reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2014 :)

Anisen ja mam taką i polecam ale tak jak dziewczyny pisały to tylko na początek. Tak do czwartego max piątego miesiąca. Potem już maluch jest za duży i trzeba tkaną.
Ja z kolei napaliłam się na ten polarek co ma Fifi i Salli. Chyba sobie zamówię . Dziewczyny warto? :)

Fifka powodzenia kochana. Masz mocne kciuki.

Magsus cieszę się że humorek lepszy. I nocka ok. Oby tak już zostało:)

Dziewczyny czy Wasze maluchy też chcą zasypiać przy cycu. Bo moja nie chce zasypiać w żaden inny sposób.

Udanego weekendu Wam życzę:)

reklama
dobry:)
dołączam się do pytania Anisen czy warto elastyczną kupić tej Pentelki, jak się jest zielonym w chustach czy od razu tkaną :tak:
doszłam do wniosku, że się starzeję albo odbiło mi na punkcie syna - jedno z dwóch, bo ciągle głaszcze go, przytulam, ect. a przy córze to jak nic nie chciała to sobie leżała, a teraz latam jak kot z pęcherzem przy synu, a on leży i nic nie chce tylko od czasu do czasu cyca jak zgłodnieje i świeżej pieluchy jak kupsko walnie...:rofl2::-D jakaś się nadopiekuńcza zrobiłam. Przy pierwszym jakoś więcej rozumu w główce było, a z wiekiem chyba mi go ubywa :tak::tak::tak:

marika: a chusty nie chcesz spróbować? wtedy mała byłaby z tobą, a ty byś miała dwie ręce wolne :tak: niektóre dzieci tak mają, że ciągle chcą być przy cycu i niekoniecznie coś im jest. No chyba, ze Laurce brzusio dokucza...

Nisiao: więcej spokoju kochana - dzidziuś twój to wyczuwa i dlatego niespokojna jest mała. Dziewczyny ci dobrze radzą - nie trzymaj się zegarka tylko jak mała nie śpi to próbuj i co pół godziny albo co 1h dać jej troszkę mleka żeby ten brzuszek rozepchać troszkę i będzie w stanie więcej przyjmować :tak: Mój co prawda na cycu, ale na początku jadł co 1h albo i częściej, a teraz śpi spokojnie 3-4h, ale niestety tez sposobem go biorę - najpierw je jakieś 5 minut, potem chce odpoczywac i buzię zaciska, więc ja go przewijam, noszę, żeby odbił w pionie i wtedy dojada dalej, bo inaczej co godzinę by wstawał... (puk puk w drewno, bo jak przechwalę to będzie zonk...)

sally: a wiązałaś już tę tkaną chustę i jak? bo właśnie dumam czy dam radę, a jak nie to cię będę gnębić żebyś mnie nauczyła - dobrze pamiętam, że ty na Woli mieszkasz czy ubzdurałam sobie? ;P

magsus: no od razu lepiej, jak optymizm wrócił - oby tak dalej ze spaniem Oliwki:) a z tym espumisanem to całkiem możliwe... podobno niektóre dzieci różnie reagują na te kropelki - tak samo z Infacolem.

Fifka: powodzenia na egzaminach - na pewno pójdzie dobrze, a Adrian da radę :tak:

kaczuszka: skąd ja to znam...co drugi dzień jestem obsikana notorycznie... ledwo pieluchę odkryję i już sruuuu fontanna na mamę...:-pcórka może raz mnie obsikała, a syn ma 2 tygodnie i już by mi palców jednej ręi zabrakło do policzenia ile razy mnie obsikał :-D

olich: jak tam wasza żółtaczka? mała jeszcze się żółci czy nie? bo mi się zdaje, ze u nas to jakoś mega wolno schodzi i że wciąż jest żółty lekko, a już ponad 2 tygodnie...

justyna: witam w klubie zakochanych w synku - mój m. to jak na mnie patrzy to mówi, że on by chciał mieć taką mamę jak ja, choć syn mu miejsce w łóżku zajął :-D

Akuku: dobrze, że Emilek grzeczny to dałaś radę imprezę ogarnąć:tak: a swoją drogą to podziwiam, że ty tak w domu zasuwasz - u mnie nie ma zmiłuj - mamy podział obowiązków w domu i m. musi sprzątać - ja np. łazienki nie tykam wcale - co najwyżej zetrę podłogę mopem, odkurzacz to tylko jak nie widzi ruszam, żeby się nie przyzwyczajał:-p - dobrze, że on forum nie czyta, bo by mi bunt zrobił :-D:rofl2:

inomama: mówisz, ze na łokciu jakby niewygodnie się śpi? :-D cudne pozycje do spania przyjmujemy przez nasze dzieci...
Ja dziś o 7 rano jak karmiłam i odbijałam małego to zasnęłam na siedząco i mój mąż pyta potem czy mi się tak wygodnie śpi - taaa...a ja karkiem nie mogę ruszyć...a jak małego nie odbiję po karmieniu to się pręży i spać nie chce...

