reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2021

A ja mam inną sytuację. Zostałam zwolniona z pracy z 3 miesięcznym wypowiedzeniem, które się kończy 30.06 ale jestem w ciąży więc musi mi cofnąć wypowiedzenie ? Teraz do 30 maja jestem na L4 bo miałam problemy z ciśnieniem i nie wiem czy wrócić 1 czerwca, bo wizytę mam dopiero 4.06 i wtedy pewnie założy kartę ciąży czy przeciągnąć L4 zwykłe do 4.06 a późnej pójść na L4 ciążowe bo raczej takie dostanę.
Mam mamę kadrową. Mogę ją zapytac jak to wygląda. Bo zaszłas jak juz Ciebie zwolnili czy przed wypowiedzeniem?

reklama
A ja mam inną sytuację. Zostałam zwolniona z pracy z 3 miesięcznym wypowiedzeniem, które się kończy 30.06 ale jestem w ciąży więc musi mi cofnąć wypowiedzenie ? Teraz do 30 maja jestem na L4 bo miałam problemy z ciśnieniem i nie wiem czy wrócić 1 czerwca, bo wizytę mam dopiero 4.06 i wtedy pewnie założy kartę ciąży czy przeciągnąć L4 zwykłe do 4.06 a późnej pójść na L4 ciążowe bo raczej takie dostanę.
Jak się nie mylę jeśli 30 czerwca będziesz przed końcem 3 mies ciazy to mogą zwolnic normalnie. Jeśli powyżej 3 do muszą przewrócić. Jak źle pisze niech ktoś poprawi ale tak czytałam

Ooo kurcze. To zależy od tego czy masz umowę na czas nieokreślony? A jeśli nie to w którym dokładnie tygodniu będziesz 1 lipca według usg?

Przyniesiesz zaświadczenie o ciąży i muszą cofnąć wypowiedzenie. Teraz masz zwolnienie 80% czy ciążowe 100% ? Jak nie zamierzasz wracać to idź na wizytę wcześniej i weź sobie ciążowe 100% od 1.06
Wydaje mi się, że te 3 mce dotyczą tylko umów na czas określony.
Podlinkowuje Link do: Co zrobić, gdy kobieta na wypowiedzeniu zachodzi w ciążę

Ostatnia edycja:
Powiem Wam, że siedzę sobie i gadam z rodzicami, a mój syn "babcia, a wiesz, że będę miał siostrę i brata?". No i tak oto musiałam powiedzieć, że jestem w ciąży, ale nie mnogiej 😉 mały gad mnie sprzedał, a nie wiem skąd taki mądry, bo nikt mu wprost nie mówił o ciąży, raczej robiliśmy podchody, czy by chciał itp. 🤦
He he jak wyczuł temat i se dopowiedział 😍

reklama
No właśnie najgorsze jest to, że nie wiemy jak to się potoczy 😉 to ciągnij ile możesz tego home offica ☺ dopóki się nie wkurzają, że nie ma Cie na miejscu i nie mówią Ci o tym wprost to ja bym nic nie mówiła 🙂 drugi to już nie daleko.

Tak tylko u mnie serce zawsze biło, a po 1-3tyg przestawało. Chciałabym pracować zdalnie do przynajmniej połowy ciąży. Bo mam jeszcze dodatkowe zlecenia i jeśli pójdę na L4 to muszę ze wszystkich zrezygnować.

Mam ten sam dylemat
Ale ja chyba bede chciala zmienic prace do ciąży. Mamy mega syf w firmie. Bylo grupowe zwolnienia, firma jest w złej kondycji finansowej. Stresujące jest oglądanie zwolnionych kolegow z pracy. Wiec ja od 8.06 spadam odpocząć. To jedyny moment na to, zeby zadbac o siebie. Jak bedzie dziecko będzie ciężko.

Chcesz zmienić pracę teraz w czasie ciąży czy po ciąży chcesz szukać nowej? . Jeśli chcesz szukać to jasne od razu warto iść na L4. Inaczej to wygląda w dużych firmach inaczej w małych.

Wszystko zależy w którym tygodniu ciąży będziesz ostatniego dnia wypowiedzenia.

Jak się nie mylę jeśli 30 czerwca będziesz przed końcem 3 mies ciazy to mogą zwolnic normalnie. Jeśli powyżej 3 do muszą przewrócić. Jak źle pisze niech ktoś poprawi ale tak czytałam
[/QUOTE
Tak masz rację. Ale jeśli ja przywrócą i pójdzie na L4 to nie mogą jej zwolnić chyba że dyscyplinarką lub zwolnieniem grupowym

Do góry