reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2014 :)

kamag przed kąpielą nasmaruj porządnie głowkę oliwką i jak ta skorupka zmięknie to wyczesz, umyj główkę i po kąpieli nasmaruj olwiką znów łącznie z brawiami ale mniejszą warstwą już :) my smarujemy codziennie i ciemienuchy nie ma :)

Fifka słodki maluch! :) U nas Zosia robi aaaaaaa :p

emigrantka u nas malutka bardzo mało spała tak ok 10h to był max :( od 2 tyg jakoś zaczęła nadrabiać i już śpi po te 16h :)

milusia my na plesniawki mielismy nystatyne ponoc mozna czasem bez recepty dostać, niestety po 3 dniach pleśniawki wróciły dzis byliśmy u lekarza i dostaliśmy 2 op na 7 dniową kurację ale tym razem doustnie po 2ml i smarować język 2 x dziennie

wiolka my ubieramu body+śpiochy na to grube spodnie dresowe+kurteczka i buciki a na to koc taki gruby :) noooo i czapka :)

anbas nic na siłe :( czasami same chęci nie wystarczą :* POWODZENIA :*

reklama
Anbas nie przejmuj sie, o matko jak nie bedziesz miala wystarczajaco duzo pokarmu i malenstwo bedzei glodne po prostu dokarmisz, i co ma byc to bedzie, i tak niczego nie zmienisz na sile

Marika wiem o tym zabiegu ale tym moim znajomym pediatra a maja dobra odradzala ten zabieg tylko teraz juz nie wiem dlaczego i do jakiego wieku

czesc,
Moj Wiktorek tez na mieszanym karmieniu, bo je z piersi bezposrednio albo sciagane z butli albo dokarmiany jet nutramigenem. Zjada od 90-120, zazwyczaj 100 wciagnie, w dzien co 2, 2,5 , 3 h, w nocy dluzsze przerwy robi. Ja sciagne naraz od 80 do 140mm i w zaleznosci ile sciagne mleka tyle musze go dokarmic sztucznym ta roznice .

A ja dzisiaj ubralam go w body kr.rekaw, pajacyk bawelniany i na to kombinezon polarowy, czapeczka, przykryty byl kocykiem.

Hejka wieczornie...
U nas strasznie.... M jest przeziębiony a więc " umiera" leży cały dzień i mam ochotę go dobić....:angry:
Maludek ma chyba jakiś skok bo płacze jak ńie jest na rękach i to w ciągłym ruchu, nawet stanąć nie można... :baffled:
Wczoraj goście i dzisiaj też - urodzinki średniaka - i wszystko na mojej głowie...:baffled:
Padam totalńie a Maludek nie chce spać...
Marika u nas też oczko ropieje.
Siva ja jeszcze nie próbowałam karmić butlą, ale starszak tak miał że potrafił wypić z butli moje mleko i zwymiotować bo nie z cyca... Przez rok się męczyłam z karmieniem piersią bo nic innego nie chciał...
My na spacer na śpioch zakładamy kombinezon i srednią czapkę kocyki mam 2 grubości i zależy jak jest to dobieram.
Ucieszyłam się, bo z pracy dzwonili że mają prezent i krzesełko do karmienia kupili :) muszę kupić słodkie i się wreszcie wybrać na ploty :)

ANBAS moj Adrian tak jak pisala MARIKA je ok 80ml na karmienie. Ty te sxiagasz i martwisz sie o mleko??? Ja max 100ml sciagne ...

Wiola teraz to nie powinno mieć znaczenia... dziecko juz opanowało technike ssania. Adrian je moje mleko z butli jak jestem w szkole i nic się nie dzieje.

Co do ubioru my ubieramy cienszy kombinezon i to co po domu - czyli body śpioszki itp. No i w wozku kocyk :)

Pomalowalismy dobie twarze ze starszakiem, kredkami do twarzy. Ledwo go odszorowalam a jutro do kontroli do lekarza. Mama przyjdzie do Laury.
Dzis Laura spala tylko na brzuszku, na poduszce i na kolanach i najlepiej w ruchu. Ja nastawilam schab do duszenia, nie przykrylam i poki zasnela to mialam cala kuchnie dymu :)

Tak cieplo a my musimy w domu siedziec. Z Laura wychodzi maz i nie raz wychodzi, ze to wieczor no ale spacer musi byc

FIFKA u mnie z tym sciaganiem to dalam spokoj. Laktator pozyczylam dla kolezanki tej co urodzila wczesniaczka. Najadla sie tabletek na laktacje i sie zalewa mlekiem :)
A z tym przestawieniem sie dziecka na butle to zalexy tez jak czesto z tej butli sie daje. Mysle ze jak raz, dwa w ciagu doby to ok. Ja wlasnie ze starszakiem poleglam z karmieniem po 2 miesiacach. Dokarmialam po kazdym karmieniu, bo on spijal tylko to co latwo leci

KACZUSZKA oj jak chlop chory to zycia nie ma ;)
Wspolczuje tych odwiedzin. U mnie nie raz ciezko zwykle codzienne czynnosci opanowac a co dopiero gosci :)

SYYLKA to super, ze synek tak ciagnie i z butli i cyca. Ja identycznie karmilam starszaka i bylo tak jak wyzej Fifce odpisalam.
A wiesz, ze tym dokarmianiem po karmieniu robisz bledne kolo z produkcja mleka. Ja teraz nie chce powtorzyc tamtego bledu i poprostu jak jest kryzys to cyce caly dzien sa oblegane

