reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2013 :))

reklama
Biłka żeby cebula była mniej ostra do tego gyrosa to jak ją pokroisz to możesz solą zasypać i zostawić na chwilę :p no i ogórki zostawiam na sitku, żeby zbyt nie zakwasiły sałatki i keczup to pudliszki ten gęsty stosuję... ale bym zjadła, ale zrobić nie mogę, bo ogórków nie mogę, tak samo cebuli :/ i tak cierpię- nie wiem jak święta przeżyję, bo na pewno będzie:D Ewentualnie taką pseudo grecką- świeży ogórek, pomidory, sałata lodowa, ser feta i oliwa z oliwą- przyprawa sałatkowa:p

odrobiłam w koncu moją prace domową.... torba do szpitala
kochane jak zobaczycie ze czegoś nie napisałam dajcie znać bo już nie mam siły myślec.....

Dla mnie dokumenty:
karta ciązy
ostatnie badania morfologi moczu
reszta robionych badan
dowód osobisty
ubezpieczenie
koszule
szlafrok
biustonosz do karmienia
kapcie normalne i pod prysznic
ręczniki duży i mały
samoloty (podpaski)
wkładki laktacyjne
majtki jednorazowe
żel pod prysznic
szampon do włosów
żel do higieny intymnej
myjka
szczotka do włosów
szczoteczka+pasta
kosmetyki do poprawy wyglądu
chusteczki higieniczne
masć na brodawki
woda niegazowana
telefon+ładowarka

DZIDZIA:
body
śpiochy po 3 sztuki
pajace
kaftaniki
czapeczki bawełniane 2 sztuki
skarpetki (łapki)
pieluchy tetrowe
kocyk (biore zamiast rożka)
ręcznik z kapturem
pampersy+chusteczki
krem ochronny do pupci
smoczek

i oczywiście ubranie na wyjście dla mnie i maleństwa ale to dowiezie maż

przegapiłam coś???

Czarni czytasz w moich myślach właśnie czytałam Grudniówki w celu ściągnięcia listy potrzebnych rzeczy do szpitala. Widziałam u nich jeszcze że musi być oryginał dokumentu z grupą krwi( u mnie może być problem bo mój szalony kot wyciągnął mi z torebki i częściowo pożarł-bedę musiała nowy wyrobić). Skubany ma coś do dokumentów. Ostatnio nam rachunek za czynsz pożarł(dobrze że zapłacony był już) chyba ma awersję do urzędowych pism.
Zastanawiam się nad laktatorem czy też wziąć?
Kurde nie mam stanika do karmienia. Czytałam że cycki mocno po porodzie ze względu na pokarm zwiększają objętość czyli co trzeba kupić 1-2 rozmiary większe? kompletnie zielona jestem:baffled::confused::baffled:. Atak paniki nadchodzi chyba jestem bardziej w lesie niż myślałam:sorry2::sorry2::-D.

Dziewczyny Wy to macie tempo pisania:szok: Od wczoraj mam już 10 stron do nadrobienia, a gdzie tu jeszcze do wieczora. Zaczynam pisanie tego posta o 16, ale znając życie skończę wieczorem, nim każdej odpiszę, a w międzyczasie odpowiem na setki pytań moich córek:sorry2:

Wczorajsze nerwy już mi trochę opadły. Nie chcę Wam tu ciągle jęczeć, bo w końcu pomyślicie, że jakaś niedorajda życiowa ze mnie, a to absolutnie nie prawda. Zawsze sobie jakoś daje radę ze wszystkim i staram się trzymać emocje w ryzach, ale troszkę za dużo tego ostatnio, nawet jak na taką silną osóbkę jak ja. Mam nadzieję, że w końcu będę mogła dzielić się z Wami lepszymi wieściami, żebyście mogły cieszyć się razem ze mną, a nie tylko pocieszać, choć muszę przyznać, że we wszelkim wspieraniu i pocieszaniu jesteście niezawodne
yes2.gif

Moje dziewczynki na szczęście nie rozłożyły się. Weekend przed nami, więc wszelkie katary na pewno znikną do poniedziałku. Za 3 tygodnie zaczynają przerwę świąteczną w szkole i modlę się oby nic więcej już mi nie podłapały.

