Pandi wozek wazy 6,5 kilo a ten nasz obecny 11 L plus maly prawie 9 kilo wiec jest troche a ja często autobusami jezdze wiec teraz juz potrzebuje lżejszy wozek bo nikt mi nie chce pomagac wnosic i albo musze czekac na nisko podłogowy albo sama ta krowe tarabanic na co nie mam sily. Tak będę wozic go już teraz Wiki przypięty pasami siedzi bardzo ladnie a i wozek rozklada się do pozycji lezacej.
Kama krzesełko super jest i dobrze ze malemu się podoba i wygodnie mu. a buziki kosmiczne ale ladniutkie.
Mili a może to skok rozwojow tak jak u Wiktora ??? ma dokladnie takie objawy:
26 tydzień
Okres marudzenia moze zacząć się już około 23 tygodnia i trwać około 4 tygodni. Typowe dla tego okresu jest na przyklad to, ze dziecko zle spi i wydaje sie miec koszmary senne, jest nieśmiale w stosunku do obcych, nie ma apetytu, nie chce, zeby zmieniac mu pieluche czy ubranie. Dużo sie teraz dzieje – dziecko zaczyna widzieć i rozumieć różne relacje/stosunki.
Zauważa fizyczną odleglość pomiedzy przedmiotami i pomiedzy ludzmi. Pierwszą rzeczą, która dziecko zauwaza i na co reaguje jest odleglość pomiedzy nim samym a rodzicami. Świadomość, że mama i tata niebezpiecznie zwieksza ta odleglość a w dodatku samemu niemozna miec na to wpływu moga byc dla dziecka przerazajace.
Bardzo absorbujaca i interesujaca jest obecnie obserwacja położenia róznych rzeczy wobec siebie – rzeczy moga byc w sobie wzajemnie, na sobie, pod soba itd.
Dziecko zaczyna zauważać jak wpływać na rozwój wypadków, co robic żeby sie cos dzialo. Wyłącznik swiatla jest super dla tego rodzaju eksperymentów! Dziecko zaczyna zauwazac, ze niektóre rzeczy/sytuacje sa ze soba zwiazane. Np ze klucz przekrecony w dziurce w drzwiach wejsciowych oznacza, ze tata jest w domu! Dziecko zaczyna rozumiec, gdy cos jest ”nie tak” np gdy ludzie zderza sie ze soba – to moze byc zabawne – ale i przerazajace. Fizycznie dziecko zaczyna lepiej koordynowac swoje ruchy, raczkowanie idzie mu coraz lepiej. Bardzo wazne jest, by pamietac, ze dla kazdego dziecka swiat relacji bedzie innym – wlasnym- przezyciem – calkowicie opartym na tych umiejetnosciach, które dziecko zdobylo w poprzednich skokach rozwojowych.
Nowe umiejetności:
- Siada samo
- Chwyta male przedmioty za pomoca palca wskazujacego i kciuka
- Umie uderzac dwoma przedmiotami o siebie trzymajac je w oby dłoniach
- Wyjmuje zabawki ze skrzynki i wklada je do skrzynki
- Przenosi wzrok z jednego obrazka na drugi w ksiazce z obrazkami
- Obserwuje ruchy osoby, która sie dziwnie zachowuje
- Patrzy uwaznie na szczególy np na metke przyszyta do misia
- Nasladuje machanie raczka na pozegnanie
- Protestuje, gdy mama czy tata wychodzi
Albi wozek fajny ale za drogi i nie zapłaciłabym tyle za wozek tym bardziej spacerowy z którego dziecko szybko wyrosnie albo będzie wolal maszerowac niż w nim jeździć. Ale jest fajny tylko ciezszy od tego co ja kupiłam.
moj syn drzemie bo w nocy znowu masakra wierci sie i wierci to pierwszys raz gowzielam do nas do lozka bo ilez moge stac i mu smoka podawac i go przykrywac, mam nadzieje ze ten skok mu szybko przejdzie !!!! a teraz tak dlugo plakal az zasnol w lozeczku no i spi.!!! wyrodna matka ze mnie ale nie dam sobie przez to na glowe wejsc, u nas burza byla cala noc :-( a teraz juz sucho tylko jakos pochmurno jest ale musze isc do auchana zdjecia odebrac bo wczoraj nie bylam ... :-(