reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Styczeń 2015

Moja na dobranoc wypiła 200ml mleka i poszła spać.
Zupki je, ale nie jest jeszcze gotowa na to, by zastąpić jej obiadkiem jeden posiłek z mleka. Ok 13 daje zupke, po upływie 40 min dociska mlekiem. Po południu daje jeszcze kaszkę, ale jej nie zjada duzo. Kupiłam nawet specjalny smoczek do kaszek, ale cieżko idzie z butli, wiec podaje łyżeczka.
Ja mam nianie z babyono, ale jeszcze w ogole jej nie używałam. Dostałam ją od brata i leży. Fajne sa te nianie z monitorem oddechu. Nie pamietam firmy, ale są kure.wsko drogie. Pokazują temp pomieszczenia w którym spi dziecko. Jak znajdę gdzies na Allegro, to wkleję linka.
Byliśmy dzis w poradni rehabilitacyjnej. W marcu Wera dostała skierowanie i dopiero dzis mieliśmy wizytę. Wizyta u lekarza, który ewentualnie kieruje na rehabilitacje. I co sie okazało? Lekarka, ktora nas przyjmowała to ciotka mojego meza!!!! Gdybym wiedziała, ze ona pracuje w tej poradni, to zaoszczędzilibyśmy czas i pieniądze. Pieniądze dlatego, ze rehabilitowalismy Wercie prywatnie ( każda wizyta 130 zł), a czas bo czekaliśmy ponad 2 miesiące na pipeorzony NFZ!

reklama
Laydeek, moj by chyba rzygal uszami jakby tyle zjadl na raz, on w nocy tylko wypija 120, a w dzien zawsze zostaja resztki statnio.

U nas dzisiaj caly dzien panuje chaos przeprowadzkowy. Dzisiaj pierwsza noc spedzimy w nowym domu.Maly juz spi, a ja jeszcze dopakowuje resztki gratow. Padam ze zmeczenia. Potem nastepne kilka dni na rozpakowanie sie. Dobrze, ze N w miare latwo to znosi I az tak bardzo nie utrudnia sprawy wyciem.

Ostatnia edycja:
Bada, ona dotychczas jadła po 150ml. Od dwoch dni zauważyliśmy, że te 150 wciąga na jednym wdechu. W nocy 5 minut i butelka wyczyszczona do dna. Także dzis maz wpadł na pomysł, zeby zrobic jej 180ml. Czyli o 30 wiecej. Ale jak wsypiesz do wody 6 miarek mleka, to ze 180 zrobi sie 200. Wyssała do dna :-D

A ja dzisiaj wylałam 2 razy po 150ml bo Jadźka nie chciała.ale cycka też nie chciała wiec wyszło na to że jadła dzisiaj tylko 3 razy...kolacji też nie zjadła...Doggi ja też czekam na zamówione soczewki,zobaczymy jak bedzie...

Haha Bada ja widzę, że mamy podobnie.U nas ta kaszke z biszkoptami wciągnął całą (190g), ale nie mogłam sobie odmówić łyżeczki, bo normalnie pyszna była :-D i też młody kaszke bananowa wcina, dzisiaj przez pomyłkę kupiłam kaszke ryżowa ta co się do mleka dorzuca, ale nawet nie mam takiego smoczka żeby przeszła więc na razie spasuje. U nas dzisiaj zupka jarzynowa była, niestety tylko kilka łyżeczek, bo nie smakowala ewidentnie i skończyło się płaczem i 120 mm...

Dobrej nocy :-)

Hej, spóźnione ale szczere życzenia dla wszystkich mamuś! !!:*
Ja tylko na chwilę , bo musze się emocjonalnie ogarnąć. Byłam dziś z Lila na szczepieniu, które z powodu kataru się nie odbyło. Piszecie często o przyrostach Waszych pociech a ja się nigdy nie wypowiedziałam o moim dziecku, cos mi nie pasowało, ale ja nie panikara więc czekałam grzecznie na wizytę dzisiejsza i się zalamalam. Moje dziecko ma prawie 5 msc urodziła się dużą bo 3660 a teraz nawet nie mieści się na siatce centylowej.... w ciągu 2 msc urosła tylko 1 cm...a wazy tylko 6 kg!!!! Jest niedozywiona!! Prawie się poryczalam u lekarki!! glodze własne dziecko wlasny mlekiem,: ((((( mam bezwzględnie zaraz po cycu dawać mm i co tydzień do kontroli wagi. Dramat! Minimum dziennego przyrostu to 20 g a ona mniej niż 15. To juz chyba rychły koniec kp

Mysza Krak- mialam ten sam problem, nawet radzilam sie forumowych kolezanek. Milenka przez 6 tygodni przybrala mi 300 g. To bylo na pierwszym szczepieniu. Tez dawalam mm tyle ze Mala wypila gora 60 i koniec po moich dwoch cycach. I tylko na wieczor, w dzien nie chciala butli. Tez jezdzilam co 2tyg na kontrole wagi. U mnie pomoglo chyba jedno - zaczelam jesc prawoe wszystko a nie tylko chleb z serkiem bo mala boli brzuszek. I wszystko sie poprawilo. Powiem Ci tak - nie jem tylko kapusty, grochu, kalafiora np czyli to co wzdyma i ogorka tydzien temu zaczelam pomidory. Slodkie jem :-) nie wiem jak z twoja dieta itd ale pisze jak to wygladalo u mnie. Teraz mala ma prawie 4miesiace i przybieta300-350 g ale na ttydzień. Wiem ze to moze tylko odosobniony przypadek z nami, ale moze cos pomoglam. Pozdrawiam, Ania

Jeszcze tylko dodam ze karmimy sie piersia na calego a butli nie tknie. Nagle przestala umiec bo sie dlawi... powodzenia :-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Mysza ja tak miałam ze starszą córka żenie przybierała.skończy£o siena mm i kaszce łyżeczką w 5 miesuącu życia.jak mało mm bedzie wypijac to dosypuj jej troche kleiku ryżowego żeby mm było treściwsze.

reklama
Mysza bez sensu jest ważyć częściej niż raz na tydzień więc nie przelicza się na dzienne przyrosty... Do końca 3m minimum to 120/tydzień, po 3 - 90/tydzień, po 6 - 50/tydzień. Jeśli w jakimś tygodniu nie mieści się to patrzy się na cały miesiąc, bo jak pisałam dzieci rosną skokowo. A Twoja córka normalną wagę ma!!!!! Radzę się przyjrzeć http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_girls_p_0_6.pdf?ua=1 i nie panikować. A jak dziecko rzeczywiście za mało przybiera to pierwszym krokiem jest zwiększenie liczby karmień - zwłaszcza nocnych Kiedy niemowlę ma małe przyrosty | mleczne wsparcie

Aż mnie głowa rozbolała jak czytam o takich lekarzach...

Do góry