Czarni kupiłaś już coś Oliwce na Mikołaja? Ja mam problem z moimi. Mąż czeka na wytyczne, ale pomysłu brak:baffled: Może coś podpowiesz?:happy: Lista rzeczy do szpitala jak dla mnie idealna! Nie za dużo, nie za mało. W sam raz:tak:

Anetka jak tam po wizycie? Wyjaśniło się już skąd te bóle brzucha?

Aninek
pytałaś o żel Hippa. Widzisz, problem w tym, że Hippa w uk nie ma. Czasem w polskich sklepach mają, ale raczej na zamówienie. Ja będę zamawiała z Pl. Koleżanka mi wyśle. Jak dla mnie jest niezawodny i nie zastąpiony;-) Ja bardzo lubię Sports Direct bo tam zawsze trafię coś fajnego i nie drogiego. Np. właśnie klapki, których nigdzie indziej nigdy nie ma:baffled: Gratuluję udanych zakupów. Co do zakupów, to mogę jeszcze coś podpowiedzieć odnośnie chusteczek do pupy.Ja osobiście polecam zielone z tutejszego Lidla (nie pampersa, bo te też są w Lidlu). Używam ich już 3 lata i jak dla mnie nie ma lepszych. Wiem, że każdej co innego pasuje, ale są warte spróbowania;-)

Dorotqua z tą nutellą, to jak ze wszystkim w cukrzycy. Musisz próbować. Jak cukier masz po niej ok, to możesz czasem zjeść. Piszesz o cukrze. Ja polecam do słodzenia ksylitol z drewna brzozy. Nadaje się do obróbki termicznej w wysokich temperaturach, a zatem można słodzić nim gorące napoje, a także piec z nim ciasta i gotować. Tutaj wklejam cytat:

"W ramach wielu powtarzalnych badań klinicznych wykazano, że metabolizm ksylitolu przebiega bardzo wolno. W rzeczywistości na indeksie cukrowym, który obrazuje prędkość wchłaniania pożywienia do krwi, cukier ma wskaźnik 100, zaś ksylitol zaledwie siedem! Ksylitol stanowi naturalny stabilizator insuliny i nie powoduje żadnego z nagłych przyrostów oraz spadków poziomu tego hormonu, które występują w przypadku cukru. Ksylitol pomaga de facto w powstrzymywaniu łaknienia cukru i węglowodanów. Żywność słodzona ksylitolem nie powoduje przyrostu poziomu insuliny, co powoduje że jest to cukier dla cukrzyków, cukier dla diabetyków. Również dla tych, którzy pragną rzucić nadmiar wagi. Wśród naukowców i lekarzy geriatrów narasta przeświadczenie, że utrzymanie niskiego poziomu insuliny jest kluczowym czynnikiem programu przeciw działania przedwczesnemu starzeniu się."

Asiorek ja jestem dowodem na to, że po 2 cc można się świetnie czuć. Pierwsze to był pikuś, a 2 jeszcze mniejszy pikuś. Po drugim po 12h od cięcia sama zajmowałam się dzieckiem, a do domu wyszłam po 18h i też normalnie funkcjonowałam. Za każdym razem po 5-6 dniach byłam już na spacerze z dzieckiem. Osobiście znam przypadki, gdzie dziewczyny po porodach naturalnych leżały tydzień, bo tak popękały....Także, reguły nie ma;-) Bardzo podoba mi się pomysł z wygarnięciem niektórym, co o nich myślę...hehehe...faktycznie, w końcu hormony mogą mi poszaleć:-)

