reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2014 :)

witajcie.

My tez po szczepieniu, mały grzeczny tylko jeknał przy ukłuciu, wazy 5,00kg, głowka 39,5, i 40 cm w klatce piersiowej, pani doktor powiedziala, duzy.,zdrowy i ładny chłopczyk ;-)W przychodni pytali ile ma , dziwili sie jak mowilam ze 2 msce, kazdy dawal mu przynajmniej 3 .

Kasia dobrze , ze wizyta udana, nam nic pediatra nie mowila o wodniaczku, wiec chyba nie ma.

Magsus , to niania uratowala malutka...ufff...jak to trzeb uwazac na te nasze brzdące. A co zakrztuszenia , ostatnio w DDTVN pokazywali jak ratowac dziecko jak sie zachłysnie, ja mam ciagle w głowie historie, która mama mi opowiadala, jak dziecko jakiejś tam kobiety z naszej rodzinnej miejscowosci sie udusilo własnie zwroconym mleczkiem gdy ta poszla wieszac na dwór pranie. druga historia, mojego brata coreczka wyladowala w szpitalu z zapaleniem pluc, kiedy to czesc wydzieliny dostala sie tam jak tez zaczela sie dusic , tym odbitym mleczkiem, brat ja ratowal, byla juz szara..dobrze, ze on po kursie udzielnai pomocy, to szybko zareagowal a byla wtedy w wieku naszych.

Kaczuszka ja na plamy znam sposob taki , ze trzeba wygotowac, w garnku z odrobina proszku, czy tego w czym pierzesz dzieciece, powinno puscic.

Dziewczyny, ktoras pisala ze w orginalnych pampersach jest wiecej sztuk, no to ja mam paczke Dady 2 i tam jest 78szt i mam paczke Pampersa3 i jest 49szt .

reklama
No i my już po wizycie :-)

Pani Neurolog zbadała Adriana - a akurat miał świetny humor! Śmiał się, gadał i puszczał wieeelkie bąble ślinowe :-D powiedziała że jestświetnie rozwinięty emocjonalnie jak na swój wiek! Jest bardzo kontaktowy i po zachowaniu można stwierdzić że jest nawet starszy niż 3 miesiące :-) No ale też i są mniej wesołe wieści - Adrian to leń i muszę częściej układać go na brzuszku bo głowe niby trzyma ładnie ale na leżąco nie bardzo chce ją podnosić - ale podnosi dlatego wystarczy moje pilnowanie zeby ćwiczył w wolnych chwilach.

Usg wyszło bardzo dobre i nie trzeba bedzie już go powtarzać :-)

Kasia
Konrad miał wodniaka - i to wcale nie małego. Teraz już jest prawie nie wyczuwalny i też nam mówili ze samo się wchłonie z wiekiem. A Adrian w ogóle jajka nie miał jednego ale na szczęście już zeszło z brzuszka.

Sylka kawał chłopczyka! Świetne wieści!

Gratuluje udanych wizyt maluszków my tez po z bioderkami szału nie ma powiem prosto ale za 4 tyg kontrola znowu ... Wogole ten dziadzius mówił to ja nic niezrozumiałam no tak cieżko go zrozumieć (dla mnie)

Marika lub kyo inny jak podawac Delicol, maly ma 2,5 miesiaca i jest na cycu, 8 kropel do kazdego jedzenia? ile kropel na dzien? od razu do buzi?

Dona ja podawalam do dziubka od razu i mala tak smisznie mlaskala bo to dobre jest ... na ulotce napisane ile jaki dziec ma dostac ... przed kazdym posilkiem, tyle razy w dzien ile jest poslkow :)

Dona delicol 8 kropel do każdego jedzenia ja dawalam na lyżeczce chociaz karmiem mm i jest napisane ze do mleka dodawać i mieszać ale to jest tłuste i większość osadzala sie na butelce !!!:( nam nie pomógł było gorzej bo kupa sie zatrzymała :(

Pozwole sobie napisać ze salli sie odezwała jest w domku tydz była z mała w szpitalu i jest wyczerpana :( pewnie ńiedlugo sie odezwie :)

oliwek moj nie śpi tzn drzemki po 5 min ale starsza padła i juz 2 godz komaruje szok jak dla mnie bo ona w dzien nie sypia odkąd skończyła rok a taki sen zdarza sie raz na miesiąc moze i nie.

