reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

@HappyBabyMama po usg 1 trym masz tylko wydruk z usg? Bo ja dostałam raport, z wykresami itd
Z bólami nie pomogę :-( nie mam pojęcia. Jak nie przypominają miesiączkowych to potencjalnie ok. Odpoczywaj. Ale jak masz wątpliwości to skonsultuj się z lekarzem.

reklama
@HappyBabyMama po usg 1 trym masz tylko wydruk z usg? Bo ja dostałam raport, z wykresami itd
Z bólami nie pomogę :-( nie mam pojęcia. Jak nie przypominają miesiączkowych to potencjalnie ok. Odpoczywaj. Ale jak masz wątpliwości to skonsultuj się z lekarzem.
no wydruki różne z usg i jakiś krótki raport ae tam nie ma nic o łóżysku na pewno ani o szyjce chyba ze szyfrem :)

@HappyBabyMama no to odpoczynek! Jak będziesz miała już okazję po obiadku to połóż się na plecach wygodnie i coś pod nogi. Mi tak moja lekarka karze jak mnie coś kłuje, czy dokucza. Na prawdę lepiej mi po odpoczynku w takiej pozycji :)

a poza tym, to może dzidzia się rozpycha. Ja miałam tak, że przez tydzień bolał mnie punkt w okolicy pępka, raz bardziej, raz mniej. Nawet skarżyłam się narzeczonemu, czy to nie jakiś wrzód czy co.. wczoraj na badaniu lekarka leciała usg po brzuchu i w którymś momencie tak przyciskała w tym właśnie bolącym punkcie, trochę to trwało, więc pytam ją, czy coś w tym miejscu nie tak jest, bo mnie boli często, a ona się zaśmiała że liczy paluszki, bo tam bobas trzyma stópki. Powiedziała, że jeśli w okolicach macicy coś tak "doskwiera" to może to być właśnie ułożenie bobasa :) Ja od dwóch dni czuję maluszka także podczas dnia, nie tylko przy moim leżakowaniu i powiem Ci, że bolą mnie wiązadła, szyjka, brzucholek ciąży. To pewnie normalne, lekarze zawsze mówią, że tylko ból przypominający miesiączkę MOŻE coś przepowiadać, a reszta jest w porzo!

U mnie 1 trymestr mdłości teraz troszkę lepiej ale nie mam tyle energii co w pierwszej ciąży i wtedy nie miałam prawie brzucha a teraz już jest i do tego czuje się taka napompowana co w 1 ciąży też nie odczuwałam ale to pewnie już wiek . Od poniedziałku ruszam na jakieś ćwiczenia dla kobiet w ciąży bo aż boję się co będzie dalej niby 3 kg na plusie a czuję się jak słoń. Płeć jeszcze nie znana
No tak jest w kolejnych ciążach ;) Kiedyś byłam na panieńskim i dwie dziewczyny były w ciąży; jedna pierwsza ciąża 7 m-c; druga, druga ciąża, 4 m-c. Brzuchy tak samo wielkie hihi
Ćwiczenia super, ja też zaczynam niebawkiem. Już nie boję się utraty ciąży tak bardzo jak w I trymestrze więc czas działać :)

Cześc dziewczyny, staram się być z Wami na bieżąco, chociaż rzadko piszę :( Czasem tak wiele się dzieje na forum, że cięzko mi się wbić w rozmowę :szok:
@julia0903 jeśli chodzi o szyjkę to myśle, że dobrze że masz takiego lekarza, który zaproponował Ci założenie szwu. Mając go, na pewno będziesz spokojniejsza i bezpieczniejsza. A powiedz czy lekarz stwierdził, że szyjka się skraca? Czy masz jakieś skurcze lub inne dolegliwości? Moja szyjka na pierwszych dwóch wizytach wynosiła dokładnie 2cm, na ostatniej pani doktor wyszło 2,7cm, ale chyba trochę się tym zdziwiła. Powiedziała, że szyjka jest krótka, ale jest zamknięta i nie skraca się i widać ta długość szyjki to taka moja uroda. Poprzednią ciążę donosiłam do 38 tygodnia, chociaż pod koniec musiałam się dużo oszczędzać, bo doszły skurcze. Także głowa do góry, mając szew będziesz mogła czuć się bezpieczniej.
U mnie usg połówkowe 26.08 to będzie 19,5 tydzień ciązy, zastanawiam się teraz czy to nie za wcześnie, no ale lekarka powiedziała, że to "bardzo dobry termin"...
Co do płci to tym razem udało nam się szybko poznać i będzie Patrycja :-) W pierwszej ciąży synek wcale nie chciał się pokazywac i dowiedzieliśmy się dopiero na usg połówkowym.
Jeśli chodzi o bóle brzucha to niestety nie pomogę. Panicznie boję się zbyt wczesnych skurczy i wsłuchuję się w organizm jak moge, czasem oczywiście sobie coś uroję... Ale boleć nic mnie nie boli.
Miłego popołudnia dla Wszystkich styczniowych mamusi :)

@MiMeMi a mogę spytać jaką miałaś tą przezierność. U mnie było 2 mm, wiem, że granica to 2,5. Lekarz powiedział, że wszystko ok , ale mnie często zastanawia, czy ze względu na wiek nie powinnam dodatkowych badań zrobić:confused:.
Mój brzuch też sporo większy niż w pierwszej ciąży o tej porze. Przytyłam 2,5 kg. Przed ciążą byłam bardzo aktywna fizycznie, ale złe samopoczucie i strach zastopowały mnie trochę. Teraz sporo pływam, ale myślę też żeby jakąś jogę ogarnąć.

@Wionka teoretycznie polowkowe mozna robic pomiedzy 19-22 tc wiec twoje 19,5 powinno byc ok. Najwyzej jak czegos nie bedzie dobrze widac to wrocisz dwa tyg pozniej sprawdzic jeszcze

reklama
Wionka wiesz co lekarz niezauwazyl ze sie skraca...ale jak dla niej jest troche za krotka...mam za soba 3 łyzeczkowania czyli 3 stracone ciaze wiec niechce ona ryzykowac... dostalam luteine dowcpina , jutro bede wiedziala jaki jest plan dzialania... na poczatku mialam miec wizyte za tydzien kontrolna ale zmienila zdanie i juz szew chce zalozyc w razie czego...
Niestety niepamietam jaka mialam dluga z corka:/
Tez wspomniala i tym ze taka szyjka moze byc cala ciaze i nic sie nie stanie...ale to roznie bywa...

Do góry