reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Styczeń 2013 :))

Żebyś wiedziała kopniaki są niesamowite... ;-)
Kropko powiem ci że każdy musi przeżyć to na własnej skórze... Ja dla oliwki miałam mate leżaczek krzesełko od 6 miesiąca i bez tego sobie nie wyobrażam co do łużka jestem za tradycyjnym śliniaki też sie przydały maty do przebierania na luzeczko nie miałam tylko miękkie na łużko i dało sie bez problemu rożek też sie przydał jak i kocyk
Kosza nie miałam i też żyłam miałam pachnące woreczki i to wystarczyło. Mam sterylizator dla mnie porażka podgrzewacz mam ale u teściowej w domu jest nie potrzebny lat posiada sie mikrofalowke kosmetyki dla malucha najlepiej mieć próbki bo to jednak wszystko kosztuje nie wiem o czym tam jeszcze pisałyscię a termometry ani ciała ani wody nic z tych rzeczy to chyba na tyle co ja miałam już za sobą

reklama
Magda miałam voucher do wykorzystania w Argosie na ten kosz, ciekawa jestem czy teraz będzie:))) i jeszcze na torbe do przewijania na spacerze z Bootsa były wtedy a przydała by mi sie druga:)
jeszcze jak chodzi o kosz to nie wiem czy będę mogła się schylać bo miałam cc przy pierwszej ciąży i przez 2 miesiące podnoszenie przychodziło z trudem, a nie wiem czy teraz nie będę musiała miec cesarki:sorry2:
Abby współczuje twojemu synkowi, biedak musiał się nacierpieć:((
Kropka jasne że niektóre rzeczy opłaca się kupić używane, ciuszki jak najbardziej, na urlopie w PL teściowa kupiła 4 ciuszki z lumpeksu, słodkie z kubusiem puchatkiem i wcale nie widać że były noszone:tak: i ja tutaj na pewno używki będę kupować, zresztą mam troszke ciuszków po synku:) jak chodzi o sklpey to chyba nie pomoge bo nie orientuje sie jakie jeszcze moga być w Polsce...

Witajcie kobitki :)

U mnie dzisiaj pobudka o 4.
Właśnie zjadłam śniadanko. Normalnie budzi mnie burczenie w brzuchu...głód:D śmiejemy się z moim mężęm, iż mój synuś ma pory na śniadanko :D
Czy też tak macie? Czy jakiś wyjątek ze mnie :D

Miłego poranka wam życzę drogie forumowiczki:)

No dziś pobudka o 7 ja. Na prawdę nie mam co robić :-D
Ja wstając rano staram sie nie jeść mój organizm jest przyzwyczajony i łatwiej mi potem wytrzymać na badaniu krwi a spory kawałek tam muszę jechać i co najgorsze jutro albo pojutrze jadę na krew cukier i coś tam jeszcze i będę musiała tam siedzieć. To dopiero będzie wyzwanie dla organizmu

Mamaaga gratuluje dziewczynki, slodki ten kocyk ale jednak drogi troche ;)
Bilka mi te kocyki tez sie podobaja, ten pistacjowy zwlasza albo czekoladowyi niedrogie sa
Kropka no z kurtka na jesien/zime to czuje ze kazda z nas bedzie miec problem :D rnao jak do pracy zasuwalam bylo12,5 stopnia brrrrrrr chyba Cubus tez ma dzieciece
Abby gratuluje udanej wizytki ;)

czesc!
bilkabdg-mnie codziennie rano o tej samej porze budzi burczenie,malenstwo chyba domaga sie sniadanka,moze tez dlatego ze od dluzszego czasu wstaje ok.6.30 i glod odczuwam.zoladek sie przyzwyczail:-)

