reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

reklama
@ankamaz ja mam ten problem I musze to obgadac z polozna, a jak nie ma na to rady to wkladki na podpaski musze zamienić.
Ale jakiekolwiek infekcje intymne natychmiast zglaszaj do lekarza.

Z tą położną przed porodem to chyba trochę pic na wodę. Pewnie zależy od regionu. To tak samo jak każdej z nas przysługuje milion różnych badań, a mało który lekarz nfz kieruje na wszystkie. Ja chodziłam na bezpłatną szkołę rodzenia i było super. To była szkoła ze szpitala w którym rodziłam, więc na jednych zajęciach mieliśmy wycieczkę na sale porodową i poporodową, położna nam wszystko pokazywała i opisywała krok po kroku, co było bardzo przydatne. Wiedziałam czego się spodziewać na miejscu. Nie zatrudniałam żadnej położnej na poród i miałam farta, bo na dyżurze trafiła mi się ta babeczka, co prowadziła szkołę rodzenia. Genialna kobieta. Dlatego mój poród wspominam wspaniale, mam nadzieję że tym razem też tak będzie.

Co do rezerwowania położnych to uważam że ma to sens, jeśli się chce rodzić przy konkrtenej znanej sobie osobie. W innym przypadku uważam to za zbędę, bo co to za różnica? To już nie te czasy że jak nie zapłacisz to Cię oleją lub nie umyją dziecka.

Marcje, tzw doradca chustonoszenia lub po prostu jakieś warsztaty. Pewnie w necie można znaleźć. Na pewno ta pani robi coś takiego, ale ona jest b. znana i myślę że b. droga ;) Link do: Zamotani

Malina, no ale co to za różnica czy miałaś koleżankę zarezerwowanej położnej czy zwykłą szpitalną położną? Chyba każda by sprawdzała tętno itp.

Dziewczyny, chyba krzywo spałam w nocy i mam spięty jakiś mięsień od karku aż między łopatki, nie mogę odchylić głowy do tyłu i ani na jeden bok. Strasznie to wkurza... Macie jakiś sposób, poza ewentualnym masażem i poczekaniem aż minie?

Ankamaz ja mam duzo wydzieliny ale powiem Tobie ze czasami wydaje mi sie ze popuszczam...kropelki nieczuje tego ale widze po bieliznie:/
Co do zapalenia i co nozna wziasx niepomoge...zapytaj w aptece.

Aniay no to kochana uważaj na siebie a jak juz naprawdę nie dasz rady to skróć te godziny wiem, ze bedzie ciezko bo ja na zwolnieniu dostaje niecałe 90£ tyg i jeszcze za zwolnienie płace :/ dobrze, że maz ma dobra prace bo inaczej to klapa totalna

Ja byłam u polskiego lekarza na wizycie dostałam zwolnienie i powiedział, ze poki krwiak sie nie wchłonie nie ma mowy o powrocie do pracy i powiedział, ze zwolnienie wypisze mi po cichu czyli zaoszczędze kase bo masakra

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Ela, truskaweczka, super nowiny :-)

Marcje, Ty chyba z Wrocławia jesteś? Ja opłacałam położną w szpitalu na Kamińskiego. Jak miałam jakieś watpliwości przed to się jej radziłam. Poźniej była przy porodzie. U mnie skończyło się cc mimo jej starań (czopki, zastrzyki) bo chciała jednak abym urodziła naturalnie. Ale jak sama doszła do wniosku że ciężko będzie bo rozwarcie nie idzie a dziecko wysoko, to pogadała z lekarzem. Płaciło się po. Jeśli okazałoby się, że nie może dojechać przez dyżur lub inny poród to miała ściągać inna położną.
U nas normalnie pionizację po cc robiły położne z oddziału - ogarniały przed wstaniem i zaprowadziły pod prysznic. Bardzo miłe były.

Szkołę rodzenia też polecam. Pozwala usystematyzować wiedzę, nastawić się pozytywnie, szczególnie, że ja pracowałam i nie miałam za bardzo czasu czytać .A temat porodów omijałam z daleka w Internecie. Uczyli też oddychać. Kilka rzeczy w czasie porodu pamiętałam ze szkoły, o innych nie. Nie warto iść za wcześnie.

Nutka, wszystkiego najlepszego.
My w przyszłym miesiącu też mamy 13 rocznicę.

Ostatnia edycja:
Ankamaz, zwiększenie wydzieliny jest normalne. Chyba, że masz jeszcze inne dolegliwości, np pieczenie.

Czoperka, może plaster rozgrzewający? Ale typu opokan, żeby sam rozgrzewał a nie miał kazeiny (tej substancji od ostrej papryczki).

reklama
Do góry