reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2015

jezyk u mnie tez pogoda nic na zimę nie wskazuje ...wiosna wiosna...
idę się też coś ogarnąć..śniadanie zjedzone, teraz jakaś szybka kawa i do roboty jakiejś się trzeba zabrać :p

reklama
Może i lepiej z tą pogodą, na ogrzewaniu oszczędzimy. Mróz może w lutym na trochę przyjść, by wymrodzić robactwo :p

Karpanna, w poprzednich miałam po 3 usg i żyjemy, ostatnie w 34 tc.

U nas o 7 rano bylo 7 stopni ... cieplusio ;) chociaz to niedobrze bo wiry sie kluja.

Karpanna nfz refunduje badania usg prenatalne w 12, 20 i 30 tyg, wątpię ze lekarz będzie chciał zrobić darmowe badanie bez wyraźnej przyczyny, jak mówiłaś wszystko się kreci wokół kasy.

Co do wagi ja słyszałam ze duże dzieci rodzą sie przez sztuczne wit, które mamy biorą. Mój syn miał 4200 ale on przeterminowany 2 tyg. W 40 tyg mial 3800 co jest ponoc normą ;)

Bada zgadzam się ze nie ma co przyspieszać dodatkowo tych terminów, ważne żeby Gniewcio był gotowy ;)

Zapisalabym się do tego Zusowego ustrojstwa... ale regulamin maja dlugasny nie mogę się przemoc żeby cały zmeczyc :p

Karpana u mnie na nfz po 36 tygodniu jest ostatnie USG. Ale ja bym szczerze mówiąc nie szła na to prywatne - dzieciątko jak się ma duże urodzić to i tak tego nie zmienisz ;)
Moja koleżanka pod koniec listopada rodziła, była w 38 tygodniu i córeczka 3960 kg (ale i moja koleżanka i jej facet przy urodzeniu ponad 4kg mieli).

Kupiłam w pt na allegro perfumy na gwiazdkę dla mojego H i kurde chyba zostałam oszukana ;/ koleś od soboty się nie odzywa... ;/

ja w poprzednich ciążach chodziłam do babeczki,która nie miała aparatu usg w gabinecie i miałam tylko po 3 w szpitalu ,ale przed porodem robili mi również,bo za duża była odległość od poprzedniego usg (ok.32 tydz)żeby określić wagę dziecka
teraz też chodzę na nfz ale do gina ,który ma usg i w sumie G widziałam na każdej wizycie,zamiast słuchać serduszka włączał usg i podglądaliśmy,a na ostatniej wizycie skończony 37 tydz zrobił pomiary już ostatni raz

Karpanna mi się wydaje, że usg na tak poznym etapie ciazy nie ma sensu zwlaszcza jak masz za to płacić.

U nas też dzisiaj wiosenna pogoda :D

Wczoraj zasnelam nawet nie wiem kiedy.
W nocy przebudzilam sie raz jak Nikola do mnie przyszla i nie moglam cos usnac woec przenioslam sie do pokoju Tymka.
Spalam tak, ze nawet nie slyszalam jak L do pracy wychodził, a on zawsze lazi po chalupue jak opetany i halasu pelno robi.

W ogole ostatnio niby dobrze spie, a chodze niewyspana.
Eh uroki ostatniej prostej.

Nikola juz w przedszkolu, Tymko oglada minionki (jakże by inaczej), a ja robię nam śniadanko insobie kawusie.
Na 11 idziemy na kontrole do pediatry.
Mam nadzieje, ze mlody bedzie mogl juz isc do przedszkola, bo maja mieć w piatek wigilie i szkoda zeby go ominęło.

Ostatnie usg miałam w 31 tygodniu.

Lekarz zlecił mi jeszcze raz glukozę na czczo, a zawsze z nią było oki. Może zaniepokoiło go że dziecko takie duże?

Dogi - Co do witamin w tabletkach to nie wierzę bo raz że ich wchłanialnośc marna a dwa że moja mama nic nie łykała ( to były lata 70 te ) a ja wyszłam 4,5 kg. Wiem że babki rodzą łatwo takie bobasy ale mojej mamie zatrzymałam się w ramionkach i lekarz skakał po brzuchu żebym wyszła no i uszkodzili mi bark.

Przez was zaczęłam się zastanawiać nad tym usg w poniedziałek...faktycznie nie ma większego sensu chyba, bo właściwie to tylko wagę sprawdzi...ostatnie miałam 29 listopada...także byłoby 3tyg hmmm
Z tymi witaminami tez tak słyszałam, ale nie ma reguły jak widać. Może to też zależy trochę od tego jak się wchłaniają..ja brałam cała ciąże i jakiegoś super giganta nie urodziłam

To że coś wg badań jest bardziej prawdopodobne, nie znaczy że jest normą :-) A w czasach naszych mam rodziło się na leżąco itd więc nie ma się co dziwić.

Alecta kciuki za dobre wieści u pediatry!

reklama
Do góry