Ada tak czytam o teściowej i powiem Ci, że najgorsze jest, jak ktoś się wciska między wódkę, a zakąskę. Uważam, że sprawa przyjazdu szwagra powinna być dogadana między Wami i nim, a nie między Nią, a Wami. Domyślam się, że może dla niej to powinniście go trzymać pod dachem ile wlezie, no bo to w końcu rodzina, ale Wy macie prawo domówić i tyle. Zwłaszcza w sytuacji jak rodzi się Wam dziecko. JA jak wyjeżdżałam do Uk, to mi znajomy załatwił pokój i tyle miałam pomocy od innych. Lekko nie było, ale nie można kogoś obarczać sobą. Najważniejsze, że mąż i Ty jesteście zgodni co do tematu. A jak się mężowi pracuje na nockach? Bardzo mi się podoba pomysł jaki mieli w przedszkolu z tym zadaniem domowym. Mija Nela byłaby wniebowzięta. Jak idzie Konradkowi opieka?

Milusia jak tam skurcze? Może jednak lepiej podjechać na ktg?

Gosiu
pytałaś jak się sprawdza rozejście spojenia. Normalnie to rentgen, ale w naszym przypadku usg. Dobry lekarz bez problemu to sprawdzi. Warto się wybrać do lekarza, jak tak bardzo boli, bo rozejście powyżej 2cm jest bardzo niebezpieczne dla matki i dla dziecka. Jeśli dojdzie do nadmiernego rozejścia, to maluszek przyjdzie na świat za wcześnie, a matce grozi wówczas długotrwałe unieruchomienie po porodzie:baffled: Mam nadzieję, że u Ciebie to tylko fizjologiczne rozejście, czyli w granicach 1cm.

Emilia jak tam czuje się Anders? U nas odpukać sytuacja się poprawia. Chyba udało się zabić zarazę w zarodku:baffled: A Ty proś o receptę jak najszybciej, bo nie ma sensu płacić. Ja jakbym miała kupować Nikusi kosmetyki na jej AZS, to bym chyba zbankrutowała. Tym bardziej, że bliżej końca ciąży zgaga niestety się nasila:sorry2: I z tym wnioskiem zrobię tak, jak Ty. Złożę bez druczku od pracodawcy, bo w końcu nie zdążę:no:

Mum to be nie wiem, czy znasz sklep Range The Range | Shop Online at The Range for Furniture, Lighting, Garden, Housewares & Pet Care ale ja bardzo lubię kupować w nim firanki. Duży wybór , dobra jakość i tanie. Osobiście polecam:-)

Caroline mój mąż sobie nie wyobraża nie być przy narodzinach syna. Dobrze, że w Uk ojciec dziecka może być przy cc:tak:

M@linka jak po ktg? Mam nadzieję, że ok i to tylko macica się przygotowuje powolutku:sorry2:

Gonia pytasz jak to jest z tym leżeniem....Ja Ci powiem, że ciężko. Moje córeczki już rozumieją, że mama źle się czuje, ale jednak wciąż wymagają mojej uwagi.
Staram się maxymalnie dużo rzeczy robić z nimi w spoczynku, ale jednak czasem muszę się ruszyć.Jeśli jednak już, to robię wszystko bardzo pomalutku i tylko chwilkę.Już za wiele nerwów zjadłam o moje maleństwo, żeby grać bohaterkę. Gdyby jednak nie dzieci i konieczność pojawienia się czasem u lekarza, to bym palcem nie kiwnęła:sorry2:

Mila wcale się nie dziwię, że Ci się skurcze zaczęły, kiedy czytam o Twojej pracy:szok: Ja pod tym względem nie mogę narzekać, bo u nas, to ciężarne były zawsze traktowane po królewsku. To, co opisujesz, to jakiś kosmos! Dobrze, że już zwolniłaś. I zgadzam się z Tobą w 100%. Teraz już nic nie jest ważne, poza naszymi maluszkami i wszystkie powinnyśmy zwolnić tempo, żeby nasze pociechy mogły w spokoju dotrwać do terminu:tak: Trzymaj się!

