reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

współczuje wam z tym. To w Polsce jest lepiej pod tym względem.
o tak. O niebo lepiej. Zwłaszcza, ze w pl o poczatku możesz isc na zwolnienie (chyba każda z moich koleżanek od razu na zwolnienie poszła jak tylko dowiedziała sie o ciazy) i jest płatne 100% Tutaj grosiny. Z Igorem pracowałam na etacie, strasznie źe sie czułam i byłam kilka razy na zwolnieniu i dostawałam cos koło 70funtów tygodniowo. Dlatego tez szybko wróciłam do pracy po porodzie a pracowałam do samego porodu. Igor urodził sie 2 lutego o 23:45 a ja jeszcze tego dnia byłam w pracy :)

No i nam tez sie nie beda nalezały benefity. Jedynie child benefit pobieramy na Igora i bedziemy na maluszka pobierać, wiecc to cos koło 140 funtów na miesiac. Poki co od 5 lat child benefit wpływa na konto i nie ruszamy tego, dopłacamy jeszcze co i raz jakieś "drobne" i te pieniadze są na przyszlość dzieciaków. Trzea sie jakoś zabezpieczyć.

reklama
No na prawde wspolczuje polroczny maluch, to na prawde dziecko bardzo malutkie, ktore potrzebuje rodzicow.
Teraz zrobilo sie w Polsce troche lepiej z tymi przywilejami. Jak ja rodzilam to dostalismy jednorazowo 1000zl becikowego, macierzynski przez pol roku i to wszystko . Jak przeszlam juz na wychowawczy postaralismy sie o zapomoge tzw drugie becikowe i fartem drugi tysiak wpadl. Potem 2 mce dostalam zasilek wychowawczy, mezowi zmienili umowe i juz nam zabrali. Teraz i kosiniakowe i becikowe i 500+ i macierzynski rok a tata 2 tyg do wykorzystania w ciagu dwoch lat.
my się na nic nie łapiemy :) ale macierzyńsk roczny super. Ja bym mniejszego dziecka nie zostawwiła, nawet gdybym miala tynk ze scian jeść.

Watek zamkniety dla osob z zewnatrz. Narazie zglosilam o dodanie dziewczyn które sa już troche dluzej na forum, z czasem bede dodawala kolejne. Tak jak sie lepiej poznamy.
Dziekuje, bo czytam i czytam i sie zastanawiam o co chodzi ;)
Mi w sumie nie przeszkadza, ze ktos to czyta, ale chyba zdjęć nie dodałabym na takie publiczne forum. Zwłaszcza, ze nie ufam "internetom"

Ja bardzo chciałabym sesje zdjęciowa w ciąży. Już znalazłam sobie fotografa, który w pakcie e ma równie sesje noworodkowa pózniej [emoji7] szkoda, ze zima fakt... Tez wolałabym w plenerze.. Ale w grudniu mozna zrobić jakieś świąteczne fajne :)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Mi obiecaa sesję koleżanka. Ma talent, choc nie chce go wykorzystywac zarobkowo, ale dziewczyna zna sie na rzeczy. Co najwazniejsze nie koloryzuje, zdjecia sa naturalne a zazarazem bajeczne.
Robiła Igorkowi noworodkowa, teraz obiecała mi ciążową, już sie brzuszka doczekac nie mogę, bo poki co mam taki, ze wyglada jakby mnie wdeło po bigosie haha

KIKI dobre i to, wazne ze fryzjer udany, a do zakupow trzeba miec wene zeby byly przyjemne ;)

Shaer a kiedy będziecie wiedzieć czy maz ma kontrakt i gdzie?

Idealka na razie jest ok wiec pracuje normalnie, od polowy września będę już raczej tylko z domu pracować, a na koniec października ide na zwolnienie przed macierzyńskim, wiec perspektywa nienajgorsza

U nas zeby miec macierzyński to musze miec wypracowane 600 h i dostaje od swoich zarobków chyba 55%??
Mało ale zawsze cos dlatego pracuje choc na pol etatu to zawsze jakas kasa dla nas nawet jak miałabym odkładać
To po roku bedzie na fajne wakacje
Dostajemy od państwa pieniądze mow nie kokosy ale dla nas to choc przedszkole opłacę i wychodzi na zero
Ja z Julka siedzę od początku
A jak bedzie teraz z drugim zobaczymy

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Czyli w Polsce nie jest aż tak źle. My na becikowe się nie załapaliśmy dwa lata temu, teraz tym bardziej nie dostaniemy. Dostaniemy za to kasę z ubezpieczenia i 500+ na drugie dziecko.

Betina
Ten kontrakt ma do 26.08.2016 i na razie nic nie wiemy. W tej jednostce,w ktorejteraz jest teraz juz nie bedzie, bo zostawiaja tylko kilka osob. Zaczal sie remont. Przystosowuja koszary pod zasadnicza. Nie beda nikogo szkolic ani nic, wiec kadra im poki co zbedna.
Dopiero za ponad rok ruszy nabor, wtedy na pewno by mial miejsce. Bedziemy pewnie probowac na Krzesinach w Bazie Lotnicywa Taktycznego, bo on lotnicza.

reklama
Do góry