reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe zakupoholiczki - hity i kity styczniówek

reklama
tez jestem z dwojka :) karuzela dla mlodziaka ok a projector sluzy jeszcze dlugo potem...Kuba do dzis czasem sam sobie wlacza :)

ale wiecie co...u mnie się wyjaśniło...moja mama da nam bo ma u siebie taka lampkę z projektorem...wyświetla gwiazdki na scianie I ma 20 melodyjek:):) a karuzele dzisiaj w smyku znalazłam,...taka jak z tego mamas&papas tylko o polowe tańsza:)
generalnie muszę przeglądnąc moją listę wyprawkową I się Was kilku rzeczy dopytac:)

dobra przeglądnełam moja liste I mam kilka pytan

-materac---jaki najlepszy??
-czy dwa prześciradła na gumce mi wystrczą?
-planuje zakup 20 pieluch tetrowych--wystraczy?
-rożek--przydaje się?
-chce kupic jeszcze taka mała poduszke rogal, do karmienia..mam tego kolosa 170cm,ale chce kupic tez wersje mini...

I chyba tyle pytan narazie...

chociaz nie...zastanamwiam sie jakie kosmtyki wybrac---hipp czy nivea baby??:)

Tego kolosa ikasia to ja mam tylko czekam az mama mi poszewki ze 2 uszyje bo kiedys byla biala teraz dziecku sie przyda ale wiesz co ja to bede chyba stosowała zeby niunia w tym polozyć bo ja nawet nie wiem jak to karmic jak to takie wielkie ?

Ja mam zapisane 3 przescieradla (ale w uzytku beda 2) trzecie to tak w razie W.

A pieluch Kupiłam 5 myslałam ze starczy ale tez chyba dokupie :)

A rożek juz tez zapisałam, ponoć najlepszy jest taki usztywniany w razie gdy niewygodny mozna wyjac przez dziurke usztywnienie ale czytałam zeby raczej posiadac takowy rozek.

Ikasia:
- materac to rzecz calkowcie uzalezniona od preferencji I przekonan :) jest prawie tyle opinii ile materacykow :)
My mamy akurat gryka-kokos. aler wybierajac materacyk kieruj sie tym, czy jest odpowiednio twardy bo dzieciatko malenkie ma jeszcze mieciutkie wszystkie kosteczki I zeby nie "wpadalo" w materacyk tylko stabilnie na nim lezalo. Zeby sie tez szybko nie odksztalcal od lezenia - niektore piakowe sa takie ze po czasie robia sie "wylezane" w miejscu glowy I pupy. A tak poza tym to (moze to wiesz a moze nie I pisze tylko informacyjnie a nie pouczajaco :)) materacyk zawsze najlepiej jest obracac po pewnym czasie na prawa, lewa storne I zmieniac spod z gora na zmiane zeby nam jak najdulzej sluzyl :)
- dwa lub rzy przescieradleka - tak jak pustiszi pisze- dwa na zmiane w uzyciu I jeden w razie wypadku :)
- pieluchy tetrowe - jesli bedziesz uzywac do przewijania to zdecydowanie wiecej ale jesli bedziesz uzywac pampkow a pieluchy tylko do podkladania, oslaniania czy wycierania to muysle ze 20 to az nadto. Ja mialam 10 tetrowych I 6 flanelowych -to te grubsze ktore dobrze sie sprawdzaja jako podklady do przewijania gdzies poz domem itd
- rozek - hmmmm tez chyba zalezy od doswiadczen. Ja mialam I moj Kuba poprostu wscieklizny w nim dostawal, kopal, wyrywal sie itd. Ale podobno sa tez dzieci ktore zaraz po urodzeniu lubia byc mocno opatuloe wiec wedy taki rozek napewno zda egzamin
- poduszka rogal - bardzo fajna sprawa ale polecam kupic ew. dopiero po porodzie :) A to z tej prostej przyczyny ze te wieksze dzieci ciezko bardzo "usadowic" w wygodnej pozycji w taka poduche. Moj mlody sie urodzil 4240g I 58cm wiec malutki to on nie bul I tak jakby "nie pasowal" do tej poduchy. Najlepiej by bylo wyprobowac juz z dzieckiem przed kupnem (tzn. przymierzc poprostu) bo moze okazac sie zbednym wydatkiem) A dokupic przeciez zawsze mozna :)
-co do kosmetykow to tez tyle chyba ile marek tyle opinii. Napewno nie polecam Johnsona bo bardzo uczula. Hipp z doswiadczenia wiem ze jest delikatny I mlody go uzywal bez problemu ale dopiero po kilku miesiacach. Na poczatku wolalam nie ryzykowac I kupilismy Oliatum soft ktrory rekomendowny byl tez przez pediatre :)Ale jak mowie ile firm tyle pewnie opinii :)

No to sie "pomadrzylam" troche :) I naprodukowalam :) Nie wiem czy to w czyms pomoze, pisalam z wlasnego doswiadczenia a kazdy moze miec inne :) ale zawsze lepiej cos dokupic pozniej niz zbednie wydac pieniadze na cos co moze sie wcale nie przydac :)

reklama
No więc:

-materac---jaki najlepszy?? - Ja mam kokos, gryka, pianka taki 3w1. Nie narzekamy... podobno dobry.
-czy dwa prześciradła na gumce mi wystrczą? - ja mam 5. Dwa to troszkę mało...
-planuje zakup 20 pieluch tetrowych--wystraczy? - starczy niby-mi starczyło, ale teraz kupuję więcej bo czasem nie nadążałam za praniem...
-rożek--przydaje się? - nigdy nie używałam... leży do dzisiaj w szafie - teraz też go nie użyję...
-chce kupic jeszcze taka mała poduszke rogal, do karmienia..mam tego kolosa 170cm,ale chce kupic tez wersje mini - my używaliśmy takiego BARDZO miekkiego i "mało wypełnionego" jaśka do noszenia i układania wyżej małego" nie myślałąm o tym rogalu i teraz też nie kupimy (mówię o małym)

Kosmetyki my używaliśmy Jansons baby ale też i Nivea :-)

Do góry