reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

Kamisia
Zadzwonic moge,ale jak etatu nie maja to nie wyczaruja :) ale mysle, ze nie mialabym problemu, gdyby los nas tam rzucil.
U mojej mamy lataja F16. Sa glosne, ale mnie jakos nie irytuja. Akurat wlasnie nad jej osiedlem maja tunel powietrzny z Krzesin (Poznan).

reklama
Zrobiłam za duże zdjęcia, muszę nad nimi popracować.
Dziewczyny, czy któraś wie jak mrozić kurki, żeby nie zrobiły się gorzkie?
tak musisz je zblanszowac. Ja w tamtym roku zblanszowałam i mroziłam i były pyszne.
Blanszowanie - czyli wrzucasz juz umyte kurki do wrzacej wody chwilke je w niej trzymasz po czym przelewasz mega zimna woda najlepiej z lodem. I przecedzasz do sucha i do woreczka i mrozisz :) ( wode jak najbardziej odsaczyc albo wycisnac nawet troszkę kurkę.

No ja tez sie juz nie łapie ale jak przejdę na macierzyński juz ten groszowy to bede aplikować.
A od becikowego podobno mozna sie odwołać i nie ma problemu z przyznaniem ale jak w praktyce nie wiem bo Majke rodziłam w pl

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Jest jakakolwiek szansa na becikowe jak sie ma przecietna sytuacje i dziecko pierwsze tak jak u mnie 5 lat i urodzone w pl? Co trzeba xrobic? Plizz podpowiedzcie bo ja puki co cieniutko te zakupy widze....

Napisane na SM-T310 w aplikacji Forum BabyBoom

Jest jakakolwiek szansa na becikowe jak sie ma przecietna sytuacje i dziecko pierwsze tak jak u mnie 5 lat i urodzone w pl? Co trzeba xrobic? Plizz podpowiedzcie bo ja puki co cieniutko te zakupy widze....

Tutaj masz becikowe opisane
Link do: Sure Start Maternity Grant, czyli "becikowe" po angielsku - TopMejt
A co dodatkowych rzeczy to tak jak pisała kolorowa masz Child benefit (20/tydzień na pierwsze dziecko i 13/tydzień na każde kolejne) I to Ci się należy bez żadnych warunków.
Jeśli oboje pracujecie i zarabiacie poniżej jakiejś granicy to możecie dostać Tax Credit, może to być Working tax credit albo np child tax credit. (np możesz dostać częściowy zwrot za koszty opieki nad dzieckiem i na to się najłatwiej załapać) Musiałabyś się dowiedzieć, poprosić o podania z HMRC wypełnić, podzwonić i zobaczyć czy coś ci się należy. (około dwa miesiące zabawy mnie to kosztowało)
Wydaje mi się że granica na jedno dziecko jest 36000 a na dwójkę dzieci jest 42000 ale mogę się mylić. Do tego jest mnóstwo innych zależności więc nie da się tego tak prosto policzyć.
Najgorsze jest to że jeśli przejdą błędne dane i Ci nadpłacą to będziesz musiała wszystko co do grosza oddać.
Ja dostałam 900 którego przez rok nie ruszałam bo się bałam że będe musiała oddać.
A koniec końców i tak im wiszę 30 funtów ><
Tyle mojej wiedzy

Ja pobieram benefity wiec w tym sie orientuje. Chodzi mi konkretnie o becikowe bo nasza sytuacja jest kiepska, po synku juz nic nie mam i 500f by sie przydalo bardzo. A tu na pierwsze dziecko tylko przyznaja.... tylko ze na pierwsze wzielam becikowe w pl. Kiedys myslalam ze i tu mi sie nalezy ale nie chyba...

Ja pobieram benefity wiec w tym sie orientuje. Chodzi mi konkretnie o becikowe bo nasza sytuacja jest kiepska, po synku juz nic nie mam i 500f by sie przydalo bardzo. A tu na pierwsze dziecko tylko przyznaja.... tylko ze na pierwsze wzielam becikowe w pl. Kiedys myslalam ze i tu mi sie nalezy ale nie chyba...

Z tego co rozumiem to tylko na pierwsze dziecko do 3 mca życia więc raczej nie ma szans.

reklama
Ale te błędne dane z ich strony?? Ze oni popełnili błąd tez musisz oddawać??? Ale stres

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
U mnie to był czeski film.
Podałam im że w zeszłym roku nic nie zarabiałam a partner tyle i tyle, więc przyznali mi najwyższą ilość, to musiałam zadzwonić że w tym roku zarobie tyle i tyle. no i oni wpisali że w tym roku zarobie ale mojemu Adamowi wpisali że zarobi w tym roku 0 no i znowu musiałam dzwonic że ja zarobie tyle i tyle a on tyle i tyle.
Na koniec roku podałam im że zarobiliśmy tyle i tyle, ale później okazało się że moja praca coś źle policzyła i jednak im wiszę 30 funtów ><

Do góry