reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Styczeń 2015

Suseł ja mam przykre doświadczenie z chorobą w ciąży. W poprzedniej ciąży chodziłam miesiąc z przeziębieniem (bo miało samo przejść) i córka urodziła się z wrodzonym zapaleniem płuc, a ja dorobiłam się zapalenia oskrzeli. Teraz gdy byłam chora dostałam antybiotyk i po tygodniu choroby nie ma. Jeśli nie przejdzie Ci do poniedziałku i będziesz się źle czuła to idź do lekarza.

Agulqa pamiętajcie, że na czas opieki nie może żadnych faktur nie wystawiać ani nie brać na firmę;-) żeby się nie wkopać w razie kontroli

Mommy witam serdecznie. Ja z kolei jestem z okolic Torunia:-)

U mnie będzie niecałe 2 lata różnicy między dziewczynkami, ale jestem pozytywnie nastawiona. Domi jest rozgarnięta jak na swój wiek. Bardziej mnie martwi jak się akcja porodowa zacznie....

reklama
Nulini- i jak tam po wizycie u logopedy?

Obiad zjedlismy i leń mnie złapał. Mam godzinkę żeby dojść do siebie bo potem treningi. Dziś dwa, jeden po drugim, a mąż idzie na nocke i nie może z nami jechać bo nie zdąży wrócić. Mam nadzieję, że moje dzieci na starość podadza choć szklankę wody :p

Nulini jakbym mieszkała we Włocławku to tez by, się nie przejmowała, bo miałabym rodzinę do pomocy, ale my tu mamy tylko siebie więc bywa ciężko

Nie no, jasna sprawa, ja to rozumiem oczywiście :tak:

Po logopedzie, hmm...
Tosia ma problem z "seplenieniem międzyzębowym" czyli wymawiając "s" "c" wpycha język między zęby.
Generalnie tragedii nie ma, ale to trzeba ćwiczyć, bo samo się nie cofnie.
"R" kazała się nie przejmować, bo jeszcze jest czas, ale powiedziałam, że "r" już jej się wymyka, więc tym bardziej spokojnie, przyjdzie samo.
Zwróciła uwagę na "sz" "cz" "dż" "ż", ale też od tygodnia Tosia mówi "sz" i "ż", więc też lada moment się nauczy.
Logopeda zaproponowała, żebyśmy poszli do poradni psychologiczno-pedagogicznej, ale na to raczej szans nie ma, bo poradnia na drugim końcu miasta, ja nie mam samochodu, więc logistycznie nie do przeskoczenia :sorry:

hello!

hej Mommy :tak:

alecta, co to znaczy kp na przemian?

Elutka, mój też na rowerze do pracy, ale jak sie sezon skończy to będzie busem jeździć, bo ma dobre połączenie. taniej i super dla mnie, bo mam auto.

Suseł, zdrówka!

tak myślę, może zróbmy jakiś nowy temat dot. pokoików naszych dzieciaków. chętnie pooglądałabym kąciki maluszków, które każda z nas jakoś tam przygotowuje lub będzie przygotowywać. ewentualnie w zakupowym zdjęcia można wstawiać, co? czekam na fotki Doggi, skoro już na końcówce jest ;-)

femme, naj naj! :tak::tak:

zmarznięta jestem. nie dziwne, bo chodzę w cienkiej (naprawdę cienkiej) parce. dziś wyjątkowo sweter założyłam, a i tak mi zimno. niestety (i stety) zbliża się zima...

Sprite chodziło mi o to, że raz podajesz jedną pierś, a raz drugą.
Mojej koleżance np ostatnio z kolei w szpitalu powiedzieli żeby za jakiś czas przystawiać do tej samej, bo składniki pokarmowe w jakiejś tam kolejności schodzą.
A znowu laska na innym forum pisała ostatnio, że przy każdym dziecku jej inaczej o karmieniu mówili, a właśnie 5te urodziła

bada chciałam Ci napisać, że bardzo ładne mebelki! Mamy podobną komodę w salonie, tzn. podobny styl a odcień trochę inny ale też jasne drewno.