Januarko super, że wizytka w Krakowie udana. Oby cukrzyca nie dała popalić do końca

Na razie tyle, bo muszę moje zrzędy kłaść spać. Zajrzę pewnie wieczorkiem i jeśli kogoś pominęłam, to bardzo przepraszam, ale za dużo tu tego

Witam sie wieczornie!
Magda oj biedaczko a u Cb zas jakies problemy sa ty to masz sie nie stresowac odpoczywac a tu Ci takie numery wykrecaja. Az czlowiek szalu moze dostac. Ja to bym do glowy dostala bo w ciazy szybko sie denerwuje.
caroline Jeju jak tak czytam to twoj maz to normalnie ideal. Pomoze zaopiekuje sie troszczy. Moj to bardziej taki leniwiec woli trzymac wszystko w sobie i nie pokazuje za czesto uczuc taki twardziel. Wiesz co mnie tez pobolewa ostatnio zoladek to juz chyba uroki ciazy plus jeszcze moja mala upatrzyla sobie moj zoladek i na niego napiera. My sie zdecydowalismy na porod rodzinny;D
mila dobrze ze juz jestes na tym l4. Pracodawczyni twoja to bardzo wymagajaca jest a powinna Cie oszczedzac wiedzac ze w ciazy i to juz zaawansowanej jestes. Dobrze ze juz lezysz i odpoczywasz w domku;)
muuuum to be Ja dzis tez zajadalam sie spaghetti ;D Mnie tez w nocy meczyly takie odbijanie na wymioty ale moze to dzieciaczk9i na zoladek naciskaja bo ja wlasnie czuje moja malutka bardzo wysoko.
green flower Moj ze mna do sklepu chodzi zawsze i ciagle ten sam tekst przy zakupach"Gosia ty myslisz nad jedna rzecza chocby to jakies znaczenie mialo" dlatego sama tez powoli chodze i kompletuje rzeczy w aptece.Pozniej w domu mu tylko pokazuje;)
bilka no to jutro u Cb zapowiada sie bardzo apetycznie az sie glodna robie;D Najlepsze sa salatki na przyjecia lub jakies przekaski szybkie.
dorotqua Co za sen mialas ;D Na szczescie to tylko sen;) O i koniec koncertow psiaka ;D
czarni Ty to masz kobito w sobie powera :D Ja Cie szczerze podziwiam ;D Dziennie posprzata ugotuje mala zajmie wyprasuje posegreguje na zakupy pojdzie. Chcialabym miec tyle sily co ty ja to jestem bez zycia ostatnim czasem;/
asiorreek ta salatka brzmi bardzo apetycznie;D
Indziorka Ja zas nie moge jest kapusty kiszonej i cebuli w duzych ilosciach. Nie sluzy mi to w ciazy o czym sie przekonalam pare razy;/

U mnie dzisiaj noc koszmarna od 3 nie spalam tylko lezalam- katar nie umiem oddychac w nocy zle sypiam a bez zycia jestem kompletnie i do kina chyba sie wybierzemy jutro bo dzisiaj nie dalam rady;/ Do tego mala atakuje moj zoladek nieprzyjemne uczucie. Zaraz zjem banana szybki prysznic i mam nadzieje ze spac dzis bede umiala. Bo padam na twarz;/ Nie wiem co jeszcze pisac wiec Milego wieczorku kobitki!;))**

Magda wiesz z tym spojeniem wczoraj mnie bardziej bolalo dzis juz jest lepiej choc sklamalabym mowiac ze juz mi nie dokucza.Ale nie jest to mocny bol lekarz wczoraj mowil ze jak bedzie bardzo bolalo to mam przyjsc. a przy usg jak bedzie maluszka sprawdzal moze przy okazji spojenie sprawdzic? A lekarz jeszcze dodal ze wstajac z lozka koniecznie nogi zlaczone a niee jakbym nozyce robila ;D

