reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczeń 2014 :)

Fifka na tym zdjęciu nie ma wątpliwości :-D, ja takiego czegoś nie widziałam na USG. Szkoda, ze w pierwszej ciąży mi dowodu płci nie pokazali, miałabym jakieś wyobrażenie teraz.
Pewnie będziemy grudniowymi mamami. Trochę mnie to martwi bo nie dość, że do szkoły w 6 lat, to jeszcze nasze dzieciaczki będą cały rok młodsze od rówieśników.
Jeśli w styczniu to o rok później do szkoły i będą najstarsze. Mnie tylko ta kwestia martwi

reklama
Anisen u mnie z mężem podobnie bo niestety pracuję też w weekendy...od czasem zdarzają się takie pojedyncze wolne ale to tyle... teściowa w weekendy mi "towarzyszy" bo tak pracuję jako niania właśnie :tak:

Pustiszi
może taka pogoda? Adrian właśnie od czasu kiedy takie brzydkie dni się zrobiły strasznie się rozruszał! :-D Chyba dlatego że więcej siedzę..

Marika
od kiedy 6latki do szkoły?Co ty gadasz? Toż to zostało zniesione kochana! - przynajmniej z moich informacji! 6 latki mogą iść do szkoły ale nie ma już obowiązku - i nie będzie. Poza tym nasze grudniowe dzieci by nie poszły tak czy inaczej bo idąc do szkoły dziecko musi mieć SKOŃCZONE 6 lat a więc to tyczyło się dzieci rodzonych do września. Nasze pójdą jak będą miały rocznikowo 7 lat :tak: - ale znieśli już ten nakaz 6 latków w szkole.

Ja to bym chyba nawet chciała w grudniu urodzić... bo miedzy dziećmi miałabym rok różnicy - rocznikowo a wiekowo 2. Z czasem wiek by się "zatarł" a chłopaki chodzili by "po sobie" do szkoły :-) ale kiedy się zdecyduję będzie dobrze! Oby nie przed 37 tygodniem!

Ostatnia edycja:
Fifka tak mi wychowawczyni mówiła, że dzieci urodzone do końca czerwca 2008 roku idą do szkoły w wieku 6 lat. Rodzice mogą pisać odroczenie, jak Pani wyda również opinię, ze dziecko sobie nie poradzi wtedy można odroczyć.
Dzieci urodzone po 1 lipca 2008 roku idą rok później. Mój synuś 30 lipca więc 2 lata będzie chodził do zerówki
Do tej pory leciało to rocznikami w jakich dzieci urodzone.
A tu czytam, że mój syn załapuje się na to, załamka
http://fakty.interia.pl/raport-szes...jda-szesciolatki-urodzone-miedzy-s,nId,961106

Ostatnia edycja:
Ale z tego co ja wiem wiosną tego roku po apelu "sławnych rodziców" i petycji którą jeszcze sana podpisywałam do premiera znieśli w ogóle ten obowiązek. Nawet w telewizji o tym mówili. Dalej jest możliwość posłania dzieci w wieku 6 lat ale nie ma nakazu.

Ja jestem nauczycielką w przedszkolu i robię teraz dodatkowo szkole powiązaną z nauczaniem wczesnoszkolnym i tam też mam takie informację że ten przymus został zniesiony w tym roku.

nasze dzieci jak sie nic nie zmieni pójdą jako 6 latki , chyba że zapłacimy chyba w tym momencie jest 5 tyś kary za nie posłanie dziecka
Fifka moja teściowa to jak już przyjedzie to za pewnie 1,5 miesiąca jak będziemy mieć okna wprawione po to by pokrytkować, potem na 20 minut dziecmi sie zajac, pogderac o bałaganie w domu i pojedzie. a mama chyba juz w tym roku nie przyjedzie bo ona sie boi jeździć w śniegu a tyle co byli na ślubie wiec min 2 miesiące musi minąć

Marika powiem ci że zbaraniałam po tym jak pokazałaś mi ten artykuł bo ja dałabym sobie ręce uciąć ze przymusu już nie ma! Ale nawet w tym artykule jest napisane ze dzieci z drugiego końca roku idą rok później do szkoły więc jeden grzyb czy są z grudnia 2013 czy stycznia 2014 jeśli o szkołe chodzi. :tak: Obowiązek tyczny się 6 latków a dzieci z grudnia przecież mają jeszcze 5...