Nulini szkoda, że do poradni macie daleko, bo znam trochę te placówki i wiem, że tam o wiele lepiej terapia jest [prowadzona niż w szkołach czy przedszkolach... lepsze, ciekawsze pomoce i więcej czasu na 1 dziecko... a w szkołach czasem latami jakąś tam pseudo-terapię się prowadzi i skutków nie ma :baffled:

karpanna no przecież nie raz Ci pisałam :sorry:i o zastrzykach, o miejscach wkłucia, o siniakach... ja na clexane od początku, bez niego moja dzidzia nie miałaby szans!

Wiem ze może jestem przewrazlieiona ale mam taką sasiadke która generalnie silnie mnie irytuje mówię na nią "stara ruda" jest upierdliwa strasznie!
I dziś idę sobie wynieść śmieci przed dom do kubla a ona do mnie
Ruda: jak brzuszek?
Ja: dobrze, dziękuję
Ruda: a ty e ciąży jesteś?
Ja w myslach: nie kur.wa wzdelo mnie
Ja naprawdę: tak i to dość zaawansowanej
Ruda: to musisz uważać, żeby się nie przywrócić
Ja na granicy wytrzymałości: staram się
Ruda: bo wiesz, możesz sobie krzywdę zrobić
Ja: oO tak wiem, dziękuję. Do widzenia

Matko kak ta baba mnie wkurza... Nie no naprawdę hak się przewróce krzywda może mi się stać? Niemożliwe ale co ja wiem, do Oli napewno miałam surogatke i to moja pierwsza ciąża a ze ja nie mam za grosz rozumu to nie uważam i się przewróce AAAAAAAAAaaaaaa

Jezyk ja mam drugi dzuen jakiś power nie wiem o co chodzi w ogóle leń mnie nie dopada! Ostatni raz tyle siły miałam w marcu jak trenowałam do polmaratonu ;)

Nulini mi mówili że dzieci w naszym wieku mają prawo tak mówić że narazie nie trzeba w to ingerować. Pediatra tez tak mówiła dopiero od 4-4,5 lat zaczyna się coś w tym kierunku robić. Nie kumam teraz :/

Sprite no możemy w sumie stworzyć taki wątek tez chętnie poogladam :) ja zaraz biorę się za pranie dywanu stachowego :)

dzieci w naszym wieku

Hehe fajnie to zabrzmiało :D
A sąsiadki nie zazdroszczę.
Ja mam taką starszą babkę co pod nami mieszka, wszystkim dupe obrabia i też zawsze mnie zaczepia jak mnie widzi.
Kiedyś to jeszcze często na kawe wpadała tak sobie, bo ja w domu siedzę i przecież nie mam co robić, ale od dłuższego czasu nas na szczęście nie nawiedza.

Doggi są pewne wady wymowy, które w żadnym wieku nie są "normą" i trzeba to zacząć jak najwcześniej ćwiczyć, a seplenienie międzyzębowe do nich należy. Co innego np. samo zamienianie sz na s, cz na c, to do pewnego wieku norma.

A co do czasu rozpoczęcia terapii to wkurzają mnie ci lekarze starej daty, już nie raz rozmawiałam z logopedami, do których dzieci niemówiące (!) trafiały w wieku 3-4 lat, bo lekarz uspokajał rodzica, że "to chłopiec, ma jeszcze czas..." itp. a dziecko w końcu trafia do przedszkola lub innej grupy rówieśniczej i nie może się dogadać i pojawiają się wtórne problemy emocjonalne ehh nie mogę, jak mnie to wkurza...

reklama
Emilchen, u Nikoli w grupie jest właśnie chłopiec, który nie mówi i rodzice muszą mu też pampersy przynosić, bo nie potrafi zawołać, że chce siku...nie wiem jak to będzie później jak on do szkoły pójdzie.

Do góry