Magda_z_uk Kobietko jesteś niesamowita dziękuję za info o ksylitolu. Musze przemyśleć na razie powolutku przyzwyczajam się do gorzkiej herbaty :-p. Nutella została wyczyszczona dziś i pusty słoiczek wywalony do kosza chyba już nie kupie żeby mnie nie kusiło. Ogólnie cukier był ok po nutelli no ale wolę nie kusić losu:-D. Dobrze że dziewczynki zdrowe, co do mikołaja dla Twoich córek to mogę Ci powiedzieć że mam siostrzenicę w wieku 5 lat i wysłała już list do świętego mikołaja w którym jest piesek chichilove, lalka monster high, i księżniczka z my little pony. Może Twoje dziewczyny tez w tych klimatach by coś chciały.
Znów jestem słomianą wdową dziś wieczorem mąż pojechał na serwis a później z kolegą do kina na Annę Kareninę. Bym poszła do kina ale raczej nie dałabym rady usiedzieć w jednym miejscu bez przerwy na siku poza tym pewnie bym się skusiła na swoje ulubione nachosy z serem i m&m'sami orzechowymi do zagryzania. Ok uciekam na kolacyjkę. Miłego wieczoru kochane ściskam wszystkie razem i każdy brzuszek głaszczę osobno.:-D

ja mam orginał ale jeszcze jako z panienki wiec musi starczyć imto co jest w karcie napisane
DOrotqua niby biustonosz kupuje sie rozmiar większy niz w 7 miesiącu....
Madzia nie mam nic jestem tak zła jak osa ale pozostane chyba przy tym ze pojade z nią do sklepu żeby cos sobie wybrała
Gosia uwierz mi czasami nie mam sily na nic jednak być jako pierwiastka to jest całkiem co innego...

reklama
Udalo mi sie dzis kupic prawdziwe grzybki suszone (bo tak to tylko 5 odmian pieczarek w sklepach), tak ze niedlugo sie wezme za uszka. A poza tym to narobilam balaganu w chalupie i na tym sie moja dzisiejsza dzialalnosc skonczyla :-D

agaagaaga
tez tak mialam ze 2 razy, ze nie czulam kopniakow i zaczynalam sie stresowac, ale bylam brutalna i tak ruszalam brzuch, zeby sie Zuzka obudzila.

Indziorka mi tez wedlug okresu wychodzilo kilka dni wczesniej, ale potem na USG wychodzilo ze dzidzia jest mala i sie troszke przesunelo.

Magda no o zesz kur...! Przeciez to jest istna paranoja, zenada normalnie, jak nie Emilii papier zgubili, to teraz Tobie! No tak jak Ada pisze rece opadaja, az brak mi slow :no::szok::angry: i z tym lekarzem to samo... Madziula trzymaj sie, juz niedlugo... tule mocno!

Ada ja tez sie tak zabieram za to sprzatanie ze szkoda slow... prawda jest taka, ze teraz kazalam mojemu posciagac wszystko z szafy z gory i tak to porozwlekalam po pokoju, a kto to teraz sprzatnie to nie wiem :baffled: Zawsze zrobie balagan na pol mieszkania, zeby w jednym kaciku posprzatac. A do tego Sports Direct moze pojdziemy jutro, to moze moj znajdzie cos dla siebie. Ja juz dla mnie nie chce ciuchow kupowac tutaj, potem jak bedziemy w Rzymie to sie wybiore na mega shopping dla mnie i Zuzinka :-) Fajna sprawa z tym misiem, jak idzie mlodemu tacie opieka nad misiem? A ta klotnia z tesciowa to chyba w ogole bez sensu :no:, no bo to jest sprawa miedzy Wami a szwagrem, w ogole po co tesciowa robi za posrednika, to tylko zawsze komplikuje i prowadzi do niepotrzebnych spiec. Masz racje, ze szwagrowi o wiele latwiej by bylo prace przed Swietami zalapac, bo potem to kto personelu po Swietach potrzebuje :confused: Aha Ada masz tu linka na voucher na te pieluchy eco, tzn chyba musisz zadzwonic na ten numer telefonu po ten voucher: CRNC : The story so far...

bilka no to na pewno bedzie mnostwo pysznosci do jedzenia! :-) Bawcie sie dobrze jutro!

