reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2014 :)

Vinga wlaśnie wczoraj o Was myślałam co tam slychac i jak maly, chyba cie przyciągnełam myślami. kurcze strasznie mi przykro że problem jest poważny, szczerze mowiac nie wiem ile głowka powinna przyrastac bo moje dzieci tez maja duze glowki, jak patrze na zdjecie oliwki z przedszkola to ma najwieksza glowke z wszystkich dzieci. mam nadzieje ze to jednak taki urok maluszka a nie poważne zaburzenie, trzymam kciuki za usg, nie wiem czy juz bylas czy nie ale mam nadzieje ze jest dobrze. i wiem o czym mowisz piszac ze najwazniejsze zdrowie a nie klotnie, bo maly ma prawie 10 miesiecy i dopiero zaczal podnosic glowke, ile cierpienia i nerwow i stresu nas to kosztowalo to tylko my wiemy,i nadal jest bardzo slaby, tzn duzo juz umie ale niektore miesnie ma nadal slabe i wymagaja cwiczenia.

Akuku z synkiem to moze teraz taki okres przechodzi. wiesz nie kazde dziecko lubi sie tulic i calowac i dąży do perfekcji w pewnych zachowaniach a nie ma autyzmu:). moze po wakacjach jest mu po prostu trudneij sie odnaleźć w klasie. moze pogadaj z pania i powiedz jej o cechach jakie ma synek a wówczas moze ona tez pozwoli mu na wieksza tworcza swobode i problem zostanie zazegnany. no nie iwem

Mirka uśmialam sie z tego zapewnienia ze nie bedziesz sie udzielac w kłotni, a pozniej taki wywod:). o kurcze sasiadki potrafia byc wredne i duzo namieszac wiec nie pozwolcie sobie na to aby mieszaly wam w glowach, bo niewiele trzeba aby ziarno niepewnosci zakiełkowalo. a my z nocnikiem jakos zaniechalismy bo te rozbieranie 3 razy dziennie do cwiczeń i wiercenie przy ubraniu juz mnie meczy. ale znowu zaczniemy za jakis czas. aha i gratulacje dla tych nocnikowych talentow

Akuku to sobie potrzymasz tortowego ...:)

Marika kciuki za dobre wyniki

vinga to chyba dobra wiadomosć ze usg bez zmian. jezeli moge zapytac to jakiej wielkosci jest glowka malego? ile cm, bo na pewno mierzycie i macie zapisane, jezeli niedobor wit D moze powodowac zwiekszona glowke to moze nalezaloby zrobic badanie ustalajace poziom wit w organizmie. u nas tez jeszcze ciemiaczko nie jest zrosniete. ja kupilam teraz omegamed, bo do tej pory dawalam zwykla wit d ale lekarka polecila podawac wit d z kwasami omega.

verita jezeli dajesz tran to nie dajesz wit D, tak mi kiedys poweidziala lekarka i u malych dzieciodradzila tran ze wzgledu na to ze nei wiadomo ile tej dawki wit d dostanie z tranem. chyba jedanak cos pomylilam jak teraz tak mysle, ja chyba pytalam o to czy ja kramiac piersia moge tran pic, i wtedy lekarka stwierdzila ze dziecko dostanie swoja wit d i jeszcze z tranu ode mnie. tak to chyba bylo. ale zamieszalam:)

Elama moj tez taki blady i robilam badania i okazalo sie ze ma niedobory żelaza

Emily to Antoś faktycznie duzy chlopczyk jest, przy moim ktory ma ledwo ponad 7 kg a 10 miesiac mu idzie.

