P
Pustiszi
Gość
Aniia to samo przeżywałam przed świętami a jak W koncu po 40 dniach dostałam to tak mi sie rece telepaly ze o.b. Nie mogłam sobie zaaplikowac ;p ale trzymam kciuki ))
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
proszzzzprosz!
[h=4]14-19 tygodni (wydarzenia)[/h] Marudne okresy zaczynają być coraz dłuższe, mogą trwać nawet do 6 tygodni i zacząć sie juz w 14-tym tygodniu. Dziecko w 19 tygodniu zaczyna rozumieć zdarzenia, w sensie krótkich sekwencji, czyli może np. nauczyć sie wyciągnąć rękę po zabawkę, złapać ją jedna ręka, potrzasnąć, przekręcić i włożyć do buzi. Dziecko może łączyć dźwięki– np mamama, tatata.
Nowe umiejętności:
- Przekręca sie z pleców na brzuch lub odwrotnie
- Próbuje raczkować
- Podpiera się na rękach i podnosi tułów
- Lubi ruszać ustami, wystawiać język
- Może wziąć przedmiot do jednej reki i przełożyć go do drugiej
- Wkłada rzeczy, rękę mamy, taty do buzi, żeby je zbadać, ugryźć
- Próbuje uderzać zabawkami o stół
- Zrzuca świadomie zabawki na podłogę
- Szuka rodziców
- Reaguje na własne odbicie w lustrze radością lub strachem
- Reaguje na własne imię
- Rozumie słowa
- Wymawia nowe dźwięki vvv,sss, zzz, rrr itd
- Używa spółgłosek
- Wyciąga ręce, gdy chce by je podnieść
- Cmoka ustami, gdy jest głodne
- Odpycha butelkę/pierś, gdy sie naje
- Może przesadnie reagować, np zakasłać jeszcze raz, gdy rodzice zareagowali na poprzednie zakasłanie
i się załamałam do tego, bo Laurka jakby tylko skok ma, a umiejętności to wcale prawie