Milusia jak sie dzis czujesz?

M@alinka daj znac co Ci lekarz na te skorcze powiedzial!

Alicja bardzo fajnie wygladaja te pieluszki eco i ogolnie idea jest niezla, tylko jakos mi sie nie widzi trzymac tych brudnych wkladow w domu i czekac zeby wrzucic do prania, no sama nie wiem.

goniasobol okazuje sie, ze nasze lezace styczniowki maja nieraz wiecej spraw do zalatwienia niz te chodzace :baffled: Wypoczywaj ile sie da, Tobie juz nieduzo zostalo do wielkiego finalu.

Czarni to ze Cie maz obudzil, to troche masz za swoje, bo przez Ciebie mu zablokowali :-p U nas dzis taka piekna pogoda byla, ze musialam chociaz na chwilke z domu wyjsc :tak: Tez mi sie wydaje, ze ciagle czegos brakuje (bo brakuje napewno) tak wiec chyba juz zaczne wkladac wszystko do walizki, zeby juz to miec razem i wtedy sprawdzic co jeszcze mam kupic. Jejjuu ja tez sie ciesze, ze juz grudzien!!! :-D

caroline wspolczuje tej akcji w nocy, dobrze ze juz sie lepiej czujesz. Moj napewno pojdzie ze mna rodzic. Tez chociaz ciagle mi powtarza, ze mam sie nie martwic i nie czytac glupot o porodach i ciazach na necie, to jednak stwierdzil ze powinnam spakowac torbe JUZ. Tylko, ze on sie dziwi, ze ja prawie codziennie na zakupy ide, no co sama sie wyprawka nie kupi.

asiorek hahaha dobre z tym, ze dziecko sie utopi :-D:-D:-D ale ludzie maja czasem wyobraznie!

Mila no to rzeczywiscie na pelnych obrotach ciaglas z ta praca, ja bym tak nie dala rady. A poza tym tak bardzo mi sie zawsze marzylo zeby byc w ciazy, ze musze sie nacieszyc tym stanem, bo nie wiadomo czy sie powtorzy :-) U nas tez sie okazalo, ze teraz to co chwile ktos bedzie do nas przyjezdzal.

muuum to be no ja tez nieraz miewam takie okropne uczucie, jakby mi jedzenie w gardle stalo, dziewczyny narzekaja na zgage - ja zgagi nigdy nie mialam, ale wlasnie takie cos :baffled:

maonka ale dziewczynki beda mialy extra mikolaja! Az chce sie byc dzieckiem znow! :-)

green flower gratuluje udanych zakupow, masz racje, ze bez chlopow duzo latwiej sie takie zakupy robi, tylko nie ma kto ich taszczyc do domu. Ja sie zastanawiam czy istnieje "ostatnia" pozycja do wykreslenia, bo mi sie wydaje, ze zawsze bedzie cos. Nie przejmuj sie, my tez jestesmy walnieci i w niedziele bedziemy ubierac choinke :-D a kalendarze adwentowe juz wisza od tygodnia i czekaja - sa oba dla mnie, co by odliczac do porodu mniej wiecej :-) jutro zaczynam.

Jejuuu czytam i czytam i konca nie widac :szok: alez macie tworczosc dzisiaj, dobra wysylam tyle, a pozniej nadrobie reszte, bo jeszcze troche chalupke musze ogarnac, bo jutro rano ma landlord przyjsc zobaczyc te okna co juz zaczynaja prochniec od wilgoci.

Do góry