reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2014 :)

reklama
hehe śnieg może spaść oby ślisko nie było, już widzę siebie toczącą się po oblodzonych chodnikach:szok::eek::-Dbym się chyba skuliła i turlała jak kula ze śniegu:-D

Siva ja zawsze trzymalam pozadek w dokumentach, ale wlasnie uzbieralo sie troche tych co wyzucic mozna i kazdy jeden papierek przegladam...zakladam nowe teczki na dokumenty jednego dzialu, bo jakby wiecej ich i bedzie wszystko mialo swoje miejsce, ale mowie teraz mam taki generalny przegkad kazdego papierka.ze 3 kg papieru wyzucilam..hehehe

Inomama ano to sie sprawdza bo u nas wczoraj snieg byl, to jutro bedzie deszczowo i ciemno hehe.

Bylismy z m na kolonoskopii, colonoscopy ale to bylo badanie pecherza kamerka...i teraz m biedny zle sie czuje bo go tam naruszyli i go piecze. Ale najwazniejsza diagnoza ze nie ma nic w pecherzu, zadnego raka czy guzow.... na 99% jest to kamien, albo byly np. 2 bo juz takiego mocnego ataku nie mial a jednak co jakis czas krew w moczu co jakisczas jest...
Wiecie jak to facet jak ma jakies badanie, on teraz taki ledwo zywy...ahh faceci nie moga miec lekkiego dyskomfortu. No nic pouzalam sie dzis na dnim troche, niech mu dobrze bedzie.

Zaraz dzisci spac ida uff...i jutro juz czwartek... jak ten czas leci.

snieg....ojej ja dziś wlasnie myślalam ze bedzie strach jak bedzie tak slisko chodzic samej.

Wy tez macie coś takiego,ja od jakiegos czasu moze od dwoch tyg,że chodzę dluzej czy stoje to mi zaraz sie slabo robi,czuje serducho wali i musze usiąść....

Wczoraj malutka jak szalona kopala a dziś spokojniejsza.

kurcze ja to bym musiala torbe pakowC A TU NIC

Boże, jakie to szczęście, że mam naładowany telefon i mogę sobie Was poczytać... Siedzę sobie sama w domu bo m od 6 rano w pracy i jeszcze mu się przedłużyło a 4 godziny temu wyłączyli prąd i nic nie wskazuje na to by mieli szybko włączyć... Spać mi się nie chce i co ja kurczę mam robić w tych egipskich ciemnościach...:( No nic bym nie miała przeciwko gdybyście dzis dużo naprodukowały;)

Akuku - zawsze w porządkach w dokumentach wkurza mnie właśnie to darcie papierów :) dobrze, że badanie dało pomyślny wynik

Czesc dziewczyny staram sie choc troche podazac za tym co piszecie.
jutro przedostatni dzien w pracy!!!!!!:-D:-D:-D ale bede w piatek lezala plackiem i piwo bezalkoholowe cala zgrzewka pojdzie!

a poza tym od wczoraj mam nieprzyjemne skurcze, pojawiaja sie, troche bola potem znikaja.czytalam,ze to normalne i narazie nigdzie nie dzwonie. nie mam na szczescie ani plamien ani innych objawow. we wtorek mam wizytke u lekarza i bede rozmaiwala na ten temat.

Akuku ciesze sie,ze u Twojego wszystko ok. pouzalaj sie nad nim faceci to lubia i zaraz zdrowieja szybciej:-) a porzadek w dokumentach to wazna sprawa:-) ja sobie tez tak wlasnie zrobilam porzadek jak sie troche "balaganu nazbieralo", tez i przeprowadzke mielismy i wszystko naraz, moj facet rzuca dokumenty gdzie popadnie i czuje sie jak sekretarka jego nieraz.gdyby nie ja, to by zginal. kiedys sie wzielam porobilam segregatory co do czego i teraz raz na jakis czas ukladam gdzie trzeba w segregatorach te nowe pisma, ktore przychodza i powiem ci, czasem nagle czegos potrzebuje(on zalatwia u nas formalne sprawy) to ja w kilka minut mu odnajde czego szuka. a kiedys mial caly karton pism "roznotematycznych" i znajdowanie czegokolwiek zajmowalo mu co najmnie godzine i kupe nerwow;-)

moj plan jak juz nie bede pracowac to posprzatac w szafkach kuchennych bo kupilismy regaly takie z ikei z kwadratowymi szafkami (mamy aneks kuchenny) i tych szafeczk jest tysiac, a wkazdej jakas "niespodzianka, czyli tu jakis przyrzad kuchenny tam serwetki itd itp i potem jak chce cos znalezc to szukam p 10 szafkach bo zapominam gdzie co jest. wiec chce zrobic jakis logiczny porzadek w tym. poza tym oczywiscie wyprawka dla maluszka, ozdobienie pokoju(to te najfajniejsze) no i pranie(to tez sama przyjemnsc te rozmiary wieszac na suszarce, zwariuje chyba:-) szal chlopiecych ciuszkow!

