reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2014 :)

Akuku dobrze ze ci przeszło,ale to jakiś znak ,ze czas troszkę odpocząc.

Czesc wszystkim w deszczowy dzień.Ja leze i zdycham ,zostałam obudzona o 10 rano telefonem.Na 14 do pracy,więc na razie w łóżku się kuruję.Zrobiłam syrop z cebuli ,herbatkę z sokiem z czarnego bzu i troszkę się natarłam Vickiem(nie wiem czy moge więc tylko ciupkę wzięłam).
Inomama ja świąteczne piosenki słucham juz od tygodnia taka świrnięta jestem:-)(Michael Buble ''Christmas'')

Wszystkim zasmarkanym i przemęczonym duzo zdrowka:tak:

reklama
nie wiem czy tu czy gdzies indziej :) znalazlam dzisiaj cos madrego na temat magnezu :):)

Po pierwsze istotna jest zawartość jonów magnezowych w jednej tabletce, co decyduje o częstości podawania danego preparatu i tu chciałabym Was uczulić, żebyście patrzyli zawsze dokładnie na zawartość jonów magnezu a nie zawartość soli, czy tlenku, bo producenci to różnie podają. I nie polecam sugerować się dawkowaniem podanym na opakowaniu, bo tam też różne rzeczy wypisują producenci, czasami nieadekwatne do rzeczywistości ;) Z dawkowaniem sugerowałabym zapytać farmaceutę.

Najbardziej istotne jest jednak to, w jakiej postaci występuję magnez w danym preparacie, bo od tego w dużej mierze zależy jego wchłanianie, czyli także efekt działania, a na tym nam przecież zależy. Zasadniczo wiadomo, że magnez jest lepiej wchłaniany z soli organicznych (tj. mleczan, cytrynian - przyswajalność około 90 %) niż z jego połączeń nieorganicznych. Tymczasem na rynku jest sporo preparatów zawierających nieorganiczne sole magnezowe np. węglan magnezu (przyswajalność około 30 %) albo po prostu tlenek magnezu. Mało kto jednak wie, że przyswajalność tlenku magnezu nie przekracza 4%.

Polecam więc stosowanie preparatów zawierających dobrze wchłaniane i dobrze tolerowane sole, czyli sole organiczne. Bo co z tego, że producent napisze, że w jednej kapsułce jest aż 375 mg jonów magnezowych, jak występuje on w postaci tlenku, więc wchłonie się z tego tylko ok. 3-4%.

a przesylam ta notke w zwiazku z branymi przez nas magnezami ... bo szukalam i szukalam i tak sklanialam sie ku temu doppelherz ktory ma 400 jonow magnezu ... ale jak przeczytalam teraz ta notke (blog famaceuty) to jesli z tlenku (ktory jest wlasnie w doppelherz) przyswaane jest tylko 4% to wychodzi ze organizm przyswoi raptem 12 mg jonow magnezu a nie te 400 ktore jest napisane na opakowaniu, a w tym co ja biore Asmag forte przyswajalne jest 90% a jonow magnezu jest w jednej tabletce 35, czyli przyswaja organizm 31 jonow magnezu

ale to jest nabieranie ludzi w butelke ... a dla ciezarnej jednak bardzo istotne

Ostatnia edycja:
Mysle ze skyrcze przezbto ze wczoraj z dlugo nachylona nad wanna bylam i sie umeczylam...m mi przy myciu dzieci nie ma jak pomoc, ale teraz robie z nich duzych chlopcow i niech roba wszystko sami jak potrafia a ja poprawie tu i owdzie. Bo oszalec mozna...do niedawna Vikiemu buty ubieralam...bo on niskopienny ma niecaly metr hehe i ciezko mu bylo, ale nowe buty i motywacja zdalala cuda...ahhpowiedzialam m ze sama juz nic nie dzwigne jedna reka musi mi pomoc...choc on caly czas chcial i chce ale ja matka polka naeet nir powiem i sama robie wrr... koniec bo sie przerazilam wczoraj... a pidzamy bede miec z pl dopiero 12 grudnia wiec do tego czasu torba bedzie niekompletna hehhe. W najgorszym wypadku wezme to co mam i tyle...

