MiMeMi
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 24 Marzec 2016
- Postów
- 1 352
Składniki:
ok. 5 cm korzeń imbiru
1 cytryna
4 łyżki miodu
łyżeczka cukru
1,5 szklanki wrzącej wody
Imbir obrać cieniutko, pokroić w plastry. Cytrynę sparzyć, z połowy wycisnąć sok, a drugą połowę pokroić na plasterki. W rondelku umieścić połowę pokrojonego imbiru i plastry cytryny. Zalać 0,5 szkl. wrzątku, dodać łyżeczkę cukru, gotować ok. 5 minut. Pozostały imbir umieścić w słoiku, dodać sok z połowy cytryny. Zalać 1 szkl. wrzątku, przykryć, aby się "zaparzył". Dodać do niego odcedzony wywar z gotowanego imbiru i cytryny. Odstawić do ostygnięcia, dopiero wtedy dodać miód, by nie stracił on swoich właściwości zdrowotnych. Przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce przez max. 2 tygodnie
ok. 5 cm korzeń imbiru
1 cytryna
4 łyżki miodu
łyżeczka cukru
1,5 szklanki wrzącej wody
Imbir obrać cieniutko, pokroić w plastry. Cytrynę sparzyć, z połowy wycisnąć sok, a drugą połowę pokroić na plasterki. W rondelku umieścić połowę pokrojonego imbiru i plastry cytryny. Zalać 0,5 szkl. wrzątku, dodać łyżeczkę cukru, gotować ok. 5 minut. Pozostały imbir umieścić w słoiku, dodać sok z połowy cytryny. Zalać 1 szkl. wrzątku, przykryć, aby się "zaparzył". Dodać do niego odcedzony wywar z gotowanego imbiru i cytryny. Odstawić do ostygnięcia, dopiero wtedy dodać miód, by nie stracił on swoich właściwości zdrowotnych. Przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce przez max. 2 tygodnie