DONA bede masowac kanalik i mam nadzieje, ze to pomoze

PS Mialam jeszcze napisac, co u coreczki kolezanki. Jest jeszcze na OIOMie dla dzieci, sama oddycha :), ma zoltaczke to jest naswietlana, jest karmiona sonda tylko jeszcze dobrze nie trawi. W srode pojda na normalny oddzial to kolezanka bedzie mogla byc z nia. Bo teraz lezy w inkubatorze caly czas. Urodzila sie taka duza, troszke ponad 3 tyg wczesniej i jeszcze tak slabo rozwinieta a zdawaloby sie, ze ten termin juz calkiem ok

Ostatnia edycja:
Co do ubioru to ja tez malutkiemu juz lzejszy kombinezon ubieram i juz nie taka grubasna czapke, a w wozku kocyk, ale mimo wszystko ochraniacz jeszcze zakladam.

Marika mojemu synkowi tez jeszczze oczko ropieje i ja niby w drugim tygodniu bylam u lekarza po kropelki, ale sie wstrzymalam z kropieniem, codziennie natomiast przemywam czarna cherbata kilka razy dziennie, masuje kanalik i gdzies wycztalan, ze swoim mlekiem kropelke na oczko dac i jak nie zapominam to tak robie i pomaga, jedno oczko juz dawno nie ropieje, drugie na kilka dni przestalo, a teraz znowu cos, ale poki co stosuje metody domowe, bo na jedno oczko pomoglo, moze na drugie tez, a jesli nie to bede kroplic, mam nadzieje, ze to nie zatkay kanalik, wiem,ze niektorzy pediatrzy za szybko na zabieg wysylaja, a czasem to przechodzi z wiekiem, czytalam tez ze czesto po zabiegu kanalik sie zatyka i tak i trzeba powtarzac kilka razy :-(

my w sobote mielismy chdzciny i bylo pieknie, synus jak aniolek grzeczny, przespal i msze i cala impreze :-) najbardziej sie ciesze, ze pojadlam duzo wszystkiego a z brzuszkiem malego nic sie nie dzialo, wiec juz wiem, ze nie musze jakos bardzo uwazac na jedzenie :-)
dzis bylismy u ortopedy na usg bioderek i wszystko ok, ale za 6 tygodni do kontroli, mamy duzo klasc na brzuchu a malo na boku.

Podczytuje Was, ale z pisaniem gorzej. Zycze malo problemow brzuszkowych maluszkow, duzo snu i sil dla Was i dobrego humoru :-)

TAMTUSIA ja to mialam 2 razy Biodacyne od rodzinnej i podczas kropienia 7 dniowego, oczko kompletnie cale ropialo. W pol godz cale zaklejone. Bylam u okulistki. Mowila wlasnie o czarnej herbacie, dala silniejszy antybiotyk bo juz byl duzy stan zapalny no i wlasnie te masowanie kanalika. Ja odpuscilam bo bylo ok. Ale widac ze trzeba to robic sumiennie caly czas.

Super, ze synek taki grzeczny byl na Chrzscie.
No to diete mozesz odstawic, nie ma sensu stosowac jak nic sie nie dzieje ;)

Ja to mam zawsze problem jak ubrać moja córcie, w domu to głownie pajacyk, kiedyś pod pajacyk jeszcze body z krótkim rękawem zakładałam bo położna mnie ochrzaniła że małej zimno.Na spacerek podobnie już nie kombinezon tylko grubszy pajacyk, i tak maż mnie wyzywa że przegrzeje córkę. Co do kłopotów brzuszkowych to ten enfamil 0 lac i debridat raczej nie pomógł.Wydaje mi się że jeszcze dłużej płacze i meczy sie w dzień. noce odpukać u nas były i są w miarę. W środę chyba wybierzemy się do lekarze, znowu:no:niech nam mleko zmieni. Ale coraz poważniej myśle czy to nie refluks, zdarza sie jej ulewać, jak płacze najlepiej wziąć ją jak do odbicia i się uspokaja, czesto miewa czkawke. To ponoć mogą być objawy refluksu. Ona chyba nie mija niestey z ukończeniem 3 m-ca? Można go jakoś skutecznie leczyć?Mam jeszcze pytanko czy zaparciem jest jak dziecko robi twarda kupke czy można mówić o zaparciu jak robi w miarę miekką ale z wysiłkiem ?Pozdrawiam i życzę:-) spokojnej nocki

reklama
Witam sie porannie.

Po wczorajszej nieprzespanej nocy poszlam spac wczoraj z Emisiem o 20.30... ale jadl o 17.30.. probowalam go podkarmic ale plakal ze mu mleko leci...w koncu ze smoczkiem usnal. I tak spal do 1.10...a ja o 00.30 sie obudzilam bo Viki przyszedl I go odnioslam do lozka I juz spac nie mpglam...4 godziny snu ciurkiem I sie wyspalam..w koncu sie jednak ululalam ale juz pobudkk czeste byly... tzn. 3.50 I przed 6.. Emks stekal wkec pomachalam jego nozkami..boziu ile mu sie gazow nazbieralo..ale chociaz je uwolnil.

Wczoraj Emis pierwszy raz zrobil kupke ktora wygladala jak musztada...piekna bez grudek...ale pozniej znowu z grudkami zrobil.

Kaczuszka ojj wspolczuje ...facet ma 36.8 I umiera...a kobieta chora czy nie robic wszystko musi.

Milego dnia zycze. Ide dzieciom sniadanko robic.

Do góry