reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe Mamusie 2008

reklama
dawno mnie tutaj nie bylo,zapadlam w sen zimowy:eek:
zimno, wieje, uoki dnia codzinnego:-pDusia miewa sie dobrze, schudla , nie chodzi jeszcze ale mysle ze pierwszy kroczek to kwestia kilku tygodni, bo zaczyna sie puszczac:rofl2:pieknie to zabrzmialo:confused2::szok:
'jak sie miewa coreczka?, - ahh fantastycznie wlasnie zaczela sie puszczac':-D:-D:-D:-D:-D
100 latek dla dzieci na miesięcznice
Anja super określenie. Nadusia śliczna, i jak urosła.
Maleństwo fajnie że rehabilitacja pomaga.
Właśnie dostałam książkę Drugi i Trzeci rok życia dziecka, nie pamiętam która polecała, ale jest super. Tylko mój mąż sierdził że bzdury piszą na temat tego co potrafią dzieci w 13 miesiącu:confused2:, bo nasza tylko bazgrać nie umie, a resztę opanowała. Zresztą byłyśmy na kontroli u pediatry i stwierdził że nigdy nie zaznaczał w 10 miesiącu aż tylu "nadprogramowych" umiejętności. Zaczynam się martwić bo skierował nas do neurologa i ortopedy, bo według niego to dziwne, że tyle już umie. Najbliższy termin w przychodni 3 marzec, musimy iść prywatnie:wściekła/y:. Kasa pójdzie, ale co zrobić. Myślałam że kupimy małej jakąś fajną zabawkę, ale zdrowie ważniejsze.

Nasz Oli też rozwija się nadprogramowo pomimo tego że taki drobny i miesiąc przed terminem urodzony.Lekarze są zazwyczaj w szoku.Ale żadnemu nie przyszło jeszcze do głowy wysyłać nas do neurologa i ortopedy- a waży 6kg i chodzi ..............komicznie to wygląda:-D:-DMały duży noworodek hihihihihihi
jagna tylko się ciesz
yć że tak pięknie się rozwija......................a książkę polecałam ja:tak:

jagna jakis powalony lekarz wysylac dziecko do lekarzy bo sie rozwija szybciej niz inne !!! przeciez to jakas glupota jest, nie ma napisane napewno na 100 % ze dziecko zaczyna np. siedziec w danym miesiacu czy chodzic. nie martw sie, ja bym poszla do innego pediatry i zapytala czy z mala cos nie tak.

na mamach majowych tez jest taki chlopczyk bo wlasnie przegladalam ma 6 miesiecy i 2 tygodnie i juz raczkuje i stoi i co ty na to ??? moj syn nawet dobrze nie siedzial w jego wieku a raczkuje dopiero od miesiac, takze mowie ci ja bym poszla na konsultacje z innym lekarzem a nie odrazu lazila po przychodniach i ciagala malego.

Pewnie że dziwny, dziecko rozwija się nadprogramowo - to wspaniałe! Może będzie mały geniusz :-) A propos, co umie dziecko 13miesięczne? :)

Pewnie że dziwny, dziecko rozwija się nadprogramowo - to wspaniałe! Może będzie mały geniusz :-) A propos, co umie dziecko 13miesięczne? :)
Agni potrafi:
- wstać,
- usiąść gdy stoi,
- chodzić przy meblach,
- kosi-kosi łapki
Prawdopodobnie będzie umieć:
- włożyć klocek do pudełka,
- wykonać jednostopniowe polecenie,
- stać samodzielnie,
- używać jednego słowa zrozumiale,
-Przed końcem 13 m-ca:
- pić z kubeczka
- używać 2-óch słów zrozumiale,
- wskazać na potrzebny mu przedmiot,
- bazgrać,
- dobrze chodzić.
Przepisałam wszystko co jest w książce. Jest jeszcze co może umieć, jeść widelcem/łyżką, zdjąć część garderoby , wskazać jedną część ciała i rzucić przedmiot, naśladując kogoś.
Dziewczyny już napisałam na forum medycznym, zobaczę co mi lekarz z centrum zdrowia dziecka napisze. Najwyżej pójdę do innego lekarza.
Dzięki za wsparcie.

No to mój Oli nie potrafi bazgrać i dobrze chodzić, bo dopiero sie nauczył ...ale do 13 miesiecy brakuje mu jeszcze dwoch
Sadzę ze większośc dzieci potrafi z tego większą czesc czyli wszystkie musimy sie udać do lekarzy:laugh2::laugh2::laugh2::laugh2:
Nie bierz do głowy tego co mówi ten lekarz i zmień na innego

Ostatnia edycja:
reklama
Agni potrafi:
- wstać,
- usiąść gdy stoi,
- chodzić przy meblach,
- kosi-kosi łapki
Prawdopodobnie będzie umieć:
- włożyć klocek do pudełka,
- wykonać jednostopniowe polecenie,
- stać samodzielnie,
- używać jednego słowa zrozumiale,
-Przed końcem 13 m-ca:
- pić z kubeczka
- używać 2-óch słów zrozumiale,
- wskazać na potrzebny mu przedmiot,
- bazgrać,
- dobrze chodzić.
Przepisałam wszystko co jest w książce. Jest jeszcze co może umieć, jeść widelcem/łyżką, zdjąć część garderoby , wskazać jedną część ciała i rzucić przedmiot, naśladując kogoś.
Dziewczyny już napisałam na forum medycznym, zobaczę co mi lekarz z centrum zdrowia dziecka napisze. Najwyżej pójdę do innego lekarza.
Dzięki za wsparcie.

No to do stresu zwiazanego z lotem samolotem moge jeszcze to dolozyc, bo ostatnio tlumaczenie ze Thomas jest wczesniakiem i potrzebuje czasu jakos przestaje mnie zadowalac. Troche jeszcze potrwa zanim dogonimy tego 13-miesieczniaka.
Tez nie bardzo rozumiem czego ten pediatra sie czepia?? Ale wizyta u neurologa raczej nie zaszkodzi. Co do wyciagania kasy od pacjentow kazda okazja jest dobra. Nas na poczatku tez wysylali do kogo sie tylko da, bo wiadomo wczesniak.

Do góry