reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

Kamisia
Zadzwonic moge,ale jak etatu nie maja to nie wyczaruja :) ale mysle, ze nie mialabym problemu, gdyby los nas tam rzucil.
U mojej mamy lataja F16. Sa glosne, ale mnie jakos nie irytuja. Akurat wlasnie nad jej osiedlem maja tunel powietrzny z Krzesin (Poznan).

reklama
Zrobiłam za duże zdjęcia, muszę nad nimi popracować.
Dziewczyny, czy któraś wie jak mrozić kurki, żeby nie zrobiły się gorzkie?
tak musisz je zblanszowac. Ja w tamtym roku zblanszowałam i mroziłam i były pyszne.
Blanszowanie - czyli wrzucasz juz umyte kurki do wrzacej wody chwilke je w niej trzymasz po czym przelewasz mega zimna woda najlepiej z lodem. I przecedzasz do sucha i do woreczka i mrozisz :) ( wode jak najbardziej odsaczyc albo wycisnac nawet troszkę kurkę.

No ja tez sie juz nie łapie ale jak przejdę na macierzyński juz ten groszowy to bede aplikować.
A od becikowego podobno mozna sie odwołać i nie ma problemu z przyznaniem ale jak w praktyce nie wiem bo Majke rodziłam w pl

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Jest jakakolwiek szansa na becikowe jak sie ma przecietna sytuacje i dziecko pierwsze tak jak u mnie 5 lat i urodzone w pl? Co trzeba xrobic? Plizz podpowiedzcie bo ja puki co cieniutko te zakupy widze....

Napisane na SM-T310 w aplikacji Forum BabyBoom

Jest jakakolwiek szansa na becikowe jak sie ma przecietna sytuacje i dziecko pierwsze tak jak u mnie 5 lat i urodzone w pl? Co trzeba xrobic? Plizz podpowiedzcie bo ja puki co cieniutko te zakupy widze....

Tutaj masz becikowe opisane
Link do: Sure Start Maternity Grant, czyli "becikowe" po angielsku - TopMejt
A co dodatkowych rzeczy to tak jak pisała kolorowa masz Child benefit (20/tydzień na pierwsze dziecko i 13/tydzień na każde kolejne) I to Ci się należy bez żadnych warunków.
Jeśli oboje pracujecie i zarabiacie poniżej jakiejś granicy to możecie dostać Tax Credit, może to być Working tax credit albo np child tax credit. (np możesz dostać częściowy zwrot za koszty opieki nad dzieckiem i na to się najłatwiej załapać) Musiałabyś się dowiedzieć, poprosić o podania z HMRC wypełnić, podzwonić i zobaczyć czy coś ci się należy. (około dwa miesiące zabawy mnie to kosztowało)
Wydaje mi się że granica na jedno dziecko jest 36000 a na dwójkę dzieci jest 42000 ale mogę się mylić. Do tego jest mnóstwo innych zależności więc nie da się tego tak prosto policzyć.
Najgorsze jest to że jeśli przejdą błędne dane i Ci nadpłacą to będziesz musiała wszystko co do grosza oddać.
Ja dostałam 900 którego przez rok nie ruszałam bo się bałam że będe musiała oddać.
A koniec końców i tak im wiszę 30 funtów ><
Tyle mojej wiedzy

Ja pobieram benefity wiec w tym sie orientuje. Chodzi mi konkretnie o becikowe bo nasza sytuacja jest kiepska, po synku juz nic nie mam i 500f by sie przydalo bardzo. A tu na pierwsze dziecko tylko przyznaja.... tylko ze na pierwsze wzielam becikowe w pl. Kiedys myslalam ze i tu mi sie nalezy ale nie chyba...

Ja pobieram benefity wiec w tym sie orientuje. Chodzi mi konkretnie o becikowe bo nasza sytuacja jest kiepska, po synku juz nic nie mam i 500f by sie przydalo bardzo. A tu na pierwsze dziecko tylko przyznaja.... tylko ze na pierwsze wzielam becikowe w pl. Kiedys myslalam ze i tu mi sie nalezy ale nie chyba...

Z tego co rozumiem to tylko na pierwsze dziecko do 3 mca życia więc raczej nie ma szans.

reklama
Ale te błędne dane z ich strony?? Ze oni popełnili błąd tez musisz oddawać??? Ale stres

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
U mnie to był czeski film.
Podałam im że w zeszłym roku nic nie zarabiałam a partner tyle i tyle, więc przyznali mi najwyższą ilość, to musiałam zadzwonić że w tym roku zarobie tyle i tyle. no i oni wpisali że w tym roku zarobie ale mojemu Adamowi wpisali że zarobi w tym roku 0 no i znowu musiałam dzwonic że ja zarobie tyle i tyle a on tyle i tyle.
Na koniec roku podałam im że zarobiliśmy tyle i tyle, ale później okazało się że moja praca coś źle policzyła i jednak im wiszę 30 funtów ><

Do góry