reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2014 :)

Akuku- to będziesz szalala z nowym robotem :) Wróżę Ci własną cukiernię :) ja uwielbiam wszelkiego rodzaju murzynki bajaderki ale oprócz sernika na zimno nic mi nie wychodzi :)
Yoanna- u nas od tygodnia noce masakra. co półtorej godziny pobudka, czasem sie uda nakarmic i odlozyc a czasem trzeba bujac żeby usnela. Ogólnie czuję sie jak zombi ostatnio i mam nadzieje ze jednak nie potrwa to 6 tygodni.

U nas pod broda i kolankami spore odparzenia. walcze juz z tym z miesiac ale po majówce pogorszylo sie. A Ze pozwolilam sobie akurat wtedy na przyjemności żywieniowe to chyba jednak alergia jakas.... poszlismy do pediatry ale nasza na urlopie. Przyjąl nas inny. kazal smarowac sudocremem*(wczesniej i polozna i lekarz odradzały) za to stwierdził po suchej skurze na kalanach ze skóra atopowa i mam odstawic mleko ( wszyscy wczesniejsi lekarze zalecali tylko balsamowac kolana bo troszke suche), powiedzial ze potrzebny alergolog lub dermatolog dla pewnosci i poszedł sobie. Dodam ze lekarz kiepsko mowiacy po polsku wiec nie do konca chyba rozumial o co pytam.... ogólnie dziwna wizyta. Powiedział ze jesli mała bedzie uczulona na mleko to lepiej przejsc na mm bo niezdrowe dla matki nie pic mleka dlugo... Ehhh mam ochote isc prywtnie do pediatry bo czuje sie w tych przychodniach ignorowana. moze tam sie chociaz przyjrza temu "odparzeniu"bo dzisiaj zaczelo wychodzic na policzek.

reklama
markotne cze!:

dzis tylko o sobie i krótko, bo wyjec pospolity wyje. Zatem:
- Laura w nocy nie spała od 2 do 5, nos w gilach - lekarz powiedzial ze ok wsio i jako lek zapisał....................spanie z otwartym oknem! voila! jakie to proste! i na katar i na kaszel! i na cipuchę przy okazję! a co!
- Kajtek był dziś znowu u dentysty = masakra piłą mechaniczną odcinek 2890
- jeśli skok ma trwac teraz 6 tyg to ja się wyprowadzam - kategorycznie!!!! albo nie, ja będę miała teraz skok - pół roku bedę miALA! szlag normalnie, ile mozna sie drzec???? i suta ciagnąć i sie drzec znowu!!! wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

na koniec dnia sobie fundnę eurowizję - popatrze na obslinionych facetow, (łącznie z moim)jak sie wgapiaja w Słowianki, co to im mleko wszedzie leci. Nie cierpię tego teledysku i tych bab co tylko, cyc, cyc, dupa, dupa

chyba nie jest to moj najlepszy dzień....

Ostatnia edycja:
Witam,troszkę już Was nadrobiłam,ale jeszcze mam braki.

Ja nie wiem co to ostatnio ze mną...

Teraz niby ciepło itd,ale choróbska się szerzą a to kaszela to katar.

Współczuję wszystkim maluszkom,ktore teraz przez to przechodzą.
Marika kurde,mogłoby się to wreszcie poprawić i żebyście z malutka szybko wyszły z tego szpitala,to się rozkęciło,na szczęście malutka jest w dobrych rękach,tzn pod stałą obserwacją,także teraz musi być coraz lepiej a i na wadze ładnie przybrala.
Szpital to nic przyjemnego,człowiek sie tam napatrzy,nasłucha :no:

Na pewno już teraz można zaobserwować zmiany u naszych maluszkow,jak moja mala miała etap piąstek z ustach tak teraz z zmiłowaniem ciśnie rozek pieluchy i ciumka to tego kciuk i się ślini.Czyśby zęby?no kurde chyba za wcześnie.

do tego fajnie teraz gaworzy i takie piski z radości wydaje czasem aż serce się raduje .

No,ale przyznam że miewa teraz takie ataki płaczu,że nie da się uspkoić,jak jedzeniowo była poprawa tak teraz znowu kaput wszystko i po tygodniu idziemy się ważyć i aż się boję.

Po furaginie bakterii ecoli nie ma w moczu i wtedy apetyt ruszył a po tygodniu ryp!!znowu :no:tzn nie jest masakrycznie,ale wcześniej wypijała z checia 130ml a teraz 120 ml i to od czasu do czasu.

Karmię ją i podczas jedzenia mi się spina do siadu,może brzuś ją boli....

ostanio po dwoch tygodniach z 5310g przybyło jej 5660g jak na Kini mozliwości to super.

No i wiecie mówilam o tyvh kupkach białawych pediatrze,ale ona jakoś kazala się nie przejmować poniewAŻ kinga nie ma zażółconej skóry,więc nie podejrzewa aby to była wątrobowa sprawa,więc nic z tym nie robi.

hmmm sama nie wiem...

