malenstwo23
Mama Kubusia:)
100 lat dla dzieciaczków na kolejne miesięcznice!!!Wszystkiego najlepszego!
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
A ja czytałam że można od roku, ale są różne książki.Miód jet od 2 roku życia
nie wiedziałamNie chodzi tylko o pyłki tylko o coś gorszego
Sporadycznie miód może zawierać pewien rodzaj bakterii, produkujące toksynę w jelitach dziecka. Może ona spowodować poważną chorobę, dziecięcy botulizm.
Botulizm dziecięcy. Choroba ta występuje u niemowląt, którym podano do spożycia miód zawierający przetrwalniki Clostridium botulinum. Naturalne jest występowanie przetrwalników tej bakterii w miodzie, w małym słoiczku znajduje się zazwyczaj kilka spor. Niemowlęta są szczególnie narażone na zatrucie, ze względu na słabo rozwiniętą florę jelitową, pozbawione konkurencji bakterie mogą się swobodnie rozwijać w ich układzie pokarmowym.
Pamiętaj także że miód to także cukier, zatem powoduje on te same problemy z próchnicą.
u nas nawet dosc rygorystycznie sugeruja zeby nie podawac przez pierwsze dwa lata...nawet nie wiem dlaczego, pewnie rzeczywiscie rozchodzi sie o ten botulizm dzieciecy... ale ogolnie rzecz biorac tu jest calkiem inna dietetyka malego dziecka niz w Polsce, powiedzialabym ze nawet skrajnie sie rozni. Ja zawsze biore informacji troche tu i tam i tak sobie wyposrodkuje ze zdrowym rozsadkiem:-)Miód jet od 2 roku życia