reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki 2021

reklama
Widzę też po pacjentkach swoich lub kolezankach i rodzinie, że niestety świadomość na temat cc i tego co odbiera się dziecku przez taki porod jest mała. Raczej kobiety patrzą na to przez pryzmat bolu i komfortu. A niestety po cc jest możliwość wielu różnych komplikacji.
Co do rozwoju dziecka też widzę, że te kobiety nie dostrzegają często różnic. Natomiast jak wykona się testy neurorozwojowe to dzieci po sn są do przodu. Te 5% które się nie pokrywa ich opinia z przrbytym porodem zdąża się gdy kobieta rodzila naturalnie iles godzin, ale niestety z jakichs powodow trzeba bylo wykonac nagle cc. To juz samo dociskanie przez skurcze glowki dziecka do kanalu, chociaz dziecko w niego nie wejdzie to i tak juz daje sporo bodźców.

Niestety nie kazda kobieta moze sn... moja kolezanka ostatnio urodzila przez cc bo nie miala innego wyjścia od razu szla ma umowiony termin i normalnie ma mleko duuzo maluch rozwija sie książkowo... wiec mamy ktore beda przez cc wcale nie jestescie jakies gorsze. I po co czytać i wmawiać sobie pozniej ze dziecko rozwija sie tak a może tak i to przez cc.. ile jest innych czynnikow jak geny, uwarunkowania. Ja np mam troche stresow w ciazy a ile jest do tego informacji jakie dziecko bedzie gdy mama sie stresowala w ciąży ze po urodzeniu dziecko bedzie przez to jakies... nerwowe narazone na depresje itp.... oszalec mozna.

Niestety nie kazda kobieta moze sn... moja kolezanka ostatnio urodzila przez cc bo nie miala innego wyjścia od razu szla ma umowiony termin i normalnie ma mleko duuzo maluch rozwija sie książkowo... wiec mamy ktore beda przez cc wcale nie jestescie jakies gorsze. I po co czytać i wmawiać sobie pozniej ze dziecko rozwija sie tak a może tak i to przez cc.. ile jest innych czynnikow jak geny, uwarunkowania. Ja np mam troche stresow w ciazy a ile jest do tego informacji jakie dziecko bedzie gdy mama sie stresowala w ciąży ze po urodzeniu dziecko bedzie przez to jakies... nerwowe narazone na depresje itp.... oszalec mozna.
Dzięki za te słowa 😍

Ja dzisiaj jestem dętka. Martwię się o ta skracajaca się szyjkę i cos tam posprzątałam ale głównie leżę. Leze to i tak mnie spina, jadę po dziurach i czuje jak ściąga brzuch, a jak tak konkretniej twardnieje to muszę siku trzymać ze zwiekszona siła 🤭

Dokładnie tak! Ja też jestem po CC. Ile to się nasłuchałam od różnych specjalistów, że różne problemy mojej córki to wynik cesarki (która była konieczna,nie z wyboru)! Jedyne co to mogło wnieść to wpędzić mnie w wyrzuty sumienia. I wiecie co? Moja siostra 3 lata później urodziła naturalnie. I jej córka ma dokładnie te same co moja plus jeszcze dodatkowe. Także zdecydowanie bliżej mi do poglądu, że to geny. Zresztą! Nawet jeśli nie, to wiadomo, że każda z nas chce dla dziecka najlepiej. I zadręczanie się jakąś hipotetyczną winą nie ma sensu!

Jakie leki masz przepisane? Ile Ci sie2 skróciła?

Ostatnio była chyba w okolicach 3,5 musiałabym zerknąć na zdjęcie. Teraz wyszła 3,02 i sam mówił ze się skróciła niby jakos bardzo się nie martwił ale ja sie boje tym bardziej ze kazał prowadzić taki tryb życia zeby brzuch się nie stawiał .... tylko jak ? 😒😕 juz naprawdę niewiele robie tyle, ze dziecko mi pasuje zawieźć i przywieźć ze szkoły, kupić chleb itp ...
Biorę juz dawno luteinę dopochwowo rano i wieczorem, magnez 3x2 tabletki do tego mamy potas, trivagin i witaminy

reklama
Ostatnio była chyba w okolicach 3,5 musiałabym zerknąć na zdjęcie. Teraz wyszła 3,02 i sam mówił ze się skróciła niby jakos bardzo się nie martwił ale ja sie boje tym bardziej ze kazał prowadzić taki tryb życia zeby brzuch się nie stawiał .... tylko jak ? 😒😕 juz naprawdę niewiele robie tyle, ze dziecko mi pasuje zawieźć i przywieźć ze szkoły, kupić chleb itp ...
Biorę juz dawno luteinę dopochwowo rano i wieczorem, magnez 3x2 tabletki do tego mamy potas, trivagin i witaminy
3.02 to prawidłowa długość szyjki. Ja miałam konizacje 2 lata temu, wycięto mi 7 mm szyjki i może, choć nie musi wpłynąć to na ciążę (możliwość porodu przedwczesnego). Szyjke mam kontrolowana co 4 tygodnie, stawiam się na USG w szpitalu. W 16tc miała 38mm, w 20tc już 30. Spanikowalam, że się skraca i poszłam dziś prywatnie na USG szyjki, choć lekarz, który mnie badał w 20tc powiedział, że wszystko jest ok. Ja jednak postanowiłam leżeć, akurat mam taka możliwość, bo nie mam dzieci i chwilowo nie pracuje, pracodawca kaze mi siedziec w domu z powodu wirusa. Maz ogarnia wszystko w domu, ja wstaje tylko do toalety i na prysznic. Dzis 22+0 bylam na tym prywatnym USG I szyjka ma...36mm. Pytam lekarza jak to możliwe? Lekarz mówi, że to mięsień i cały czas pracuje. Jak by zbadał jutro to znów wyszedl by inny wynik. Powiedzial, ze dopiwro jesli 2 wyniki pod rzad wyjda malejaco mozna mówić o skracajacej szyjce. A może to lezenie pomogło? Nie wiem. Nie mam żadnych leków, bo tu zaleca się progesteron na szyjke dopiero od 25mm, sama z siebie biorę magnez i potas, żeby zapobiec skurczom. W którym tygodniu jesteś? Nie wiem dokładnie jaki jest Twój przypadek, ale jeden niższy wynik ponoć nie oznacza jeszcze nic złego, choć pewnie co lekarz to opinia.

Do góry