reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki 2021

Ktoś dokładnie odpowiedział mi w komentarzu na czym to polega. 😊
Tu jeszcze jest w linku sporo informacji Link do: Koordynowana opieka nad kobietą w ciąży tzw. KOC - założenia i teoria - Meavita | USG prenatalne, ciąża, połóg, ginekolog, fizjoterapia, badania krwi, centrum medyczne, Rusznikarska - Kraków Link do: Koordynowana opieka nad kobietą w ciąży pogrąża szpitale powiatowe
Nie wiem jak jest gdzie indziej ale u mnie każda kobieta w ciąży zapisując się do poradni przyszpitalnej może podpisać taka jakby umowę z tą poradnia i szpitalem że będzie korzystać z ich opieki do końca ciąży oni w zamian daja wszystko co trzeba czyli dostęp do lekarza , 24 h na kontakt z położna, wszystkie badania za free pod warunkiem że będziesz rodzić w tym szpitalu przynajmniej ja to tak zrozumiałam a jak jest to się dowiem za tydzień jeden z minusów chyba największy że na wizycie nie robią USG tylko dają skierowanie do innego miejsca na to USG no nie wiem mam trochę obaw przed tym bo i ponoc długo czeka się na kolejne wizyty ale w razie czego mam pierwszeństwo na Sorze.
Zależy od placówki, ja na wizyty chodzę prywatnie, normalnie do gabinetu do mojego lekarza, a do położnej do poradni przyszpitalnej, tam też czekają skierowania na badania i są bezpłatne, tak samo jest potem z ktg, dodatkowo są jakieśtam materiały edukacyjne i ewentualnie psycholog. U mnie jest jeden szpital więc i tak nie robi mi to rożnicy, tam też urodziłam córkę i było ok.

reklama
A ja już wyczytałam w necie, że w ramach koc musisz się trzymać jednego szpitala 🤔 ale tak tylko piszę, nie znam się na tym. W moim mieście to nie funkcjonuje.
Nie mam pojęcia. Ja położna informowałam że napewno będę miała inną położna ze swojego powiatu. A co do szpitala to raczej działa tak że ten cały KOC możesz zerwać. Czyli trafiajac do innego szpitala podpisujesz pewnie zerwanie tego i tyle. Bo nikt na początku ciąży nie jest 100% pewny gdzie urodzi. Ja mam do mojego powiatowego 30 km , a do tego co pracuje mój lekarz ponad 40 km . Wolała bym tu te 40 km dalej. Ale jeśli coś się stanie i zawolam karetkę biora mnie to powiatowego . Najbliższego.

Mam L4 z kodem B, czyli ciąża. A mój szef pytał koleżanki z pracy czy w ogóle jestem w tej ciąży, bo do tej pory nie dałam zaświadczenia. Pierwsze słyszę, aby poza L4 z kodem B potrzebne było jeszcze zaświadczenie dla pracodawcy. Wy dawalyscie?

Pierwsze słyszę 😒 ja miałam wystawione elektroniczne L4 na ciążę i nic poza tym nie donosiłam.. zaświadczenie do pracy składa się w sytuacji gdy nie korzystasz z L4, ale np chcesz skorzystać z prawa do mniejszej ilości godzin pracy przed monitorem, brak pracy w godzinach nocnych itd..

Ja też nic nie dawałam poinformowałam najpierw ustnie o ciąży a później l4 z kodem b
[/QUOTE
Pierwsze słyszę 😒 ja miałam wystawione elektroniczne L4 na ciążę i nic poza tym nie donosiłam.. zaświadczenie do pracy składa się w sytuacji gdy nie korzystasz z L4, ale np chcesz skorzystać z prawa do mniejszej ilości godzin pracy przed monitorem, brak pracy w godzinach nocnych itd..

Tak myslalam, że to pewnie zwykła złośliwość... Tym bardziej, że przed pójściem na zwolnienie poinformowałam ustnie o ciąży.

Masakra, 8 lat pracy w jednym miejscu, a po zajściu w ciążę widzę jak "wiele" znaczyłam :)

Mi lekarz mówił że w lipcu już raczej będą możliwe wizyty we dwójkę, tak 'legalnie' 😁 a to chyba wszędzie jest tak samo, a kiedy mniej więcej masz mieć robione? Ja dopiero w środku lipca jakoś

Mam ustalone na 17.07 ale tam na 90% nie pójdę. Bo chce wiedzieć do kogo trafie.

Molly napisz na jakiejś grupie może albo olx ja mam nowka z paragonem za 40 zł bo ktoś użył kilka razy i mu to wystarczyło , żel praktycznie cały :)

Dzięki za radę. Popatrzę.

Mam koleżanka która już jest na końcówce. Ona miała nawet wizyty co 5-7 tygodni na NFZ.

Nie dała bym rady tak rzadko
Hej dziewczyny. Co do rozstępów to ja wierzę w te specyfiki lub nawet balsamy nawilżające, jakby nie było skóra jest bardziej nawilżona i wtedy mniej narażona na wystąpienie rozstępów. W 1 ciąży smarowałam się regularnie, wielki brzuch miałam i żadnego rozstępu. W 2 ciąży nie chciało mi się za bardzo smarować, przytyłam 8 kg i zrobiły mi się rozstępy prawie wszędzie. Być może nie uniknie się ich wogle, ale napewno będzie ich mniej przy regularnie nawilżanej skórze.
Co do paniki, owszem mam pewne myśli, bo ta ciąża jest zupełnie inna, praktycznie bezobjawowo, ale jestem dobrej myśli. Od ostatniej wizyty kolejną mam wyznaczoną na 20 lipca dopiero, 6 tygodni przerwy między wizytami będzie. Czy jest tutaj ktoś z Podlasia? Okolice Łomży, Białegostoku?

Zazdroszczę opanowania i spokoju. Ja potrzebuję wizyt co max 2 tyg. By mieć względny spokój.

Cześć dziewczyny, mam pytanie do tych z Was które biorą acard, bierzecie od początku ciąży i z jakiego powodu został wam zalecony?

Biorę od sierpnia zeszłego roku. Przez miesiąc 75 później i teraz też 150.
Zlecono z uwagi na poronienia i trombofile

Ja jestem od 1 wizyty, a dalej nie mam karty ciąży. Im ponoć zależy żeby przed 10tc zapisać.

Ja nawet nie wiedziałam że takie coś jest. Ale wiem że nie będę z tego korzystać:D

Nazarlam się tostów bo byłam głodna i teraz brzuch mnie boli z przejedzenia ;/.
Strasznie śpiąca jestem ;(.

Aktualnie 8+2. Kraków

reklama
A ja dziś chillout z jednym z moich dzieci 😂😁

Załączniki

• IMG_20200617_171515472.jpg
    IMG_20200617_171515472.jpg
    1 002,9 KB · Wyświetleń: 62
Do góry