reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2014 :)

Viera straszne.... ja tez bym nie wiedziała co sie dzieje :-( dobrze wiedzieć.... oby już nie wróciło

Marika ja mam wagę niemowlęca w domu :-) no właśnie dlatego nie mogę sie doczekać tego raczkowania bo zamiast sie drzec pójdzie sobie za mna. :-) ale obserwując go widzę ze to juz lada dzień.

No Adrian ruszyl z waga ale to tez pewnie przez to ze je prawie tylko posiłki stałe. Moje mleko to tylko popitka między posiłkami i gdybym nie widziała ze mleko az chlusta i maly sie potrafi nim zachlysnac pomyślała bym ze nie mam pokarmu. :-O w każdym bądź razie samo mleko to juz dla niego malo.

reklama
Jagus 87 dziekuje tak z moim zdrowiem juz wszystko ok troche przeszłam ale nie wracam do tego . Wazne ze teraz jest ok ( mimo ze aktualnie jestem zasmarkana ale to pikuś :) )

Dona mojej koleżanki córka mila to sklejenie jej powiedzino ze to od zbyt czesnego wymywania pochwy chusteczkami nawilzonymi :( (Jaka w tym prawda nie wiem ) groził zabieg przy ktorym miała miec ogólne znieczulenie ale trafiła do lekarza ktory masazami rozkleił to sklejenie .

Vinga gratulacje !!! Piękne cuda tworzysz . Życzę jak najwiecej klientów :) !!!!

Sylka oj tak moja juz taka duża !!:) kawał kobiety
o tak u nas tez jest taki mały geniusz :) zaczął chodzić na równe 8 miesięcy .
Zazdroszcze juz tak urozmaiconej diety bo u nas z tym kulawo :( Oliwia czesto reaguje kolka jak jej podaje nowy produkt w większości to mleko kaszke ryżowa na noc jakieś jabłko banan deserki ze sloiczkow ale morele brzoskinia odpadają za to uwielbia maliny z naszej hodowli :) no i zupki delikatne czyli strasznie chude w zasadzie mięso woda i ryż lub makaron :( . Jajeczniczka na parze skończyła sie 3 godz płaczem .

Nisiao mojej Oliwi narzeczony tez taki jest zanim sie przekona zeby cos do buzi wziąć to i tydz sie schodz takze głowa do góry :)

kaczuszka cieżko mi powiedzieć bo moja sloiczkow obiadów nie chce pluje na wszystkie strony nie wazne czy gerbera hipp czy bobo wita próbowałam wszystkich kilka z nich nawet troszke doprawialam do smaku i dupa !!! Ale swoje wodne zupy to zje taki mały sloiczek albo pól zależy od dnia :)

Papugu u nas pobudka jest miedzy 7 a 8 chociaz zdarza sie ze śpimy do 9 z tym ze noce sa ciężkie Oliwia nie spi spokoje byle hałas ja budzi 2 razy je mleko o 1 w nocy i 6 rano czesto do niej wstaje czasami musze ululac na rękach .

Tak apropo to mam pytanie ile wasze dzieci śpią w dzien ?? Moja spi 2 razy w porywach do 3 po 15 min nie wazne czy to dwór dom czy jest cicho czy głośno :(
to w zasadzie mnie męczy najbardziej nic nie mozna przez te 15 min zrobic :(

Nam też nie powiedzieli dlaczego, że to czasem budowa, czasem zmiana diety.... U nas tylko raz zwymiotował, brak stolca bo szybko zareagowaliśmy, a ból brzucha tak ogromny, że aż krzyczał.... Współczuję Wam bardzo, jak przeczytałam to się poryczałam z nerwów bo mi się przypomniało.... Szczęście że u Was dobrze się skończyło. Nasz synek jest jedynym przypadkiem naszej pediatry, która pracuje w ośrodku 28 lat. Jest to bardzo jiebezpieczne i jeśli nie zostanie zdjagnozowane dochodzi do najgorszego....
My po operacji byliśmy na mega diecie bez mleka, czekolady, owoców cytrusowych, orzechów. Teraz nam wyszlo uczulenie na laktozę.

Kaczuszka o tym to już potem czytałam. Tam byłam pewna ze może coś polknela dlatego chcialam jak najszybciej usg a tu takie rzeczy. Nazwę znalam ale nigdy się nie zainteresowalam choroba. Napisz mi co je teraz, macie dietę? Ile lat ma teraz?

Adrian spi duzo... ma 2-3 drzemki w dzień

Ok 8-9 z 30-40min. Z niej czasem rezygnuje jak wstanie trochę później bo u nas dzień zaczyna sie od 6.

Później ok. 11 długie spanie 2-3 godzinne.

I ok. 16-17 drzemka 30-40min.

Na noc pada ok 20 i jak wspomniałam budzi sie o 6 z 2-3 pobudkami w nocy. (Czasem mniej czasem więcej ale zawsze sie budzi na mleko)

Marika- gratulacje dla Laurki czworakowania:)

Nisio- wspolczuje wysypki. Sinlac jest chyba dla alergikow wiec nie powinno tam nic takiego byc. ..

Fifka- nie dziwie sie ze brak zaufania. Ciezko odbudować nawet czesc. Super ze Adrian lada chwila ruszy na czworaka, ale to chyba bardziej pilnowac bedzie trzeba?

