reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki 2021

Wychodzi mi że około 11 tydzień to będzie. Umowa o pracę jest była do końca roku 2020.
To prawo Cie nie chroni tak teoretycznie 😔 bo jeśli wypowiedzenie kończy się przed 12 tygodniem to nic się nie dzieje. A jeśli po to umowa przedłuża się do dnia porodu.
Ja bym szukała zaufanego gina (czyli prywatnie i lepiej już teraz chodzić na wizyty od razu, żeby był Twoim lekarzem prowadzącym, a nie że jedna wizyta ) żeby Ci pomachlował, że ciąża o tydzień starsza. Kawa na ławę i czekolada dla Pana doktora bo on chyba wystawia zaświadczenie w takich sytuacjach 🙄
Poczekaj jeszcze co ta mama od naszej dziewczyny napisze, bo ja nie jestem kadrową więc nie sugeruj się mną tak na 100% 🤗

reklama
To prawo Cie nie chroni tak teoretycznie 😔 bo jeśli wypowiedzenie kończy się przed 12 tygodniem to nic się nie dzieje. A jeśli po to umowa przedłuża się do dnia porodu.
Ja bym szukała zaufanego gina (czyli prywatnie i lepiej już teraz chodzić na wizyty od razu, żeby był Twoim lekarzem prowadzącym, a nie że jedna wizyta ) żeby Ci pomachlował, że ciąża o tydzień starsza. Kawa na ławę i czekolada dla Pana doktora bo on chyba wystawia zaświadczenie w takich sytuacjach 🙄
Poczekaj jeszcze co ta mama od naszej dziewczyny napisze, bo ja nie jestem kadrową więc nie sugeruj się mną tak na 100% 🤗

Niestety ale masz rację, prawo chroni tylko po 12 tygodniu.
Ja bym chyba zrobiła dokładnie to samo, zaufany ginekolog i ciąża o tydzień starsza :)

Niestety ale masz rację, prawo chroni tylko po 12 tygodniu.
Ja bym chyba zrobiła dokładnie to samo, zaufany ginekolog i ciąża o tydzień starsza :)
Dokładnie. To chyba jedyny sposób. Tylko najlepiej już teraz zagadać. Bo któryś lekarz Ci może odmówić. I zostaniesz z ręką w nocniku 30 czerwca. Nie ten to inny lekarz Ci wypisze. Niestety medycyna rządzi się często korupcja 🙄

Dziewczyny, faktycznie zależy to od rodzaju umowy. 12 tygodniu nie dotyczy umowy na czas nieokreślony.

Ochrona pracownicy w ciąży
Od pierwszego dnia ciąży, przez cały jej okres, pracownica zatrudniona na podstawie umowy na czas nieokreślony jest chroniona zarówno przed wypowiedzeniem, jak i rozwiązaniem umowy o pracę. Rozwiązanie w tym czasie umowy o pracę jest dopuszczalne tylko w przypadku, gdy okoliczności upoważniają pracodawcę do zastosowania tego typu restrykcji.

Dziewczyny byłam dziś u dermatologa, bo kilka dni temu zrobiła mi się na ręce dziwna wysypka ... Okazało się,że to półpasiec 😭😭😭😭 Jestem załamana... Siedzę i beczę :( Czy któraś z was, lub waszych koleżanek itp miała podobną sytuację ? I było wszystko ok z dzidziem mimo brania leków ? Mam brać heviran 800mg 5xdziennie przez 4-5 dni ... Lekarka wcale mnie nie pocieszyła, stwierdziła że ciąża "komplikuje sprawę" 😢 Bardzo się boję tych leków ... Sytuacja mnie przerasta, mam złe przeczucia :(

Dziewczyny a ja mam Umowę do grudnia 2022 więc chyba jak dowiedza się o ciąży to mnie nie zwolnia... Na razie nic nikomu nie mówię.

Dziewczyny byłam dziś u dermatologa, bo kilka dni temu zrobiła mi się na ręce dziwna wysypka ... Okazało się,że to półpasiec 😭😭😭😭 Jestem załamana... Siedzę i beczę :( Czy któraś z was, lub waszych koleżanek itp miała podobną sytuację ? I było wszystko ok z dzidziem mimo brania leków ? Mam brać heviran 800mg 5xdziennie przez 4-5 dni ... Lekarka wcale mnie nie pocieszyła, stwierdziła że ciąża "komplikuje sprawę" 😢 Bardzo się boję tych leków ... Sytuacja mnie przerasta, mam złe przeczucia :(
Kochana nie znam nikogo z taką sytuacją niestety. Nie bój się, czasami leki są potrzebne. Może nie robią krzywdy. Zdaj się na lekarzy i nie zamartwiaj się na zapas bo dzidzia to czuje. Przytulam 🤗

Dziewczyny a ja mam Umowę do grudnia 2022 więc chyba jak dowiedza się o ciąży to mnie nie zwolnia... Na razie nic nikomu nie mówię.
No to jest zawsze taki śliski temat. Jeśli komuś wypada 12 tydzień po potencjalnym okresie wypowiedzenia (okres wypowiedzenia zależy od stażu pracy ) to ja bym nic nikomu nie mówiła do 12 tyg.
Albo rzucić L4 i ciągnąć do porodu (na L4 nie można nikogo zwolnić). Tylko trzeba wyprzedzić pracodawcę z wypowiedzeniem.

reklama
Mnie się wydaje, że w Twoim przypadku nie mogą zwolnic. Bo gdybyś dostała wypowiedzenie przed ciążą to tak. Teraz już w niej jesteś, a umowę masz podpisana do 2022 r. Czytałam gdzieś, że jeśli kobieta dostała wypowiedzenie, a okazało sie, ze w dniu wypowiedzenia już byla w ciąży, to muszą przywrócić. Nawet przy umowie na określony, o ile jej termin nie kończy się przed końcem 3 miesiąca ciąży. W Twoim przypadku kończy się dopiero w 2022. W moim przypadku umowa kończy mi się w tym roku w grudniu i właśnie teraz już jak jestem w ciąży nie mogą dać wypowiedzenia. Nie musieliby mi przedłużyć do dnia porodu w przypadku, gdybym np w ciążę zaszla gdzieś powiedzmy w środku października i byłoby mniej niż 3 mies do końca umowy no i do końca 3 mies ciazy.

Do góry