gratuluje poznanych plci dzidziolkow ;)
Milego dnia wszystkim zycze

Ostatnia edycja:
Cześć dziewczyny!
Ja dziś od 7 na nogach, ale coś nie w humorze, wyjątkowo nie przespaną noc miałam. Dopiero śniadanie będę jeść, staram się przyzwyczaić do odczekania po wzięciu tebletki na tarczycę, na począku ciąży zapomniałam się kilka razy przez głód poranny i tsh podskoczyło :-(
Abby
gratulację synka !
Ada1989 trzymam kciuki za Konradka :-)
Kropka87 nie sądziłam, że ciąża może przysporzyć tyle zachodu z ubraniami, nawet nie pomyślałam o kurtce, a też w zeszłym roku wydałam na kurtkę/płaszczyk z Zary, jak dziś przymierzyłam to ma jeszcze trochę luzu więc może nie będę musiała nowej kupić… A buty to i tak muszę kupić bo mam tylko kozaczki bardzo dopasowane na dość wysokim słupku…
W ogóle to co rusz okazuje się, że rzeczy dla dzidziusia co raz więcej trzeba kupić. Ja ogólnie nie lubię chodzić po sklepach, wybierać itd. przeraża mnie to, choć pocieszające jest, że dziecko nie będzie wybrzydzać, że zły kolor – przynajmniej na początku.
Bardzo się cieszę, że mogę korzystać z rad doświadczonych mam, za co dziękuję dziewczyny ;*
Może dziś się wybiorę i dokupię coś dla dzidziusia... kombinezonik hmm ech
Za miesiąc zaczynam ostatni semestr na studiach i już czuję jak zmęczona będę bo całodniowych wykładach, zajęciach, fakultetach - ręce opadają. Jedyny plus to, że mam bardzo blisko w większości przypadków zajęć :happy2:

Miłego wtorkowego dnia życzę ;-)

Inne:

-gondola
-spacerówka
-fotelik
-łóżeczko (ja preferuje jednak drewniane)
-materatc warto kupujac nowy nie odpakowywać z foli albo zainwestować w razie wypadku materac cały i suchy
-ochraniacz
- poducha i kołdra
- pościel 2x plus 2x prześcieradło
-wanienka
- ręcznik do kąpieli z kapturkiem 2x plus ewentualnie szlafroczek
- ok. 2 kocyki
wszystko co związane do kocyków ok :)
- rożek 2x wystarczy 1 mi sie przydał i teraz też mam
- śpiworek do gondoli mam bo dostałam ale czy sie przyda kombinezon i welurowy kocyk badz posciel myśle że starczy
-śpiworek do łóżeczka, póki mały będzie malutki i jest ryzyko, że sobie zakryje buzie kołdrą nie miałam i nie widziałam ryzyka w ciepłe dni był kocyk a kołderką i tak zakrywac powinno sie do piersi
-termometr do wody nie
-termometr ciałkowy :p nie
pieluchy tetrowe 15 szt owszem jako dla dziecka preferuje z aplikacjami 4 5 sztuk zwykłych też tyle
- pampers 2 1 op no to aż trzeba miec :D
-papers new born 1 op
- później przerzuce się na dady z biedronki, tzn wypróbuje mają b. dobre opinie
-chusteczki nawilżane 2x ogólnie zalecałabym już robic zapasy husteczek jak i pampersów bo tego idzie napawde sporo i same zauważycie że same husteczki są rewelacyjne do wszystkiego
- szczoteczka do włosów o tak
-aspirator do nosa (frida)tak
- sól fizjologiczna do przemywania oczu nie miałam
- podkłady Seni co to?
-paclankiktóraś o tym pisała ale nie mogę teraz znaleźć
- proszek i płyn do prania dla niemowląt tylko 1 prane były ciuszki do szpitala i prasowane moze ze 2 3 potem proszek persil nasz płyn do płukania i było super

Ubranka rozm 56 i 62

-kombinezon
- czapka zimowa
-czapeczki
-skarpetki
-śliniaczki
-niedrapki
-inne typu śpiochy, pajace itp. body ogólnie wole ubierac normalne ciuchy wiec u mnie to przeważa bluzeczki spodnie sukienusie dla maluszka pamietać o pieluszce tetrowej tej grubszej jako do przeijania na tych super przewijakach i jak przyjdzie lekarz bo tam jest sama skaj a na tym gołego malucha raczej nie...