Cleopatra- ja jeszcze nie dostalam @ i mam nadzieje ze do konca kp nie bedzie:)

Verita- dobrze ze sie udal zabieg. Kurcze ale tych dolegliwisci jest. O tym nawet nie slyszalam wczesniej.
Magsus. - u nas noce slabe i pobudek kilka. A w dzien spi tak : rano kolo 8 - godzina spania ( jak sama wczesniej nie wstaje to ja budzę) potem ok. 13 spacer max dwie godziny. Jesli krocej to ok. 16.30 spacer i drzemka 30 minut. Pilnuje już tych godzin. Wybudzam jak za dlugo. Staram się nie wiecej niz 3 godziny snu w dzien. Jak dawalam spac ile chce. I kiedy chce to nigdy nie chciala a jak zasnela po bitwach to na 20 minut. Jak nie mozemy wyjsc na spacer to juz przy cycu w tych porach przysypia ale cyc w buzi cala drzemke wiec tez nic nie zrobie:)

My po chrzcinach juz. Ufff. :) chociaz bylo w miare:). W poniedzialek prawie 2 tyg temu ostatnie szczepienie mielismy na pneumo. Nie dosc ze goraczka 3 dni to strasznie dziwna wysypka na całym ciele. Bylam u lekarz i stwierdzila ze to poszczepienne... Ehhh
A teraz wszyscy przeziebieni jestesmy. Paulinka ma taki katar ze nie moze spac wiec noce okropne. Bylismy dzis u lekarz niby nic powaznego troche gardło spuchniete no i katar ale i tak się meczy moje biedactwo.
Co do jedzenia u nas rewlacji nie ma. Odrobine na obiad i podwieczorek. Jakies śladowe ilosci. Za to ogorka kiszonego jak polizala to az jej sie oczy zaswiecily. Myslalam ze mi palce wciagnie tak ssala:) chyba ogórkowa muszę zrobic widac lubi konkretne smaki ;) albo flaczki:)

Verita teraz ma 5 lat. Praktycznie potem prowadził nas gastrolog. Najpierw była dieta bezmleczna, bez czekolady, orzechów cytrusów czyli tych co by mogło go uczulać. Tylko niestety mało nadal przybiera bo kosmówki uległy zniszczeniu i mimo że jadł to mało wchłaniał ... Miał częste bóle brzucha takie ataki podobne jak przy wgłobieniu i w szpitalu już nas znali na izbie bo po rejestracji już bez lekarza każdorazowo kierowali na usg. Teraz po trzech latach jest z dietą już lepiej, jedynie uczulenie na laktozę. Gastrolog mówił że wgłobienie mogło "obudzić" alergię ale raczej nie wywołać. Nadal nie przybiera tyle ile powinien mimo że apetyt ma i jest na granicy siatki centylowej. Z tego co czytałam to wgłobienie występuje najczęściej w wieku do 2 lat, potem w wieku 6-12. Chuchamy i dmuchamy na niego i stesujemy się przy bolach brzucha - ten lęk chyba zostanie na zawsze.... A i jak raz trafiliśmy do szpitala to zrobili wtedy nam test na mukowiscydozę, bo właśnie niska waga, wgłobienie mogą być jednymi z objawów. Wgłobienie z tego co czytałam jest chyba tak do końca nie zbadane, nie ma jednoznacznych informacji dlaczego, co może być dalej.

Z tego co czytalam to tylko 1/4 dziewczynek na to choruje a tu nas spotkało. Jej robili testy przesiewowe z nóżki po urodzeniu na 5 chorób to wykluczyli tą.
Wiesz ja ciągle się zastanawiam czy może to wywołać zdenerwowanie? Np płacz. Może jedzenie dostala za szybko ale po pół roku i raz dziennie plus czasami coś. Od urodzenia miala jakieś problemy z brzuszkiem jakby kolki ale nie codzień. Siedzę i wymyślam. Boje się jej normalne jedzenie dać tylko cyc.

My mieliśmy operację normalną więc po niej była ścisła dieta, tylk młody miał wtedy 2 lata i jadł już praktycznie wszystko. U nas też nie wiadomo co wywołało bo jelitówkę praktycznie miał może wcześniej raz, nic stresującego nie robił, to była sobota, a więc był w domu a nie w żłobku. Jakoś nigdy nie miał jak był mały kolek, alergii pokarmowych, karmiony piersią był 6 mcy.... Chyba nie ma jakiś szczególnych przyczyn. My na mukowiscydozę też po narodzinach mieliśmy badania, ale lekarka jak byliśmy w szpitalu 2 lata temu w trakcie jelitówki kiedy się odwodnił to jak go zobaczyła i poznala jego historię to stwierdziła że warto powtorzyć, Choć takich standardowych objawów nie miał, więc nie wiem dlaczego. Trochę wtedy szukali po " omacku" przyczyn, a i tak nic nie znaleźli....

reklama
Dziękuję kaczuszka jakoś mi się lepiej na sercu zrobiło ze da się . Ja to histeryzuje za bardzo a widzę że wy po gorszych przejsciach i dobrze jest. Ale niechce powtórek.
Najdziwniejsze ze ja od lekarzy jak najdalej. A tu mnie tknelo.
Nawet chciałam mała chrzcic w szpitalu ale doszłam do wniosku ze tym bym pokazala swoja mala wiare ze będzie dobrze i zostawilam to. Ma mieć chrzciny za tydzień w Polsce.

Do góry