Cleo jakos też bałabym sie mieszkania w duzym miescie zwlaszcza ze wzgledu na codzienne korki i dojazdy do pracy. trzymam kciuki zeby przeprowadzka przeszla lekko

Blanka milo ze sie odezwalas

Akuku ty wiecznie jak nie pieczesz to gotujesz, widac ze to lubisz:)

dziewczyny to pielegniarka to inny wymiar, bo ja duzo lekarzy zwiedzilam i stale mial inny wymiar glowki, jak wstanie to sama zmierze i napisze. aha i moje dziecko wczoraj poweidzialo "baba" wiem ze u niektorych to juz bylo kilka miesiecy temu ale my z tym obnizonym napieciem, stale otwarta buzia i leżacym jezyczkiem mamy duzy problem

reklama
hej!
Mirka: moja córa chodziła od dziecka małego (7 miesięcy) do szkoły Yamahy, potem miałyśmy przerwę i od 2 lat znowu chodzi. Teraz jest na drugim roku dźwiękoludków - gra pierwsze utwory na dwie ręce - na razie takie proste, ale sobie radzi, nuty zna, proste utworki sobie rozczytuje, na 4 ręce z tatą też sobie radzi - jak na niespełna 5 letnie dziecko to w mojej opinii bardzo dużo biorąc pod uwagę, że ćwiczy 5-10 minut dziennie jak ma chęć i ochotę. Mój mąż jest muzykiem po Akademii i my Yamahą jesteśmy zachwyceni - córę docelowo do muzycznej puszczamy - w sensie podstawówki :) także te zajęcia w Yamasze fajnie umuzykalniają dzieciaki - warto! Teraz też myślę nad Mikim czy z nim nie jeździć, ale póki co to mój mąż cały miesiąc tłucze na pianinie utwory do koncertów popołudniami, więc umuzykalnianie pełną parą ma chłopak, ale może się ogarnę! dla mnie doba mogłaby mieć 32h to bym się z wszystkim wyrobiła.
Vinga: w tranie już jest wit. D - też tak pamiętam.Zgadzam się z Tobą - zdrowie dziecka to najważniejsza sprawa - mam nadzieje, ze z tą główka się wszystko pozytywnie wyjaśni! U nas też ciemiączko jeszcze nie zrośnięte notabene...
Fifka: ja na tym tle mam swoje teorie i właśnie chciałam cię pytać czy MMR szczepiłaś, ale nie chciałam burzy robić. Będzie dobrze!
Marika: a jak echo serca? To coś na czym się trochę znam nie z własnego wyboru i czemu miała Laurka echo serca?
Emily: witaj - duży chłopak z synka. Czasem dzieciaki nie raczkują tylko od razu na nogi i siup - chodzą...
Cleo: moja najlepsza przyjaciółka mieszka we Wro i też się tam przeprowadziła z mężem, w ciąży wtedy była - znaleźli znajomych, przyjaciół - powolutku się oswoili - także dacie radę - początki są najgorsze:)
Dona: do każdego miasta idzie się przyzwyczaić, do korków też- jakie wyjście:) No i brawo dla synka za postępy - każdą mamę cieszą nowe umiejętności dziecka nie zależnie od innych dzieci:)
Akuku: piękne torty robisz - ta masa plastyczna super wygląda, ale paskudnie smakuje - masz jakiś trik żeby lepsza w smaku była?:)
miłego dnia!

Dona dzis Alex byl grzeczny (pani znalazla motywacje alex moze przyniesc zabawke do szkoly i jak codziennie uzbiera 8 usmiechnietych buziek (rano dwie jedna na snack time dwie po przerwie jedna na lunch time i dwie do konca to bedzie mogl sie zabawka pobawic)alex stwierdzil ze hardzo krotko sie bawil..
Ogolnie widze ze swoja zlosc wyzywa na nas ... dzis sie zezlil na babcie...potem jak ja powiexzielam alexowi zeby sie tak nie zloscil tyslko spokojnie mowil to moja mama wypalila ze"na mnie tez nakrzyczal i teraz mu chyba wstyd" i on sie rozplakal ze nikt go nie slicha i wszyscy mu dokuczaja .. moja matka nie rozumie ze moze mu tylko krzywd e zrobic takimi teksami... ona mowi ze ja mam mu powiedzie ze nie ma die przejmowac pierd.olami... tylko nie rozumie ze dla niego to co zrobil bylo wazne (podobno zrobil to dla mnie)
Wiecie ja nie dam rady isc do pracy i zostawiac jej z nimi bo bedzie mi "naprowadzac" dzieci ;(;(;(