Ja w ogóle i do porodu

-Tamtum Rosa tak
-maść na brodawki (niezmywalną) tak ale taka po ktrej mozesz karmic małe bez odczekania czasu
-koszulka do porodu 2x do porodu bedziesz miec super wdzianko koszule raczej po porodzie
-szlafrok tak
- klapki tak
-klapki pod prysznic tak
-czopki glicerynowe nie miałam wrazie problemu od tego są położne
- kółko dmuchane (do siadania po porodzie) miałam było jeszcze gorsze jak normalne siedzenie :D
- żelową opaskę (do schłodzenia taka) nie miałam ale słyszałam że mozna je brac do porodu
- podkłady Seni już pisałam ale jeszcze raz, że dla mnie też potrzebne będą a chyba kumam z Oliwą potrzebowałam w szpitalu teraz lepiej sie dowiedziec
- majtki jednorazowe oddychające tak z siatki
-majtki ciążowe ??
-koszulka nocna do karmienia 2x jak pisałam wyzej
-biustonosze do karmienia tak
- ręczniki papierowe do szpitala ?
- ręcznik normalny 2x tak najlepiej ciemne
-najpotrzebniejsze przybory i kosmetyki (szampon, suszarka, żel pod prysznic itp) tak
-żel do higieny intymnej poporodowy
-wielkie podpachy najlepiej bella poporodowe no bez tych namiotów sie nie obejdzie
-dużo wody do picia tak

No i dokumenty do szpitala -wykaz w szpitalu

Jeśli o czymś zapomniałam to oświećcie :)

Acha i przwiduje możliwość, kupienia przewijaka i innych rzeczy w późniejszym czasie takich jak smoczek, butelki, wyparzacz, laktator, podgrzewacz, szczotka do butelek, chusta. Co do butelek to mam nadzieje, że będe karmić, a przydzdzą się one tylko na herbatki etc.

Co do bujaczków, leżaczków, baldachimów i innych cudów wianków, to ja nie gustuje w takich rzeczach, w późniejszym czasie wiadomo potrzeby dziecka wzrosną, więc dojdzie krzesełko do karmienia, kubki niekapki etc... ale nie ma sensu wybiegać tak dlaeko w przyszłosć :)
tak jak pisałam ci wczoraj leżaczek mata rewela potem krzesełko baldachim miałam i też jestem zadowolona i oczywiscie karuzela ja mam z fischer price zielona z muzyką mocarta i tych innych ale ja puszczałąm tylkoodgłos lasu super
no to chyba na tyle uciekam na razie bo bede miałam malucha zaraz :)

Witam z rana pogoda super słonko świeci ale nie jest gorąco:)
Fajna ta listka którą zrobiłyście powiem szczerze że ja jestem zielona i o połowie z tego bym nie pomyślała widzę że pomału będzie się trzeba zabierać za kompletowanie. We wrześniu zamierzam kupić komodę na ciuszki maluszka a jak już będzie komoda to można zbierać ubranka póki co nie mam gdzie trzymać.
Zaraz zabieram się za pisanie pracy chciałabym skończyć do końca roku i obronić się jak najszybciej bo jak nie zrobię tego od razu to pewnie dopiero wrzesień przyszły rok zobaczymy jak mi wyjdzie ale temat mam na czasie związany z ciążą więc powinno być dobrze.
Uciekam i życzę miłego dnia

reklama
No to i ja sie wypowiem

Inne:

-gondola- tak
-spacerówka- tak
-fotelik- tak

-łóżeczko (ja preferuje jednak drewniane)- ja mam drewniane i żałuje, wolałabym turystyczne....
-materac- tak
-ochraniacz- tak
- poducha i kołdra- tak
- pościel 2x plus 2x prześcieradło- tak
-wanienka- tak - ja kupiłam za niecale 30 zl odrazu z termometrem
- ręcznik do kąpieli z kapturkiem 2x plus ewentualnie szlafroczek- ręczniki tak, szlafroczek to doopiero preferuje jak małe zacznie chodzic
- ok. 2 kocyki- tak, a nawet 3-4- kocyków nigdy nie za duzo
- rożek 2x - tak, moim zdaniem wystarczy jeden
- śpiworek do gondoli- nie wiem, nie miałam, ale wydaje mi sie bez sensu, bedzie zima wiec kombinezon wystarczy moim zdaniem
-śpiworek do łóżeczka, póki mały będzie malutki i jest ryzyko, że sobie zakryje buzie kołdrą- ja nie uzywalam ale w rozek go wkladalam i byl wniebowziety, lepiej spal, wiec jak juz spiworek to jakis taki ciasnawy otulajacy, takie noworodki najlepiej spia jak sa ciasno opatulone
-termometr do wody- nie, chyba ze odrazu w wanience wbudowany
-termometr ciałkowy :p- oczywiscie ze musi byc
pieluchy tetrowe 15 szt.- tak, a nawet wiecej ja mialam okolo 20 szt i moze na poczatku tyle ci sie nie przyda ale pozniej jak najbardziej tak! wiec na tetrowe nie ma co zalowac, potem sa swietne do mycia okien czy podłóg heheh :)
- pampers 2 1 op- chyba kilka opakowan ;)
-papers new born 1 op- tez napewno nie jedno
- później przerzuce się na dady z biedronki, tzn wypróbuje mają b. dobre opinie- zgadzam sie
-chusteczki nawilżane 2x- to samo- chyba kilkanascie kochana, ale faktycznie na pcozatek lepiej kupowac po jedneym opakowaniu i sprawdzac czy ktores nie uczulaja
- szczoteczka do włosów- tak
-aspirator do nosa (frida)- tak
- sól fizjologiczna do przemywania oczu- mnie sie nie przydala ale zawsze warto miec w apteczce
- podkłady Seni- to takie pod przescieradlo?? jesli tak to jak najabardziej
-paclanki- nie mialam ale zaluje bo na poczatku to kupki wcale tak nie walą, ale jak zacznie jesc normalne jedzenie to masakra jaki smród :))) hehehe
- proszek i płyn do prania dla niemowląt- jak najbardziej, uwazam ze powinno sie prac co najmniej przez jakis czas, napewno z miesiac, takie moje zdanie, trzeba powoli sprawdzac u dzidzi na co jest uczulone, po kilku miesiacach jaki dzidzia zdrowa mozna sprobowac prac w zwyklym :)