i jeszcze o jednej rzeczy chcialam napisac, otoz Kasienka poruszyla b.wazny temat witamin i pierwiastkow,ktore sa mega wazne w ciazy. chodzi o te pastylki-witaminy. to prawda, ze przysfajalnosc ich czasem jest kiepska, i naprawde niby je jemy, a organizm pobiera z tego tylko jakis procent... ja jestem za naturalnym przyjmowaniem witamin i mineralow.oczywiscie dodatkowo tez lykam pastylki,ale najwazniejsze dobre i urozmaicone odzywianie.
mialam problem z drgajaca powieka chyba przez 2 tygodnie, zaczelam jesc produkty bogate w magnez i problem zniknal, a tabletki ktore lykalam nic nie pomagaly. tutaj wklejam liste produktow bogatych w Mg:
1. Pestki dyni - zdecydowanie królują, zawierają znacznie więcej magnezu niż produkty, z którymi powszechnie kojarzony jest ten składnik mineralny, czyli kakao i orzechy. 100g to aż 540mg magnezu! Co prawda, pestki są lekkie, ale starajmy się jeść je jak najczęściej, np. jako dodatek do mesli, wybierajmy pieczywo z pestkami dyni, albo niech stanowią zdrową alternatywę dla chipsów.
2. Otręby pszenne - również zawierają dużo magnezu - 490mg w 100g. Nie da się ich jeść garściami jak pestek dyni, ale dodatek łyżki lub dwóch do różnych potraw z pewnością wyjdzie nam na zdrowie.
3. Kakao - ale to naturalne, gorzkie, a nie słodkie, rozpuszczalne. Już jedna łyżka kakao, czyli około 10g dostarcza nam 42mg (w 100g jest odpowiednio 420mg magnezu);
4. Zarodki pszenne - to świetny dodatek do sałatek i surówek, a ponadto bardzo zdrowy. W 100g zarodków jest około 314mg magnezu.
5. Migdały - zawierają znacznie więcej magnezu niż orzechy laskowe czy włoskie (269mg w 100g). Jedzmy je więc! - w mesli, ciastach, sałatkach i surówkach, a także same, beż żadnych dodatków.
6. Kasza gryczana - to nie tylko źródło witamin, ale i właśnie magnezu, a dostarcza go całkiem sporo (w 100g - 218mg), więcej nawet niż czekolada.
7. Soja - wybierajmy szczególnie suche nasiona, bo to właśnie one zawierają najwięcej tego składnika mineralnego, czyli 216mg w 100g.
8. Biała fasola - również w postaci suchych nasion, oczywiście nie jedzmy ich na surowo ( w 100g - 169mg).
9. Czekolada - wreszcie ona! Najlepiej jest wybierać gorzką czekoladę. Jedna tabliczka to 165mg magnezu, czyli jedna kostka, w zależności ile jest ich w danej czekoladzie - od 6,9 do 9mg. Mleczna czekolada jest znacznie uboższa w ten składnik mineralny i dostarcza nam go 97mg. Co ciekawe, czekolada z orzechami laskowymi jest jeszcze uboższym źródłem magnezu
10. Orzechy pistacjowe - miłośnicy pistacji powinni się ucieszyć, ich ulubiona przekąska to bardzo dobre źródło magnezu (158mg w 100g).
11. Orzechy laskowe - dopiero na 11 miejscu, ale i tak zawierają dużą ilość tego składnika mineralnego, w 100g - 140mg. Zjesz ich garść, to dostarczysz sobie około 21mg magnezu.
12. Płatki owsiane - nie od dziś wiadomo, że owsianka jest bardzo zdrowa. Już jedna łyżka płatków zawiera prawie 13mg magnezu, a całe 100g - 129mg.
13. Groch - "od grochu boli brzuch, a od kaszy człowiek zdrów" - ale 100g suchego grochu to 124mg magnezu, więc chyba nie tylko w kaszy kryje się zdrowie.
14. Szpinak - w porównaniu z pestkami dyni czy kakao może się wydawać, że to dość ubogie źródło, tylko 53mg w 100g. Jednak gdy podamy go z razowym makaronem i migdałami, może okazać się, że otrzymamy danie pełne magnezu.
15. Banan - jedyny owoc w tym zestawieniu. Jeden średni banan waży około 200g, czyli jest źródłem 66mg magnezu (odpowiednio 33mg w 100g).bv

A tu najwazniejsze obok magnezu produkty bogate w zelazo:
Warzywa:
- brokuły
- zielona fasola
- buraki
- groszek
- ziemniaki
- szparagi
- pietruszka
- kukurydza
- brukselki
- soczewica
- soja
- szpinak

Orzechy, nasiona:
- nasiona słonecznika
- ciecierzyca
- nasiona dyni
- pistacje
- migdały

Pokarmy pełnoziarniste:
- brązowy ryż
- pieczywo pełnoziarniste
- owsianka
- otręby

Pokarmy pochodzenia zwierzęcego:
- owoce morza - ostrygi, małże, ryby, krewetki i itp.
- drób: kurczak i indyk
- wątróbki z kurczaka, świni itd.
- wołowina

reklama
witam dziewczynki :)
Fifka dużo miłości i wyrozumiałości :) wszystkiego naj naj z okazji rocznicy :) mężunio coś przygotował z tej okazji?
Akuku dobrze, że skurcze się uspokoiły. mnie też często łapią, ostatnio codziennie :(
Pustiszi ja też Pieńkowskiej nie znoszę
Juliana zdrówka życzę :) u nas też deszczowo było
Inomama śnieg??? chyba przywołałaś go tymi świątecznymi piosenkami ;-) ja lubię śnieg ale tylko za oknem heh, gorzej jak muszę wyjść w domu w mróz brrr
Siva zdrówka dla córci, mam nadzieję, ze nic się z tego nie wykluje

my wczoraj byliśmy u lekarza, Nataniel dostał antybiotyk, bo uszy zainfekowane :( dodatkowo inhalacje na rozszerzenie oskrzeli.
dziś byłam w mieszkaniu, fugowałam sobie płytki :) fajna zabawa z tego heh

Do góry