reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2014 :)

Akuku trzymam kciuki za synka :(

wiem, że pomyślicie, że jestem głupia, ale dam sobie rękę obciąć, że wczoraj czułam ruchy dziecka... Uczucie, które miałam 1 raz w życiu .... stałam, rozmawiałam z ciocią o jakimś temacie zupełnie odbiegającym od ciąży a tu nagle po prawej stronie takie jakby mini bąbelki... jakby mnie coś musnęło :szok: zdziwiona od razu złapałam się w tym miejscu i sama z siebie się śmiałam, że to nie możliwe, a tu po kilku minutach znowu :szok: musiałam mieć świetną minę bo mój T się zapytał co się stało :-D oczywiście nic mu nie powiedziałam bo pomyślałby, że jakaś psychiczna jestem.... co najlepsze puściłam to w zapomnienie, a tu po kilku dobrych godzinach znów :szok: normalnie zaczęłam się zastanawiać czy czasami moja ciąża nie jest starsza niż lekarzowi się wydaje.... przewertowałam neta i wiele osób (bardzo szczupłym tak jak i ja) również odczuwało coś takiego i że późniejsze już bardziej wyczuwalne ruchy potwierdziły, że to to samo ... Jestem zaniepokojona bo nie wiem czy się cieszyć czy martwić... zawsze byłam bardzo wrażliwa na dotyk/ból ale żeby aż tak ???

co do suwaczka to już wiem, że i tak jest zły bo z ostatniego usg wynika, że dziś zaczynam 11 tc

reklama
Aktulnie jestem w 11 tyg i 6 dniu :) i puki co mam fazy na POMARANCZE !!! jem je kilogramami....

sorki ale tak duzo piszecie ze nie nadazam hah czytac .... postaram sie cos tam podczytywac ale przy 2 maluchow to tez ciezko

(sorki za błedy :p )

Calineczka, w takim razie i ja muszę być wariatka bo mam podobne wrażenia, zwłaszcza jak leze na plecach albo w "dzwinej"pozie... Byłam już w ciąży i wiem jakie to uczucie no i przy wzroście 177 i wadze 55kg można uznać mnie za szczupła...

Cześć laseczki. Melduję że żyję, chociaż znów wróciło plamienie i nie mogę się doczekać środowego badania.. Mam nadzieje, że to nic złego i oszczędzanie się i duphaston wystarczy..

Co do ruchów dzieciątka - ja z całą stanowczością twierdzę, że w drugiej ciąży małą czułam już w 13 tygodniu, a wcześniej miałam podejrzenia że "coś" ale nie byłam pewna. Także dziewuszki trzymam kciuki żeby to było to i żebyście mogły spokojnie się cieszyć maluszkami fikającymi w brzuszkach :) lekarze pewnie wam powiedzą że to niemożliwe, ale zdroworosądkowo ufajcie sobie i temu co czujecie :)

ps: chociaż bulgotki w brzuszku mogą być jelitowe i mogą być inaczej odczuwane z uwagi na rosnącą macicę.. ale to WY czujecie i wiecie co tam jest, ani lekarze ani nikt inny:)

och jak się cieszę, że i wy miałyście to szczęście :-D czuje, że to ani jelita ani nic innego ... normalnie jestem szczęśliwa :happy2::happy2::happy2: swoją drogą skoro tak wcześnie je czuć to jak bardzo muszą się tam wiercić :blink:

Calineczka, panna.nikt ja tez cos czuje, to moja 3 ciaza I jest to bulgotanie, takie lekkie smyranie.
A wcale nie jestem szczupla, wrecz mam troche nadwagi.
Ale ja te smyranie czuje od srodka, nie da sie tego poczuc nazewnatrz.
A wiecie ze jak przylozymy reke do brzucha to dziecko sie przysowa I czuje nasz cieplo?
Zreszta zobaczcie na necie filmiki jak mocno dzieci sie wierca, wlasnie w tak wczesnej ciazy. Maja bardzo duzo miejsca I maja wrecz jakby ataki nie tyle kopania co wyprostowania sie z duza sila, dzieci tak cwicza miesnie :-)
Ja w pierwszej ciazy tez szybko poczulam, ale wtedy mi lekarz powiedzial ze to nie mozliwe , ze to jelita itd.
I pozniej czekalam na ruchy takie ze czulam pukniecia, a przeciez kopniaki najpierw nie przypominaja kopniakow.
Dla tego duzo osob dlugo nie czuje ruchow.

Hehe ja też mam wrażenie ze coś czuję... ALE... W 14 tygodniu dno macicy (czyli górna część) będzie tylko lekko wystawać nad spojenie łonowe (czyli tą kość na dole) tak więc jeśli czujecie to aż tak nisko (praktycznie w miejscu gdzie są włosy łonowe) to jest to... ale jeśli wyżej to niestety jelita są.. bo fizycznie to nie możliwe bo tam jeszcze macicy nie ma... w 24 tygodniu dopiero macica jest na poziomie pępka.

http://www.noworodek.pl/cms/data/uploadedimages/20051115025321.jpg
Zobacz załącznik 567843
Zobacz załącznik 567843

Ja pierwsze ruchy w I ciąży czyłam już w 15 tygodniu ale nie smyranie a kopniaki. W 17 można było już przez brzuch wyczuć bez problemu.

Ostatnia edycja:
zazdroszczę tym, co już ruchy czują! ale 11 tydzień to chyba za wcześnie, jakkolwiek może wy akurat macie takie szczęście :) ja jestem w 13 tygodniu, to drugie dziecko więc jestem już nieco wyczulona, ale ruchów brak - pewnie się pojawią za jakieś 3-4 tygodnie :)

Dziewczyny, trudno za wami nadążyć :)
Chciałam tylko napisać, że od jutra wracam do pracy po miesiącu teleworkingu. Trzymajcie proszę kciuki, żeby już było dobrze :happy2:
Odezwę się pewnie we wtorek po wizycie u lekarza, więc nie piszcie za dużo, bo znowu będę do tyłu ;-)

reklama
A już po imprezie rodzinnej - dobrze, że nie padało, bo grilla zrobiliśmy dużego i stoły na dwór - fajnie się siedziało.

Akuku, współczucia z tą alergią, biedny mały - wymęczy go trochę. U nas pomimo wczorajszego całego dnia na dworze, wszystko ok, a więc albo leki działają, albo to co pyli akurat wczoraj nie pyliło :-)

kajtek2009, w tamtej ciąży też tonami pomarańcze jadłam i popijałam jeszcze sokiem pomarańczowym :tak: a teraz jakoś nie ciągnie mnie :)

Ja nic nie czuję, ale czekam cierpliwie :)
Na środę miałam się umówić do gina, ale mam pogrzeb :( i to jeszcze dziecka, nie wiem czy dam radę pójść :-(

Do góry