Anisen no to szczeże współczuję... Teściowa sporo mi pomaga -znaczy jeśli poproszę, ale ja jestem taka "zosia samosia" i nie lubię prosic o pomoc. - Choć ostatnio się uczę bo jest ciężko jak w ciąży jestem...

Znalazłam!
http://wyborcza.pl/1,76842,6133078,PO_wycofuje_sie_z_6_latkow.html
Z tego wynika ze obowiązek został zniesiony na kolejne 3 lata a co będzie dalej to już loteria... i nie wiemy jak z naszymi dzieciakami będzie... boże chory kraj...

Ja jestem za 6 latkami w szkole ale NIEKTÓRYMI! Bo faktycznie niektóre dzieci się do tego nadają i nudzą się w przedszkolu... więc czemu nie?Ale nie wszystkie są na to gotowe...

Ostatnia edycja:
Zawsze była mozliwosc posłania dziecka wcześniej jeśli rodzic tego chciał i dziecko było gotowe do edukacji. Były dzieci posylane w wieku 6 lat i sobie super radziły, były dzieci cofane do przedszkoli i takie z przedszkoli przenoszone do szkoły zaraz na początku września ;) Ale ja mysle ze o tym czy dziecko posłać powinien zadecydować rodzic i pedagog który zna dziecko a nie głupi przepis

Fifka tylko ciekawe co to wymyślą, jak dzieciaczki będą miały te 6 lat. Jeszcze wszystko może się zmienić i to mnie martwi.
Nie ukrywam, że wolałabym, żeby Alanek poszedł w 7 lat do przedszkola. Z Noworodkiem to nie wiadomo, jak mi wyjdzie prowadzanie do zerówki. Synek bardzo chorował, mam nadzieję, że dzidzia będzie zdrowa jak rybka
Anisen, jestem tego samego zdania, rodzic powinien wybrać

reklama
Fifka: wstawiłaś artykuł z 2009 roku - jest stary i niestety już nieaktualny, bo tam opisują propozycje z 2009, którą miała w ciągu 3 lat do 2012 zacząć obowiązywać, a mamy 2013 i te rozwiązania jakby się zmieniają ciągle i na okrągło:) mówi ci to dziennikarz zawodowy:) jest obowiązek szkolny sześciolatków w Polsce - nic nie znieśli, tylko obsuwy robią póki co...
Tu masz aktualną informacje o sytuacji:
Sześciolatki w szkołach. Sejm zadecydował, które

Zgodnie z tym moje dziecko urodzone w 2009 powinno iść do szkoły w 2015 roku, więc teoretycznie w 2014 czeka ją zerówka... Dla mnie paranoja. Ale przed wyborami to zmienią i jestem tego pewna, że sobie w kolano nie strzelą tym...

Marika: ja mam dziecko z 28 grudnia i mam informacje takie jak ty na ten temat, aczkolwiek ja nie zamierzam 5,5 latka dawać do zerówki, choćbym miała 5 tys. kary płacić - liczę, że zrobią taką samą obsuwę dla rocznika 2009 jak dla 2008 dla dzieci z drugiej połowy rocznika, a jak nie to będe najpierw po dobroci załatwiać obsunięcie, a jak nie, to sposobem - zawsze da się jakoś obejść w PL zapisy - jakiś tam pomysł mam i jakby co to plan awaryjny będę realizować:) Dlatego teraz się zaparłam i na grudzień starań o dzieciątko nie mieliśmy, bo chciałam w styczniu rodzić - wszystko byle nie pod koniec roku - mam nadzieję, że jak mam termin na 25.01 to już spokojnie w styczniu urodzę...:)
Najbardziej żałowałam jak urodziłam Miśkę właśnie tego, że tych 3 dni nie dotrwałam do 1 stycznia;)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry