aniay
Mamy styczniowe 2007 fulltime mum Moderatorka
"Obwód brzucha. W ósmym tygodniu nie da się dopiąć żadnych spodni, gdyż waga przyrasta o 2 kilogramy – to efekt zatrzymania wody. Za zwiększenie obwodu odpowiedzialny jest progesteron – hormon, który pozwala zrelaksować się macicy i zwiększyć jej objętość. Rozkurcza również mięśnie gładkie jelit, powodując wzdęcia i zaparcia. Niestety, są to objawy, które będą towarzyszyły paniom aż do rozwiązania.
Link do: Pierwszy trymestr ciąży, czyli czego możesz się spodziewać na początku ciąży"
pocieszające ;p
(Super artykuł) No to mnie pocieszyłaś, ja jestem w szóstym tygodniu a wyglądam przynajmniej na początek drugiego trymestru. Co ciekawe nie czuje się spuchnięta. I na razie nie przytyłam wagowo. przed samą ciążą udało mi się zrzucić dwa kilo do 88 (BMI33) więc przy tej wadze jestem zadowolna że narazie nie tyje.
Dziękuje za miłe słowa.
Odkryłam dzisiaj że jak dłużej nie zjem i mnie zaczyna mdlić to najlepsze na rozpęd są owoce, jabłka, pomarańcze, banany (muszę sprawdzić truskawki) uruchamiają mi trawienie i potem mogę jeść w miarę normalnie. (YAY Pizza peperoni!)
Wogóle ciąża miesza mi w głowie, zazwyczaj nie mam problemów z orientacją w terenie a dzisiaj wracając z zebrania w innym mieśćie dwa razy źle skręciłam i zamiast autostradą musiałam przebić się najpierw przez korki w mieście które normalnie omijam z daleka. Masakra, jeszcze jechałam z kolegą, i mi tak głupio było.