Hope: tak, mój też zasypia tylko przy cycu, albo jak leży na nim i czuje bicie serca... jak go odkładam to oczy jak 5 złoty...

hej, my jesteśmy u moich rodziców, mąż w mieszkaniu robi jak zwykle, a ja z dzieciarnią. być może zostaniemy do następnej niedzieli, bo muszę pochodzić po lekarzach za skierowaniami dla Gabrysia. postaram się odzywać jak będzie czas. pozdrowionka :)

Agagsm szacun za nadrobienie i takiego posta:) wg mnie jak najbardziej warto ok początek kupić chustę elastyczna pentelki.:) jak dla mnie elastyczna trochę lepiej się wiążę:)

ja mam chustę Pentelki i jak dla mnie jest super, a całkiem zielona jestem w chustonoszeniu ;)

dziś pierwszy spacer za nami, naszym podwójnym bolidem :)

fifka kciuki rowniez zaciśniete,chociaż juz pewnie po wszsytkim.

No i jestem,kolejny dzien walki o jedzonko.Teraz w ciagu 1,5 godziny nakarmilam ja 70ml ale potem na wieczor znowu chce mniej.
Musi byc dobrze,ogolnie malutka jest pogodna nie wzbudza jakis podejrzen jak tylko z tym jedzeniem :(:no:

Teraz spiiocha to oge cos napisać cos zrobić,sama nie wiem od czego zacząć ;-)

Któras Was pytala czy dopajam,wlasnie na poczatku probowalam wodę ale teraz nie,pry karmieniu MM powinnam dopajać??myslalam że w sytuacjach gdy jest cieplej lub np w stanach typowych gdyby biegunk byla itp,moge jeszcze ddatkowo wodą ja dopajać,tylko żeby mi mleko wtedy jadla....

Napewno jest lepiej jak tą buźkę przepłucze sobie wodą...
Tak to jeszcze gazikiem i woda przegotowana,myje wtedy jame ustną z tego mleczka,

Myslicie że moglaby malej mimo że ma dwa tyg dać smoka z Aventu 2???z dwoma dziurkami???

Co do kolek to moja mała pierdzi czy podczas jedzenia czy po także mieć nie powinna kolek,no ale czasem tak pedaluje tymi nóżkami i placze i podciąga raz jedna raz drugą,no może wtedy mecza ją gazy ale jak puści to jest spokojniej....

A propo spacerów,to ja juz małą werandowałam i bylismy na szybca u lekarza,cos na powietrzu już była,w tym tygodniu 2 to chyba jeszcze za wcześnie na jakies spacerki,ale zastanawialam się czy moglabym tak na 5 minutek z nia wyjśćtakie powietrze dobrze też robi.

Ostatnia edycja:
Nisiao mój maluszek jest o 1 dzień starszy u ja od zeszłej soboty werandowałam, a dziś wózkiem jeździliśmy.
Kurcze ale mam ochotę wyjść do kina... Może w przyszłym tyg pójdę na seans nocny... M da mleczko sztuczne i chyba dadzą radę...
Jutro mam w planach pierwszy wyjazd z maludą do moich rodziców. Kurcze mam nadzieję že zmieścimy się wszyscy do auta ... 3 foteliki muszę upchnąć...

Hej :)
Dawno sie nie odzywalam, ale zagladam tu stale, najczesciej w czasie karmienia, wiec pisanie odpada.

U mnie ciezkie chwile, najpierw zaczela sie u maluszka kolka, potem skok rozwojowy.. w ciagu dwoch tygodni spalam kolo 3-4 godzin dziennie, i to nawet nie pod rzad, dosypiam po 10-15 minut...
Leos ciagle chce do mamy i wisi na piersi. Najzabawniejsze jest, ze jak mąż "ma zmiane" przy malym z butla odciagnietego mleka, zebym mogla pospac z 4-5 godzin to nie moge zasnac - leze w lozku, orobuje i nic :/

No i dola mam strasznego, baby blues mnie dopadl na calego. Maz stara sie zrozumiec, ale wiecie...

kaczuszka - super plany z tym kinem

nisiao - my z naszym wychodzimy prawie codziennie, na godzinke, lub dwie. Ale u nas ladna pogoda :)

Vinga - jak sie wozek spisal ? Lubie patrzec na takie podwojne, super to wyglada.
Ja mam elastyczna chuste natibaby, ale jeszcze sie nie odwazylam, musze sie przelamac i zmobilizowac

agagsm - super post, Twoje rady tez do mnie trafily ;)