Ubranka rozm 56 i 62

-kombinezon - tak
- czapka zimowa- tak, a nawet dwie
-czapeczki- tak
-skarpetki- tak
-śliniaczki- uwazam ze na poczatku sa nie potrzebne chyba ze dziecko bardzo ulewa, ale to i tak sie tetry zazwyczaj podklada, ale w pozniejszym okresie jak najwiecej sliniazków :)
-
niedrapki- tak
-inne typu śpiochy, pajace itp.- jak najwiecej !

Ja w ogóle i do porodu

-Tamtum Rosa- oj jak najbardziej
-maść na brodawki (niezmywalną)- tak! polecam MALTAN !
-koszulka do porodu 2x- do porodu jedna najbrzydsza, potem przynajmniej dwie do lezenia w szpitalu
-szlafrok- tak
- klapki- tak
-klapki pod prysznic- tak
-czopki glicerynowe- ?? a po co? ja nie mialam...
- kółko dmuchane (do siadania po porodzie)- nie mialam ale wiem ze kobiety polecaja
- żelową opaskę (do schłodzenia taka)- a po co to?
- podkłady Seni już pisałam ale jeszcze raz, że dla mnie też potrzebne będą- jak najbardziej, mi sie przydaly w szpitalu i w domu zeby nie zabrudzic przescieradla
- majtki jednorazowe oddychające- tak
-majtki ciążowe- uwazam ze nie potrzeba, jednorazowe kilka sztuk wystarczą
-koszulka nocna do karmienia 2x- tak jak napisalam wyzej do lezenia w szpitalu czy w domu do spania i karmienia jak najbardziej
-biustonosze do karmienia- tak
- ręczniki papierowe do szpitala- tak
- ręcznik normalny 2x- tak
-najpotrzebniejsze przybory i kosmetyki (szampon, suszarka, żel pod prysznic itp)- i tak suszarki pewnie nie uzyjesz hehe :)
-żel do higieny intymnej poporodowy- tak
-wielkie podpachy najlepiej bella poporodowe- niestety tak ;)
-dużo wody do picia- tak! do porodu najlepiej takie srednie z dziubkiem!! wygodniejsze podczas porodu a potem moga byc zwykle

No i dokumenty do szpitala -wykaz w szpitalu- tak

Jeśli o czymś zapomniałam to oświećcie :)

Acha i przwiduje możliwość, kupienia przewijaka i innych rzeczy w późniejszym czasie takich jak smoczek, butelki, wyparzacz, laktator, podgrzewacz, szczotka do butelek, chusta. Co do butelek to mam nadzieje, że będe karmić, a przydzdzą się one tylko na herbatki etc.

Co do bujaczków, leżaczków, baldachimów i innych cudów wianków, to ja nie gustuje w takich rzeczach, w późniejszym czasie wiadomo potrzeby dziecka wzrosną, więc dojdzie krzesełko do karmienia, kubki niekapki etc... ale nie ma sensu wybiegać tak dlaeko w przyszłosć :)

Jednak leżaczek uważam jest potrzebny :)) baldachimy, bujaczki nie, ale lezaczek jak najbardziej :))

Do góry