reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe Mamusie 2008

No to mój Oli nie potrafi bazgrać i dobrze chodzić, bo dopiero sie nauczył ...ale do 13 miesiecy brakuje mu jeszcze dwoch
Sadzę ze większośc dzieci potrafi z tego większosć czesc czylli wszystkie musimy sie udać do lekarzy:laugh2::laugh2::laugh2::laugh2:
Nie bierz do głowy tego co mówi ten lekarz i zmień na innego
Jeszcze właśnie do tyłu nauczyła się chodzić:szok::eek:
A lekarza zmienię:-D

reklama
Dziewczyny mi się wydaje,ze teraz dzieci robia wszystko szybciej niz to było kiedyś. Moja ciocia opowiadała, że jej dzieci zaczęły chodzić kiedy miały po 1,5 roku, a jak tu czytam to większość dzieciaczków chodzi mając po 10-11 miesięcy.
Mój Oli tez szybko zaczął raczkować na przełomie 7 i 8 miesiąca i od razu zaczął stawać przy meblach i chodzić przy nich.
Uwazam, że jesli dziecko robi to wszystko samo i nikt mu nie pomaga to jest wszystko ok, po prostu jest do tego gotowe.
a po drugie jaka to duma mieć takie zdolne dzieciątko!!!:-)

Agni potrafi:
- wstać,
- usiąść gdy stoi,
- chodzić przy meblach,
- kosi-kosi łapki
Prawdopodobnie będzie umieć:
- włożyć klocek do pudełka,
- wykonać jednostopniowe polecenie,
- stać samodzielnie,
- używać jednego słowa zrozumiale,
-Przed końcem 13 m-ca:
- pić z kubeczka
- używać 2-óch słów zrozumiale,
- wskazać na potrzebny mu przedmiot,
- bazgrać,
- dobrze chodzić.
Hehe, to ja nie mam się co martwić, bo młoda:
- nie potrafi chodzić przy meblach
- czy brawo liczy się jako kosi kosi?
- klocka nie włoży, tylko wyjmuje co popadnie :D
- z poleceniami to średnio na jeża, ma mnie chyba w d*
- nie stoi samodzielnie
- zrozumiale chyba nic nie mówi, wydaje mi się czasami że mówi kaka na kaczkę, ale pewna nie jestem
- nie pije z kubeczka
- wskazywać nie umie
- bazgrać ani chodzić też

Paulinek Thomas pięknie sobie radzi jak na wcześniaka i u niego robi sie tzw korygację o czym pewnie wiesz wiec niby ma dopieor 11 miesiecy chyba wiec macie czas.Wygląda lepije nizmój Oli...........ma takie slodkie pućki :-)

Ja uważam ,ze najważnejsze to zdrowe dziecko, bo tyle jst teraz tragedii że jak sie czyta to dziękuję Bogu za to że Olisiek jest zdrowy.......................a to ze robi cos ponad program to jeszcze lepiej.................a jak nie robi to ma czas.....bo wkoncu to jest po 13 miesiacu a nie po 10.Potrafi super, nie potrafi też super:-)

A wskazywać Oli nie potrafi tylko jak cos chce to sie drze daj, dan!!!!!!!!!!!!! hihiihihi

Ostatnia edycja:
Agni potrafi:
- wstać,
- usiąść gdy stoi,
- chodzić przy meblach,
- kosi-kosi łapki
Prawdopodobnie będzie umieć:
- włożyć klocek do pudełka,
- wykonać jednostopniowe polecenie,
- stać samodzielnie,
- używać jednego słowa zrozumiale,
-Przed końcem 13 m-ca:
- pić z kubeczka
- używać 2-óch słów zrozumiale,
- wskazać na potrzebny mu przedmiot,
- bazgrać,
- dobrze chodzić.
Przepisałam wszystko co jest w książce. Jest jeszcze co może umieć, jeść widelcem/łyżką, zdjąć część garderoby , wskazać jedną część ciała i rzucić przedmiot, naśladując kogoś.
Dziewczyny już napisałam na forum medycznym, zobaczę co mi lekarz z centrum zdrowia dziecka napisze. Najwyżej pójdę do innego lekarza.
Dzięki za wsparcie.