Bylam z synem na kontroli. Niestety pogorszenie. Ma zapalenie pluc. Zostala zwiekszona dawka antybiotyku Augumentin i wlaczony drugi antybiotyk Summamed. Do tego wziewy rozkurczowe i inhalacje sterydem Berodual. Oby Laura sie nie zarazila.
Pytalam o DELICOL, jesli pomaga to jak najbardziej podawac nawet do 4 miesiaca. Podawac do kazdego karmienia tyle kropli ile pisze w tabelce. Jesli po tygodniu nie ma poprawy to wiecej nie dawac bo nie ma sensu i wiadomo, ze wtedy to nie jest nietolerancja.
Nam pomaga i to bardzo tak wiec bedziemy dawac tylko musze poszukac gdzies taniej bo ostatnio 39zl zaplacilam

Mojej kolezance dzis w nocy wody odeszly, byla ponad 3 tyg przed terminem. Miala w karcie wpisane, zeby cc i zaswiadczenie. Pierwsxy syn urodzil sie z objawami niedotlenienia stad te zaswiadczenie. A lekarze do niej a niby co to ma byc, ze cesarka profilaktycznie? Zadzwonili do jej lekarza to przyjechal i zrobil ciecie. Dziewczynka urodzila sie 2900g. Nie pokazywali jej. Bylo cos nie tak, karetka zabrali do DSK w Bialymstoku. Pojechal tam maz, nic nie chcial jej mowic. Tak sie martwie

Witam, trafiam na Wasze forum szukając pomocy w kłopotach brzuszkowych mojej córci. Zuzia urodziła się 19 grudnia cc, ale termin miałyśmy na 1 stycznia wiec troszkę do Was pasuje , mam nadzieje że przyjmiecie mnie do Waszego grona:-). Fajnie tak Dzielic się swoimi radościami i smutkami związanymi z naszymi maluchami, choć mam wrażenie że tych smutków jest ostatnio więcej. Po wielkich przebojach z karmieniem piersią karmię córke mm konkretnie Enfamilem. Zuzia na należy od początku do tych płaczliwych dzieci wiec nioe od razu powiązałam że coś z brzuszkiem się dzieje. Niby nie ma klasycznych kolek czyli co dziennie przez np. godzinę, bo ona jest marudna cały dzień. Doszło do tego stękanie, głośne puszczanie bączków. Jeśli śpi to te bączki są chyba bolesne bo budzi się z płaczem. Dwa razy podaliśmy espumisan ale po nich krzyczała jeszcze gorzej. W piątek byliśmy w końcu u niby najlepsze w mieście pediatry, badając brzuszek i z opisu stwierdziła ze to kolka. Zmieniła nam mleko na Enfamil 0 lac , Meko bezlaktozowe i kazała podawać debridat. Jak w POM zaczęliśmy podawać to mleko to we wtorek Zuzia miała mego zatwardzenie, tak płakała wrecz krzyczała a ja z nia jak zrobiła to taki twardy, bidulka. Teraz stopniowo mieszamy to stare mleko z nowym bo chyba za szybko wprowadziliśmy. Mam nadzieje że lekarka trafiła i to jej pomoże .Odliczamy tez dni do ukończenia 100 dni przez córcię bo gdzes czytałam że wtedy te brzuszkowe sensacje ustępują. Oby!

Marika ojej biedny synek !!! :( no i oby mała sie nie zaraziła :( !!!!!!!
u mnie w aptekach delicol kosztuje 50 zł !!!! A jak sie daje do każdego karmienia po 8 kropel to naprawde na długo nie starcza chyba na niecały tydz :( !!!! Ja na same te krople wydałam 250 zł i nam nie pomogły :( jesli u was lepiej to pewnie kupuj :)
&&&&&& za corcie koleżanki !!!! Oby wszystko dobrze sie skończyło !!!

jesli chodzi o ślady po kupach to powiem wam ze u nas bez problemu sie dopiera w 45 stopniach proszek lovela tylko czasem namaczam kilka godz zanim upiore !!

reklama
stanęłam wczoraj na wadze łazienkowej z moim synkiem i co? pokazuje mi 5400 (a urodzeniowa waga to 3,6 kg było). Co prawda był ubrany i w pieluszce, ale chyba mi syncio na rekord idzie - wczoraj miał równo 6 tygodni:-D nawet nie wiecie jak się cieszę, bo u nas waga jest wyznacznikiem tego jak dziecko radzi sobie z wadą serca. Póki tyje to jest b. dobrze, a on tyje za dwóch, więc naprawdę niech mu to mleczko na zdrowie idzie i niech tyje dalej;-)i pomyśleć, ze on cyca w buzi najdłużej to 10 minut trzyma...a w nocy ostatnio bez problemu przesypia 4-5h po kąpieli, potem cyc i dalej idzie na 3h w kimonoi jeszcze zdąży się tak napchać mleczkiem moim :tak::tak:

Magsus
: dobrze, że nianię miałaś włączoną - ale straszne przeżycie :baffled:
marika: mam nadzieję, że synek przy takiej ilości leków szybko się upora z zapaleniem płuc - szkoda, że ten antybiotyk nie pomógł i jest gorzej :no:
fifka: faceci to są leniwi od urodzenia heheh, ale serio to brzuszkowanie na pewno pomoże:tak:
pustiszi: będzie dobrze - ale coś konkretnie mu się nie podobało z tymi bioderkami?
kasia: na wodniaczkach się nie znam, a super, że bioderka ok.
dona: ja różnie podaję - do dziubka i na łyżeczce - mały cmoka ze szczęścia tak lubi - na oko 7-8 kropelek daję tego delicolu.

ooo koniec przerwy. Królowi się mata znudziła...

Do góry