Fifka - Ty to masz sily, dwoch maluch chlopcow w domu i jeszcze egzaminy, podziwiam i trzymam kciuki

Anisen - jak widzialam jak mi polozna w szpitalu pod kranem myje malca, to bylam w szoku, sama bym sie nie odwazyla :) U Ciebie widac wprawna reke :)

Musze doczytac reszte :)

Nisiao ja karmie mm i dopajam woda nie bo mi pluje ale rumiankowa herbatka i koperkowa nie dużo bo 2x na dzien po te Max 20-30ml bo cwany jest i mu nie pasuje więcej w podniebienie kłuje :)

Ja wlasnie po rozmowie z rodzicami mama mało nie wyjdzie z monitora zeby małego pocałować heh :) dzisiaj maja rocznice 27 lat razem wypiłam 2 lampki szampana i tak mi dobrze heh rozluznilo mnie ... Ale nic dzisiaj mały lepiej tymi bąkami widzę wreszcie postęp po kroplach i herbatkach i mam nadzieje Ze tak zostanie a ja lecę sie kąpać i spać bo jestem jak smierć ....

Kolorowych snów :**** ;)

reklama
Hej kochane!!

No i przeżyliśmy :-) Ja napisałam egzaminy - jutro wyniki... czuję się spruta z życia... ZA 3 EGZAMINY POD RZĄD POWINNI KARAĆ! :wściekła/y::wściekła/y: To wyglądało tak jakbyśmy pisały przez ponad 4 godziny non stop test... No ale poszło... :-)

Adrian też dał sobie radę - Bo Konrad wprawiony i dla niego to nie nowość :-D - Wypił 130ml mleka mojego z butelki :szok: W szoku byłam... ja ściągnęłam jedynie 100ml z obu piersi a przecież Adrian najada się jedząc z jednej piersi na posiłek i przybiera w górnych granicach! :shocked2: To znaczy ze musi więcej wyciągać....

No i dziękujemy za kciuki! Jutro już wizyta w szkole ograniczy się do pojechania po wpisy :-)

Marika
ja tak samo się chwaliłam... fakt ze kolki nie pojawiają się codziennie ale jednak czasem bardzo nas zaskakują...

Anisen Agagsm ona jest bardzo fajna dla osób początkujących. Sama mam identyczną i się na niej uczyłam wiązać i nosić - teraz Adriana w niej nosze też. Ale tak jak Hope napisała - to chusta na krótko... Na większe dziecko potrzeba tkanej.... jednak ze swojej strony polecam kupić tą... a jak pokochacie noszenie kupicie jakąś lepszą tkaną. Tkana jest "trudniejsza w obsłudze" ciężej ją dobrze dociągnać jak nigdy nie wiązało się chusty i łatwo się zniechęcić... dwa to to że Dzieci łatwiej przyzwyczajają się do noszenia - bo nie wszystkie lubią chustowanie. Chusta elastyczna mniej przyciska dziecko przez co ono przywyczaja się do takiej pozycji :-)

Hope WARTO! Zwłaszcza na wiosne/jesień...- na zimę jest troszkę za cienka. Więc ja nakładam jeszcze męża kurtkę jak wychodzę tak do ogrodu.
Co do zasypiania, nie ucz jej tego... będziesz żałować... Adrian też to uwielbia, ale jak czuję że skończył jeść cycka zabieram... nie ma że boli. Daje smoka, przytulam takie zawiniątko w kocu i kołyszę "cichając"... Na początku się burzył ale przyzwyczaił się. W nocy tylko zasypia przy cycku ale tez zabieram pierś jak czuję ze już nie ssie.

Nisiao
nie podpowiem co do dopajania bo moje dzieci cycowe... ale co do ilości mleczka nie przejmuj się tylko próbuj. Zobaczysz ze z każdym dniem będzie lepiej bo już widać ze je więcej i rozpycha sobie żołądek. :-)

A mnie tak post Agagsm natchną.... Ja też myślałam ze będzie u mnie tak samo... ale teraz sama nie wiem o o chodzi z tymi moimi uczuciami... Jakoś przy Konradzie bardziej pasjonował mnie niemowlak. Teraz myślałam ze będę chciała na dłuzej utrzymać ten stan... ale nie... marzę zeby Adrian był już duży... Nie z własnej wygodny ale z powodu Konrada :-( On tak lgnie do małego ze mnie aż serce boli... w ogóle do wszystkich dzieci... już kombinuję gdzie go na zajęcia zapisać itp. bo na przedszkole prywatne nie bardzo nas stać a do państwowego nie dość ze go nie wezmą bo ja w domu, to jeszcze we wrześniu będzie za mały (w prywatnych przyjmują od 2.5 a państwowych od 3) Bardzo bym chciała żeby w Adrianie już miał kompana do zabawy... :-(

Do góry