też nie urodzilo sie wielkie, ale takie w sam raz(53 cm, 3380g). A teraz modlę sie żeby dobić do 2,5kg
Nie ma mowy o błędach w pomiarach? Pamiętaj że zazwyczaj są one zaniżone, a w rzeczywistości dziecko jest nawet pół kilo cięższe.
Pappa może jakieś problemy z łożyskiem faktycznie wykazać, coś innego niż acard w przypadku takiego wyniku nie zaleca się brać ?

Nie chce straszyć ale jeśli faktycznie afi tak leci to nic nie da odwlekanie porodu.. u mnie w 1 ciazy już prawie w ogóle wod plodowych nie było i tak naprawdę dziecko było bardzo zagrożone. Na usg waga pokazywała 2400g, A urodził się1970g. Ale to różnie bywa. Raz w 1 stronę raz w 2..
U mnie też był acard zalecany od początku ale musiałam odstawić w 8tc bo nasilal mi krwawienia. Włączyłam na nowo około 20tc. No i od początku mam zastrzyki przeciwzakrzepowe. Dziś idę na wizytę to zobaczę ile przybrała.

Ale pocieszające jest to, że te dzieciaki z hipotrofii są takie mega waleczne i szybko chcą nadrobić:)

Ja to juz klebkiem nerwów jestem:( mam nadzieję, że to afi niskie to jakiś błąd pomiary w 1 kwadrancie wcale nie było niby wod, tam gdzie Mała pleckami się wcisnęła. W poniedziałek idę na kolejne badania do szpitala i wieczorem na wizytę prywatnie u swojej lekarki. Na szczęście mam do niej duże zaufanie. Ona na wszystko chucha i dmucha. @Justynanana A Twoje dziecko długo musiało być w szpitalu?

Ja to juz klebkiem nerwów jestem:( mam nadzieję, że to afi niskie to jakiś błąd pomiary w 1 kwadrancie wcale nie było niby wod, tam gdzie Mała pleckami się wcisnęła. W poniedziałek idę na kolejne badania do szpitala i wieczorem na wizytę prywatnie u swojej lekarki. Na szczęście mam do niej duże zaufanie. Ona na wszystko chucha i dmucha. @Justynanana A Twoje dziecko długo musiało być w szpitalu?
Też mam nadzieję, że to błąd i jeszcze wytrzymacie :)
Adaś był 11 dni w szpitalu. Początki ciężkie, ale jak ruszył to już go nie szło zatrzymać:) Ale wiesz.. co dziecko i szpital to inaczej. Pamietam, ze obok syna lezala dziewczynka z hipotrofia 2400g i po kilku dniach wyszla. Tak czy siak polecam Ci bardzo monitor oddechu na potem do domku żeby się aż tak nie martwić jak będzie spała:)

Matko...Nawet o tym nie pomyślałam. Pierwsza córka od urodzenia spala na brzuszku i na początku się martwiła ale taknswietnie sobie radziła że szybko się uspokoiła i nie kupowałam...No nic. Zobaczymy co w poniedziałek mi powie lakarka

Matko...Nawet o tym nie pomyślałam. Pierwsza córka od urodzenia spala na brzuszku i na początku się martwiła ale taknswietnie sobie radziła że szybko się uspokoiła i nie kupowałam...No nic. Zobaczymy co w poniedziałek mi powie lakarka
Daj koniecznie znać po wizycie co i jak. Trzymam mocno kciuki.

Monitor oddechu jak dla mnie niezastąpiony przy wczesniakach, hipotrofikach. Te plucka nie działają tak sprawnie jak u donoszonego noworodka.

reklama
No jasne, w koncu to grupa ryzyka. Ale ostatnio troche mi waga skoczyla i brzuch patrzac po pepku tez to moze i Mala troszke przytyla

Do góry