reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki 2021

Wychodzi mi że około 11 tydzień to będzie. Umowa o pracę jest była do końca roku 2020.
Jeśli w dniu otrzymania wypowiedzenia jeszcze w ciąży nie byłaś, to wtedy prawdopodobnie, ale pewna nie jestem, nie muszą przywrócić do pracy. Chyba, że jak ktoś pisał udałoby się z jakimś ginem dogadać i określiłby taki tydz że wypadałoby, że już w ciazy tego dnia byłaś.

reklama
Jeśli w dniu otrzymania wypowiedzenia jeszcze w ciąży nie byłaś, to wtedy prawdopodobnie, ale pewna nie jestem, nie muszą przywrócić do pracy. Chyba, że jak ktoś pisał udałoby się z jakimś ginem dogadać i określiłby taki tydz że wypadałoby, że już w ciazy tego dnia byłaś.
Chyba że miałaś na nieokreślony to być może muszą przywrócić bez znaczenia na to czy w dniu wypowiedzenia w ciąży byłaś już. Ale na nieokreślony jak jest nie wiem

Mnie się wydaje, że w Twoim przypadku nie mogą zwolnic. Bo gdybyś dostała wypowiedzenie przed ciążą to tak. Teraz już w niej jesteś, a umowę masz podpisana do 2022 r. Czytałam gdzieś, że jeśli kobieta dostała wypowiedzenie, a okazało sie, ze w dniu wypowiedzenia już byla w ciąży, to muszą przywrócić. Nawet przy umowie na określony, o ile jej termin nie kończy się przed końcem 3 miesiąca ciąży. W Twoim przypadku kończy się dopiero w 2022. W moim przypadku umowa kończy mi się w tym roku w grudniu i właśnie teraz już jak jestem w ciąży nie mogą dać wypowiedzenia. Nie musieliby mi przedłużyć do dnia porodu w przypadku, gdybym np w ciążę zaszla gdzieś powiedzmy w środku października i byłoby mniej niż 3 mies do końca umowy no i do końca 3 mies ciazy.
"o ile jej termin nie kończy się przed końcem trzeciego miesiąca ciąży"
Ale umowa kończy się wcześniej na mocy porozumienia stron, albo za wypowiedzeniem. To nie jest ważne "do kiedy się umówiliśmy" tylko kiedy umowa by się skończyła 😉 umowa się skończyła nie w grudniu bo doszło do porozumienia stron lub wypowiedzenia którejś ze stron tylko kiedy następuje koniec okresu wypowiedzenia 🙂

Jeśli pracuje się mniej niż 3 lata w danej firmie to jest miesiąc wypowiedzenia liczony od ostatniego dnia miesiąca. Czyli np pracodawca daje komuś wypowiedzenie 20 maj. Wypowiedzenie zaczyna biec ostatniego maja, kończy się ostatniego czerwca. A ktoś ma 1 lipca dopiero 10 tydzień ciąży.
Nie jest chroniony, dostanie tylko zasiłek dla bezrobotnych, a potem kosikowe. Bo umowa skończyła się przed 12 tygodniem ciąży.
Czyli według mnie lepiej nie mówić o ciąży absolutnie nikomu w pracy. Chyba, że już mamy L4 ciążowe, albo wiemy, że je dostaniemy na 100 % zaraz bo tak lekarz obiecał, albo mamy umowę na czas nieokreślony 😁😉

Dziewczyny chciałam Was zapytać czy macie ten legendarny wyczulony super węch?
Bo ja nie 🙄 zawsze marzyłam o tym objawie bo mam bardzo słaby węch i bardzo mało co wyczuwam zapachów. No i też nie pykło 😉 nic nie czuję, nawet nic mi nie śmierdzi niczym.

Ale umowa kończy się wcześniej na mocy porozumienia stron, albo za wypowiedzeniem. To nie jest ważne "do kiedy się umówiliśmy" tylko kiedy umowa by się skończyła 😉 umowa się skończyła nie w grudniu bo doszło do porozumienia stron lub wypowiedzenia którejś ze stron tylko kiedy następuje koniec okresu wypowiedzenia 🙂

Jeśli pracuje się mniej niż 3 lata w danej firmie to jest miesiąc wypowiedzenia liczony od ostatniego dnia miesiąca. Czyli np pracodawca daje komuś wypowiedzenie 20 maj. Wypowiedzenie zaczyna biec ostatniego maja, kończy się ostatniego czerwca. A ktoś ma 1 lipca dopiero 10 tydzień ciąży.
Nie jest chroniony, dostanie tylko zasiłek dla bezrobotnych, a potem kosikowe. Bo umowa skończyła się przed 12 tygodniem ciąży.
Czyli według mnie lepiej nie mówić o ciąży absolutnie nikomu w pracy. Chyba, że już mamy L4 ciążowe, albo wiemy, że je dostaniemy na 100 % zaraz bo tak lekarz obiecał, albo mamy umowę na czas nieokreślony 😁😉

Link do: Rozwiązanie umowy o pracę z ciężarną - czy jest możliwe?. M.in tutaj czytałam inaczej, ale być może masz rację. Ja tam na razie też o ciazy mówić nie będę. Choć w mojej pracy nawet jakby mogli raczej by nie zwolnili, koleżanka powiedziała już jakoś w 8 tyg przy umowie na określony. Ale się wstrzymam, o ile nic się nie będzie działo i nie będę musiała iść na zwolnienie.

Dziewczyny chciałam Was zapytać czy macie ten legendarny wyczulony super węch?
Bo ja nie 🙄 zawsze marzyłam o tym objawie bo mam bardzo słaby węch i bardzo mało co wyczuwam zapachów. No i też nie pykło 😉 nic nie czuję, nawet nic mi nie śmierdzi niczym.
Ja mam wyczulony węch ale nie masz czego zazdrościć, bo jak coś śmierdzi to jest masakra :D

reklama
A masz na czas określony umowę?
Tak mam do grudnia. I właśnie w tym linku jest informacja, że kobieta jest chroniona od 1 dnia ciąży, przy umowie na określony też, pomijając umowę na czas próbny nie dłuższy niż miesiąc. No ale jak pisałam też dla pewności się wstrzymam z informacją w pracy do końca 3 mies.

Do góry