reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe zakupoholiczki - hity i kity styczniówek

justynaj w Norwegii tez sa takie zwyczaje. Maz robil budyne obok zlobka. Wszystkie dzieci spaly na zewnatrz w wozkach w szczera zime od 7 do 15. Wychodzili tylko karmic. Nie wiem jak z przewijaniem. Maz przesylal zdjecia tego zjawiska. A u nas zwyczaj odwrotny. Moja mama to z domu od wrzesnia nie pozwalala wychodzic z dzieckiem

Milusia spory zasieg i jak ci ta niania?

reklama
Justynaj ju nas w uk -5 to juz na maxa ale przewaznie jest na + temperatura i moje dzieci zaraz po porodzie pierwszy spacer tzn. Jak Victor mial 1 dzien to juz spal na dworze w lutym ze 3 godziny. Zdrowy jak rybka. Jedyne z czym mam problem to alergie i astma, ale to akurat inny powod. Ogolnie lzej przechodza choroby nawet jak zachoruja. Alex sie urodzil w lipcu i tez mial jeden dzien i na spacer w samych bodziakach bez czapy a b5lo jakies 25 st.
Ale moje dziecie czapki to do ozdoby jak juz.
W zime tylko kaptur chyba ze jest bardzo zimno, tak wiec wy piszecie jedna czapeczka cienka na to gruba, a ja tylko cienka lub wcale i na to kapturek, w ktorym maluch ma luzno. Alebtak jak mowie u nas nie ma mrozow, jak spadnje troche sniegu i sie utrzyma do puludnia to wow. Hehe..ale fakt taki ze ja szkocko ubieram dzidci, choc nie bo tu ludzievtakiego niemowlaka 2 dniowego na rekach w samych spiochach z golymi nogami, stopami sinymi niosa brrr, a ja jednak dziecko mam i ubrane i przykryte.
A i dodam jeszcze ze Viki byl wiekszy zmarzluch niz alex i jego musialam cieplej ubierac bo inaczej plakal, gliwnie w domu hehe.
Kazdy robi jak uwaza i tak by dziecku bylo dobrze.
Moj Vikiw domu jak przespl 1, 5 godz to max a na dworze 3 albo dluzej hehe.

Akuku nie powiem szokuje mnie to co piszesz, ale też pochwalam. Hartujesz dzieciaczki i chociaż nie chorują. Ja młodego nie wynosiłam wcale, bo tak mi mama do głowy wbijała. Wciąż chorował, dopiero w 18mscy ktoś wpadł na pomysł, ze to refluks i z lekami przestał chorować na 10 mscy. Później raz złapał zapalenie krtani i to nawraca, mniej więcej wygląda tak jak niedawno opisywałam.
Ja mam po prostu przewrażliwienie wbite przez pokolenie moich rodziców. Mam nadzieje, ze dzieciaczek który się urodzi nie będzie takim chorowitkiem i będę codziennie wychodzić na spacery. Tyle że u nas zimy surowsze są

Kaha nie mam pojęcia, poczytaj gdzieś opine

Marika mnie tez to szokowalo, ale zobaczylam ze tu dzieci mniej choruja, choc wiadomo ze sa i chorowitki.
Tyle ze ja w0bardziej wyposrodkowuje i wiadomo jak mi zimno to ibdziecko cieplej ubieram a nie tak jak tutaj, matka ojciec czapka na glowie a dziecko pol nago.heh

Ciężko będzie mi tak zmienić myślenie. Ale będę musiała syna prowadzac do przedszkola, bo mój mąż już o 5 z domu wychodzi. Odbierać może on. Tak zastanawiam się, od kiedy mogłabym już wynosić maluszka na dwór na taki spacer do przedszkola. Nie wiem jak to ograne, dobrze, ze jest w przedszkolu i jako 6 latek będzie mógł zostać w przedszkolu

Marika moja zasięg miała mniejszy bo 300m(kupiona 3lata temu)a ten trochę nowszy model,ale dobrze działała,największy problem jest z baterią bo bardzo szybko padają,ale wtedy jest zasilacz,bo wymieniać co tydzień takie duże baterie to spory koszt

Kaha ja tez patrzyłam podobny laktator, nawet za 100zł znalazłam tylko nie wiem właśnie czy nie lepiej kupic lepszy ręczny niż słabszy elektryczny...

A my już podjelismy wstępnie decyzje o wózeczku:-)
będzie x lander (różowy) sama spacerówka z opcją wmontowania nosidełka i gondola będzie zbędna(czyli 500zł w kieszeni) ło taki ło wózek X-LANDER XA 2012 ŚPIWÓR 36G butelka NIEKAPEK (3589685200) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (chyba że coś się nam odmieni:-) ale nie chcemy używanego,wolimy dać więcej i mieć samą porządną spacerówkę)

Hm, z Mariuszem dosyć ryzykownie podchodzimy do tematu pieluchowania - decyzja jeszcze nie zapadła, ale chcemy pójść w pieluchowanie wielorazowe. Póki co obliczamy koszty czy to się opłaca rzeczywiście, przy praniu, a co za tym idzie zużyciu energii i wody. Na próbę zamówiliśmy póki co jedną pieluszkę, żeby na własne oczy zobaczyć co i jak. No i przyszła dziś w paczce:
- pieluszka z kieszonką Pieluszka z kieszonką PUL Boisko | DZIECKO \ Pieluszki \ Wielorazowe | Ekoszafa - poduszka z gryki, biżuteria ekologiczna, torby z recyklingu, odzież fair trade
- wkładka z bambusa Wkładki z bambusa i mikrofibry 4-warstwowe | DZIECKO \ Wkładki i otulacze | Ekoszafa - poduszka z gryki, biżuteria ekologiczna, torby z recyklingu, odzież fair trade
- wkładka z mikrofibry Wkładki z mikrofibry i mikropolaru 5-warstwowe | DZIECKO \ Wkładki i otulacze | Ekoszafa - poduszka z gryki, biżuteria ekologiczna, torby z recyklingu, odzież fair trade
- papierki celulozowe do pieluszek Papierki biodegradowalne do pieluszek Tots bots | DZIECKO \ Akcesoria do pieluszek | Ekoszafa - poduszka z gryki, biżuteria ekologiczna, torby z recyklingu, odzież fair trade

i jakieś tam gratisowe myjki bambusowe dostałam, próbki kremów do twarzy :)

Nie wiem co z tymi pieluszkami wyjdzie, mamy ciężki orzech do zgryzienia bo i osób, które poszły tą drogą jest mało i za bardzo nie mamy skąd czerpać wiedzy :)

IMG_0516.jpg

I taką pościel wczoraj od teściowej dostaliśmy :)

IMG_0517.jpg

Załączniki

• IMG_0516.jpg
    IMG_0516.jpg
    23,7 KB · Wyświetleń: 30
  • IMG_0517.jpg
    IMG_0517.jpg
    39,5 KB · Wyświetleń: 34
reklama
ja tez nei wyobrazam sobei kurde ,jestem za leniwa zeby ciagle prac pieluchy i takcodziennie mam 1 pralke prania az wstyd mówic skad wgl te brudy sie biora ;( milunia sliczny wybór ;)))DDD a ja dzisiaj bylam na ryneczku i kupilam malemu bamboszki na nózki cieple bo tego mi brakowalo i mojej starszej czapeczke na jesien ale zdzieraja na tych ryneczkach czapka 39 zl juz chyba by bylo taniej w hm....

Do góry