reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

Teraz sobie myślę, że ja części tych badań (np hiv) po prostu nie muszę robić, bo jestem dawcą krwi, więc gdybym to miała, to by mnie poinformowano.

A czy są tu jakieś dziewczyny które np mają prowadzącego lekarza NFZ a dodatkowo chodzą do innego prywatnie? Można tak w ogóle (pomijam usg prenatalne)? Wtedy ten prywatny też coś wpisuje do karty ciąży?

reklama
Czoperka no ja właśnie chciałam do tego znajomego prywatnie chodzić jako równolegle, ale trochę się bałam kosztów. Pomimo tego zadzwonilam i zapytałam o równoległe wizyty prywatne. Doktor wprost powiedział, że to niespecjalnie ma sens, bo po co robić to samo co inny lekarz i umowiliśmy się właśnie tak, że przyjdę do niego z wynikami badań a potem myślę, że jeśli coś będzie mnie niepokoić, albo będziemy chcieli zobaczyc bobasa na USG, to sie do niego umówimy.

no własnie :( także trzymam się tego lekarza z NFZ jako prowadzącego, bo prywatnanwizyta (bez jakichkolwiek badań) u nas to wydatek rzędu 200 zł :(

ja chodzilam w pierwszej ciazy na nfz i babka na sile wysylala mnie do pracy gdzie lekarz prywatny odeslal mnie natychmiast do szpitala bo mialam skorcze w 24tyg . dlatego ja trzymam sie juz tego lekarza bo przynajmnej wiem ze sie zna jest zapobiegawczy i doprowadzi moja ciaze do końca łącznie z porodem na ktory przyjedzie. wiadomo ze na nfz tez sa dobrzy lekarze ale ja po doswiadczeniach swoich wolę już nie ryzykowac.

Dziewczyny,ja na urlopie od piątku i żeby Was doczytac to dwa wieczory mi zabrało;)
Wszystkim gratuluję wizyt,cudownie ze same dobre wieści u nas na forum i niech tak zostanie.
Poki co na styczniowkach przewaga chłopaków ale to pewnie dlatego ze chłopców wcześniej widać.
Julia ja mam mega jazdy z brzuchem,minimum dwa razy w tygodniu mam bol brzucha i biegunke taką ze ledwo z kanapy do łazienki zdążę;)
Lekarz twierdzi ze w ciąży to normalne,niektóre kobiety tak mają i juz.
Ja odpoczywam,ale powiem Wam że jestem w Chorwacji i maja tu wszystkie owoce świata a ja ciągle myślę że ogórka kiszone go bym zjadła, ale takiego dobrego jak u nas i nigdzie nie ma:unsure:kobiety w ciąży się nie zadowoli.
Nazwisko Brylant jest genialne:-D
Ściskam stycznioweczki :)

Teraz sobie myślę, że ja części tych badań (np hiv) po prostu nie muszę robić, bo jestem dawcą krwi, więc gdybym to miała, to by mnie poinformowano.

A czy są tu jakieś dziewczyny które np mają prowadzącego lekarza NFZ a dodatkowo chodzą do innego prywatnie? Można tak w ogóle (pomijam usg prenatalne)? Wtedy ten prywatny też coś wpisuje do karty ciąży?

ja wlasnie tak mialam w pierwszej ciazy ze prowadzacego mialam z nfz no i chodzilam na konsultacje do prywatnego u mnie akurat byly wskazane te konsultacje bo skracała mi sie szyjka od 20tyg a lekarka z nfz nawet mnie nie badala tylko pytala czy sie dobrze czuje i mowila ze mam isc do pracy i byc aktywna.ten lekarz prywatny sam mi mowil zebym poszla na nfz i wziela to co mi sie nalezy czyli te skierowania na badania nawet stwierdzil ze usg polowkowe robi akurat dobry lekarz na nfz wiec zebym tam poszla a nie placila u niego.wtedy lekarz prywatny nic nie wpisuje w karte , pozniej zrezygnowalam z nfz i powiedzialam lekarzowi prywatnie ze chce zeby on juz prowadzil moja ciaze i dopiero wtedy zaczal wpisywac wszystko.

Dziewczyny,ja na urlopie od piątku i żeby Was doczytac to dwa wieczory mi zabrało;)
Wszystkim gratuluję wizyt,cudownie ze same dobre wieści u nas na forum i niech tak zostanie.
Poki co na styczniowkach przewaga chłopaków ale to pewnie dlatego ze chłopców wcześniej widać.
Julia ja mam mega jazdy z brzuchem,minimum dwa razy w tygodniu mam bol brzucha i biegunke taką ze ledwo z kanapy do łazienki zdążę;)
Lekarz twierdzi ze w ciąży to normalne,niektóre kobiety tak mają i juz.
Ja odpoczywam,ale powiem Wam że jestem w Chorwacji i maja tu wszystkie owoce świata a ja ciągle myślę że ogórka kiszone go bym zjadła, ale takiego dobrego jak u nas i nigdzie nie ma:unsure:kobiety w ciąży się nie zadowoli.
Nazwisko Brylant jest genialne:-D
Ściskam stycznioweczki :)

mam te same przezycia z brzuchem , w pierwszej ciazy tez tak mialam i teraz tez cwicze biegi do łazienki ;)

Dzięki za odpowiedzi :) No a jak to jest w takim razie, jeśli chodzę do lekarza NFZ i on mi nie da L4, to mogę sobie po prostu iść do innego prywatnie i poprosić o L4? No chyba nie :p

reklama
Britget Jones no jak Ci zazdroszczę tej Chorwacji! Uwielbiam:) my jedziemy dopiero we wrześniu jednak. Baw sie dobrze, wypoczywaj, zwiedzaj i jedz:) ogórki bedziemy jadły cała zimę:)
Ja też mam obojętny stosunek do płci ważne zeby było zdrowe. Jednak jakbym miała wybierać to chciałabym na pewno miec w życiu córkę. Od początku wydaje mi sie jednak ze to bedzie chłopiec i dzis jak pani doktor powiedziała ze bedziemy w piłkę frac bo chłopak :) to sie wogole nie zdziwiłam tak jakby byłam na to przygotowana:) I chłopca i dziewczynkę bede kochać tak samo mocno:) czyli całym serduchem.

Kolorowa mama co to znowu za krwiak? Gdzie to wyczytałas? Nie powiedzieliby ci nic na jego temat? Moze to nic strasznego dlatego nie wspomnieli.
Dzisiaj jak tak patrzyłam jak malec fikał koziołki to pomyslałam sobie jaki to musi byc czad jak tam jest wiecej tych dzieciaków:) Ciekawe co u naszych mam bliźniaczkom i trojaczków bo cos sie nie odzywają.
Mozna zawsE chodzic na NFZ i prywatnie i miec dwie osobne karty ciazy przecież. Ja robie wszystko prywatnie i płace ale widze tez różnice w "obsłudze" :)

Do góry