Coś mi od tyodnia Kinga więcej marudzi,możliwe że to ten skok rozwojowy???

Kamag cukiernieb?? Hmm zobaczymy ;)
Wiesz ja sie nauczylam piwc bo w uk nie ma dobrych ciast ;) hehe to samo z gotowaniem. Trening czyni mistrza ;)

6 tygodnik ma skok trwac ?? Zwariuje !!!

prosz!

[h=4]14-19 tygodni (wydarzenia)[/h] Marudne okresy zaczynają być coraz dłuższe, mogą trwać nawet do 6 tygodni i zacząć sie juz w 14-tym tygodniu. Dziecko w 19 tygodniu zaczyna rozumieć zdarzenia, w sensie krótkich sekwencji, czyli może np. nauczyć sie wyciągnąć rękę po zabawkę, złapać ją jedna ręka, potrzasnąć, przekręcić i włożyć do buzi. Dziecko może łączyć dźwięki– np mamama, tatata.
Nowe umiejętności:

• Przekręca sie z pleców na brzuch lub odwrotnie
  • Próbuje raczkować
  • Podpiera się na rękach i podnosi tułów
  • Lubi ruszać ustami, wystawiać język
  • Może wziąć przedmiot do jednej reki i przełożyć go do drugiej
  • Wkłada rzeczy, rękę mamy, taty do buzi, żeby je zbadać, ugryźć
  • Próbuje uderzać zabawkami o stół
  • Zrzuca świadomie zabawki na podłogę
  • Szuka rodziców
  • Reaguje na własne odbicie w lustrze radością lub strachem
  • Reaguje na własne imię
  • Rozumie słowa
  • Wymawia nowe dźwięki vvv,sss, zzz, rrr itd
  • Używa spółgłosek
  • Wyciąga ręce, gdy chce by je podnieść
  • Cmoka ustami, gdy jest głodne
  • Odpycha butelkę/pierś, gdy sie naje
  • Może przesadnie reagować, np zakasłać jeszcze raz, gdy rodzice zareagowali na poprzednie zakasłanie

i się załamałam do tego, bo Laurka jakby tylko skok ma, a umiejętności to wcale prawie:(

Sylka to nie jest pisałam o brzuszku.. mój to cały czas by chciał być na brzuchu..co go kładę na matę to się wygina, żeby przejść na brzuszek. bo sam jeszcze nie kuma jak się przekręcać ale dziś Pani fizjo powiedziała, żeby mu tyle nie pozwalać na brzuchu leżeć bo chłopak jest za szybki i zaraz nam zacznie się przemieszczać omijąjąc inne etapy:)

zdrówka dla wszystkich chorowitów..idę ćwiczyć z małym przekręcanie.. może nam się uda:)

Inomama- tak czytam te wszystkie nowe umiejetnosci I mysle " moje dziecko prawie nic nie lapie" a potem twoj dopisek ze Laurcia tez I wielkie UFF czyli pewnie przesadzaja !

Akuku- gratuluje sprzeciora, niech Ci sluzy ku radosci twoim chlopakom, ( a moze w przyszlosci I dziewczynce:-D)

Do nas w koncu zawitala wiosna , od razu lepszy humorek , uskuteczniamy spacerki , nareszcie przydaje sie podwojny wozek

Poza tym rutyna , dni uciekaja niemilosiernie, dopiero doczekalam sie wiosny a juz mysle ze jak czas dalej bedzie zasuwal to zaraz znowu bedzie zimno snieznie I do d.... Jedyna odmiana to to ze wkoncu aplikujemy o pobyt staly w Kanadzie wiec troche zamieszania z tlumaczeniami , egzaminami itd.

jak czytam o Waszych nocach nieprzespanych to wspolczuje Wam.

od 14 tygNo to jak skok trwa to ja rozumie dlaczego Kinga stała sie bardziej marudna np przed zaśnieciem dlugo marudkuje,albo nagle wybucha placzem albo nerwowy pisk.

No i faktycznie też z tych punktów dużo u Kini nie ma jeszcze,np tego przekręcania się z brzuszka na plecki.zresztą jak lezy na brzuszku tak się wkurza ojjjjj,zaraz nerwowy pisk aż jej na lecki nie przekręce :/

Jutro szczepienie,aż sie boję....
znowu będzie ryk,bo nienawidzi się ubierać ,rozbierać hehe
No nic ide szykować kąpiel

Ostatnia edycja:
Inomama- u nas chyba nic nie ma z tych umiejetnosci. A czekam na przedostatni punkt :) bo teraz cyc non stop.

reklama
U nas tez raczej tych umiwjetnosci nie ma a skok jaknajbardziej...ale w sumie kiedy on ma lapac umiejwtnosci jak on chce ttlko jesc. Haha

Dziewczynki mociw zagloaowac na tej stronie ?? Po prawej stronie jest zaglosuj na koszykarza Legioniści - Koszykówka
I jakbyscie mogly zaglosowac na Damian Zapert ;)

Dziekuje ;)

Do góry