reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Styczeń 2015

reklama
Dziewczyny ile orientacyjnie kosztują badania prenatalne ? Warto je robić ?

Nieobecna ale masz dziś fajna rocznice ślubu :)) widzę nawet ze termin porodu mamy taki sam

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Potwierdzam, że warto zrobić dokładne połówkowe, na dobrym sprzęcie, z oceną wszystkich narządów. Jak coś wyjdzie nie tak, to większość można leczyć jeszcze w brzuszku :tak:

na to badanie pewnie zdecyduje sie wlasnie ze wzgledu na to, ze w razie czego mozemy postarac sie naprawic wady u dziecka, w przypadku pierwszego badania i prawdopodobienstwa jakie wyskakuje nie widze potrzeby robienia :)

I po badaniach z krwi nie mozna poronic, bo jak. To amniopunkcja czyli pobieranie plynu owodniowego jest obarczona tym ryzykiem.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

chodzilo mi o pobranie krwi plodu, tak wytlumaczyl mi to gin. nie czytalam jakos super o tych badaniach bo i tak nie bede ich robic :) nie chodzilo tu o pobranie krwi od matki...

agulqa skoro iść tokiem myslenia,że to badanie usg jest dobrowolne,to tak samo chodzenie do ginekologa w ciąży jest dobrowolne i mozna ale nie trzeba bo co to zmieni
pytalam gina i mowie co mi powiedzial, mozna robic nie trzeba. a co do normalnego chodzenia do lekarza w ciazy mam troche inne zdanie. jednak moze wykryc jakis problem na tyle wczesnie ze da rade cos z tym zrobic, ale to moje zdanie tylko :)

co do forum tez mam wszystko grubasne i rozlazle. no i mozilla :)

Anka, prenatalne u mnie koło 300 -350 zł (przynajmniej tyle kosztowały 2 lata temu). Ale wiadomo co lekarz i co miasto to inne ceny.
Niby termin mam na 25.01 ale na 99% będę miała cc więc pewnie zrobią ze 2 tygodnie wcześniej. :)

AnkaOstr ceny różne w zależności od miasta, lekarza itd. U nas USG genetyczne ok 250zł, ale są też droższe miejsca, plus te pappy (250zł), testy podwójne (300zł), potrójne, amniopunkcje (1200zł). Jeśli robi się wszystko prywatnie to wychodzą ładne sumki.

Ale popatrzmy też na to od strony facetów i nie wymagajmy by tylko oni nas rozumieli ale my ich także spróbujmy. :) My wiemy, że jesteśmy w ciąży, czujemy to i widzimy po swoim ciele. A faceci... dla nich nic się nie zmienia. Oni nie widzą tych 2 centymetrów więcej w pasie, nie czują naszych mdłości, nie rozumieją, że coś w nas się dzieje. Dopóki nie zobaczą wieliego brzucha i nie poczują kopniaków cała ciąża to jakaś abstrakcja. :) Przynajmniej tak twierdził mój Mąż gdy rozmawialiśmy na ten temat w czasie pierwszej ciąży. :)
my nie rozmawialiśmy, ale też dokładnie tak samo czuję :tak::tak:

Witaj Wern, rozgosc sie :)
Ja kirzystam z forum w tel I u mnie wyglada po staremu.
Mialam robi one badamia genetyczne z krwi, narazie czekam na wyniki. Pozniej na USG w 12 TYG Bede miec badanie przeziernosci karku. Te badamia za bezplatne. W razie ryzyka zdecudujre sie na aminopunkcje.

Ja juz sie zaczynam meczyc w rajstopach, zaczynaja mnie cisnac w brzuch. Wogole mom brzuch wyglada jak pulka. Nigdzue mi poki co nie przybylo oprocz w biuscie I w brzuchu wlasnie. Nie wiem czy moge juz kupic ciazowe rajatopy. Jak to jest z rozmiarami? Czy np rozmiarowka ciaxowa jest taka jak zwyka czy nie?

Rozmiarówka jest taka sama. Polecam rajstopy z gatty, maja lepszy, wygodniejszy krój niż inne. Mają takie koło na brzuchu a inne po prostu 2 pasy. W pierwszej ciąży chodziłam na galowo do pracy do 7 miesiąca więc wiele rajstop przetestowałam. :)

reklama
Ja płaciłam za prenatalne 400 zł. Miałam badanie karku, noska, przepływów, głowy, kończyn ....wszystko co chyba było możliwe :-). Ja mam potworne wzdęcia i gazy. To pewnie przez leżenie :-(. Włosy mi zaczęły wypadać i wszystko mnie denerwuje. Muszę powtórzyć badania tarczycy. W środę idę do lekarza. I już mam sto pytań:-)

Do góry