zapewniam Cie ze dziwak ten lekarz...pierwszy raz cos takiego slysze jak zyje....moj najstarszy syn swietnie zasuwal przy meblach w wieku 6 mc, praktycznie z pozycji lezacej wstal na rowne nogi jakby robil to od urodzenia, w wieku 8 mc zaczal normalnie chodzic a po skonczeniu roku sprawnie biegal po schodach. Bylam wtedy w Polsce na wakacjach i pamietam jak dzis jak biegal z gory na dol po schodach przed klatka bloku moich rodzicow ku zdziwieniu wszystkich sasiadek. Wiesz co, zyje do dzis, ma prawie 16 lat i jest jak najbardziej normalnym dzieckiem. Po prostu kazdy czlowiek ma swoj wlasny rytm rozwoju. Jest to cos niesamowitego ze lekarz wysyla Cie do specjalisty bo....dziecko sie szybciej rozwija niz rowiesnicy. Dla pocieszenia dodam ze moj najmlodszy ktory ma 10 mc i 10 dni dzisiaj potrafi mniej wiecej to co Twoje malenstwo....dodatkowo potrafi juz pic z kubeczka i wykonywac polecenia...jak mu powiemy np."gdzie jest smoczus, przynies mamusi smoczus" to odwraca sie w poszukiwaniu smoczka i potrafi go przyczolgac nawet z drugiego pokoju, samodzielnie tez stoi i to przez dluga chwile i unosi w gore raczki pokazujac jaki jest duzy...gdy go zapytamy.... kurcze, moze powinnam zadzwonic do lekarza!!!:szok: Nie sluchaj glupiego lekarza tylko ciesz sie z postepow swojej dzidzi. Powodzenia i wiele radosci zycze!

Ostatnia edycja:
jagna wszystkie mamy racje zmien lekarza poprostu i ciesz sie ze Celinka codownie i zdrowo sie rozwija.

a ja dzisiaj jestem meeeeeeeeeeega wyspana Wiktor przespal calusienka noc dzisiaj - boshe ja nie pamietam kiedy ja sie tak wyspalam. super , niestey ta pogoda do bani ale trzeba isc na zakupy niestety ... ;/

reklama
Hehe, to ja nie mam się co martwić, bo młoda:
- nie potrafi chodzić przy meblach
- czy brawo liczy się jako kosi kosi?
- klocka nie włoży, tylko wyjmuje co popadnie :D
- z poleceniami to średnio na jeża, ma mnie chyba w d*
- nie stoi samodzielnie
- zrozumiale chyba nic nie mówi, wydaje mi się czasami że mówi kaka na kaczkę, ale pewna nie jestem
- nie pije z kubeczka
- wskazywać nie umie
- bazgrać ani chodzić też
U mnie jest to samo:-)Mało tego.Kuba zaczął siedzieć stabilnie jak miał 10 miesięcy i jedynie w łóżeczku wstaje i trzymając sie nieco się przesuwa.Jak już pisałąm wcześniej nie raczkuje.Ale na szczęście od jakiegoś czasu nie łapie go żadna infekcja żebym tylko nie zapeszyła!
a mnie od noszenia tego mojego kluska po schodach w szpitalu znów kręgosłup siada ale jeszcze tylko dziś i jutro idziemy się ćwiczyć.
Powiem Wam że dla mnie to tam najważniejsze jest teraz że nadgonił to siadanie zaczął stawać i jest pogodnym fajnym dzieciaciaczkiem chociaż trochę marudnym czasami ale tak mi się wydaje że Kubuś ma po prostu ostyatnio większą potrzebę przebywania ze mną i mężem taka przylepka się z niego zrobiła.Idę się ogarnąć podmalować i niedługo muszę się zbierać na ćwiczonka z maluszkiem

Do góry