Inomama u nas dzis juz deszcz, heh a sen fajny. Co do wlosow i ukladania to ja mam suszarke z duza okragla szczota, kreci sie w dwie strony . Fajnie podnosi wloski.

Mam ambitny plan zrobienia pozadku w dokumentach z 7 lat!!! Ciekawe czy mi sie uda.

hej, Akuku ja robilam porzadek w dokumentach swoich 2 letnich w sobote, moj T elegancko wszystkie swoje dokumenty w segregatorach a moje sie walaly i nigdy nie moglam niczego znlaesc...ale sie udalo..a ile makulatury sie zebralo.

Pustiszi
ja tez nie znosze Pienkowskiej jest taka zarozumiala, w sumie z DDTvN to mi Wellman albo Rusin podchodzi, bardziej wyluzowane sa.

Magsus, Juliana zdrowka, kurujcie sie szybciutko.

Ja byłam w lidlu i kupilam naklejki swiateczne na okno do Dawida pokoju. A piosenki swiateczne to ja moge caly rok sluchac, Shakin stevens kroluje u mnie:-)

dobry!

sylka: oj mi też przydałby się porządek w dokumentach. Póki co wywaliłam 5 kartonów z ciuchami po córce do piwnicy i wyszło, ze dla juniora mam tyle uniwersalnych ciuchów, że nie mam co kupować, więc na dobre mi sprzątanie wyszło:-D

Akuku: oszczędzaj sie bardziej, - chłopaki już duże dadzą radę się kąpać. Ja swoją nauczyłam, że myje się sama, ja tylko włosy jej myję i wychodzi z wanny też sama - przystawiam jej tylko taki schodek, daje jej rękę i pomagam wyjść żeby się nie poślizgnęła, no i owijam ręcznikiem...

pustiszi: becikowe jest można szaleć ;)

juliana i wszystkim chorowitom zdrówka!

miłego dnia!

AKUKU to nas postraszyłaś, z takimi skurczami to szybko urodzisz, oby szyjka ci sie nie skracała od tego. Lepiej pakuj torbę

FIFKA mam 9kg na plusie, ale jak w takim tempie będę tyć to nie wiem ile przybędzie do końca. Obżarstwo nie popłaca :-D.
U mnie synek był tak nakręcony, ze bez bujania nie zasnął. Chciał spać, marudził ale milion rzeczy na raz robił. JA nawet pampersa musiałam nakładać na stojąco, albo w locie. Najczęściej stawiałam na sedesie, on bawił się spłuczką a ja zmieniałam pampka. Synek należał do tych żywiołowych dzieci ;-)

Inomama prawdziwy facet z synka rośnie :-D

jej a ja dziś czuję się fatalnie...tak mnie kłuje w środku jakby szyjka że aż siedzieć i leżeć nie mogę...całe szczęście za godz mam wizytę bo bym jechała na ip:zawstydzona/y:

reklama
Hejka wczorajszy dzień mnie wykończył. Przemeblowałam z synem pokój, koleżanka przywiozła małe ciuszki.... Tylko kurcze te malutkie na które liczyłam niestety nie znalazła. Przywiozła 6-12 mcy.... Jestem zła bo bardzo liczyłam na nie, no i te które przywiozła muszę gdzieś upchnać, a już nie wiem gdzie....
No i oczywiście przypłaciłam mega skurczami wieczorem i bólem szyjki... Jeszcze nie mogłam z nerwów znaleźć nospy a apteki były już zamknięte. Szczęście że maż był bo pojechał do mojej rodziny pożyczyć.
Teraz leżę, skurcze sa ale mniejsze, nospe forte biore co 8 h tylko szyjka boli.... Kurcze a wizyte mam dopiero 12.12 bo ginka ma urlop :(

Do góry