Druga sytuacja z moja mama na czele... ja robie obiad a ona mi obudzila emila cos tam jej spadlo wiec go wziela i posiadzila do kola (taki dmuchane a on wsiada w srodek) ale Emil juz wstaje ja go z kuchni nie widzialam a ona go zostawila i poszla w pasjansa grac.. on usiadl wstal usiadl na brzegu kola i polecial do tylu ;( placz nie z tej ziemi a moja mama no widzisz nie mozezz tak wstawac..
Ja nie wiem jak jest u mojego brata to pomaga itd..a tu ? Mogla chociaz usiasc kolo niego... i ja teraz mam wizje ze ide do pracy on wyje a ona pasjansa uklada ;(
Noe wiem kurde co robic ;(;(;(
Nie wezme juz jej wiecej na dluzej niz 2 tyg ..niech odwiedzi wnukow i tyle.
Albo moze specjalnie mi pokazuje ze ona i tak pomocna nie jest zeby wogle nie przyjezdzac..sorki musiqlam sie wyzalic...

Agagsm trik taki by jej nie jesc :D
Mozna tez zdobic czekolada plastyczna ale jeszcze nie probowala. Nie wiem jak sie nia pracuje.

Alez ja dzis nerwowa ;(;(;(;(

Siva hehe ;) bo ja lubie dobrze jesc ..smacznie i zdrowo w miare :)
Tutaj sie faszeruje te rurki calenoli farszem i syte jest a w farszu pora brokuly sPinak i feta ;)

Mialam okres ze gotowalam wiecznie to samo... takie typowo polskie dania..nudne..i wcale nie cieszylo mnie przebywanie w kuchni..a teraz mm jestem w swoim zywiole :D

A ze duzo robi to mniej jem bo malo czasu mam haha.

A leczo z cukini brMi pyszne poprosze o przepos. Ja jutro Robie zwykle leczo bo duzo papryki mam ;)

ale piękny dzień dziś :) aż chce się spacerować

Dona to my pewnie mamy problemy w drugą stronę bo wzmożone napięcie mięśniowe mamy, młody strasznie się denerwuje przez to :( główka ma teraz 49cm. jutro idę do lekarza z dzieciakami to poproszę o te badania na poziom wit D

Aga z tego co pamiętam to nie szczepisz dzieci? czepiają się ciebie? tzn przychodnia i sanepid? jak chcesz to odpowiedz w prywatnej wiadomości

dobra lecę ogarnąć mieszkanie

Akuku, to moje leczo jest bardzo proste. Skladniki takie (można modyfikować wg uznania):
-jedna spora cukinia
-dwie/trzy średnie papryki różnego koloru
-dwie cebule
-dwie puszki całych pomidorów w sosie własnym (można użyć również ok. 6-8 świeżych pomidorów lub słoik przecieru)
-dwie średniej wielkości kiełbasy
-dwa ząbki czosnku
-sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, zioła wedle uznania
Najpierw podsmażam kiełbasę z czosnkiem (wtedy nie trzeba już żadnego tłuszczu, bo wytopi się z kiełbaski :) ). Potem dodaję, paprykę, cebulę, cukinię, przyprawy i zioła. Podsmażam do zeszklenia i duszę chwilę do miękkości. Na koniec dodaję pomidory, zagotuje i gotowe.
Proste, szybkie, smaczne :)

reklama
Też lubie leczo :) Weszłam na wątek o dieci styczniowych maluszków i musze przyznac, wciągnęła mnie ta lektura...
Akuku te torty Twoje to mistrzostwo świata po prostu. \

A teraz pytanie za 100p. Jak dodac zdjecia???;-) zapomnialam:szok:

Do góry