Wpadłam na chwilkę poczytać co u Was słychać
Ja padam na twarz ze zmęczenia, no ale jeszcze tylko 2 dni muszę wytrzymać i WOLNE
Wczoraj wieczorem maluszek dał o sobie znać lekkimi gilgotkami w brzuchu
A razem z gilgotkami pojawiła się meeega zgaga. Mam nadzieję, że ta zgaga była od śledzików w occie i da mi spokój
Dziewczyny na temat tego co można, a czego nie można jeść, pić w ciąży jest wiele teorii. Włosy farbować można, bo są inne farby niż kiedyś - pytałam o to już w poprzedniej ciąży ginki. Co do surowego mięsa, ryb, serów pleśniowych - można się łatwo zatruć, więc pewnie temu piszą, że nie można.
Ale alkoholu odradzam nawet w niewielkich ilościach. Tak się złożyło, że miałam okazję być na szkoleniu FAS, a potem takie szkolenia prowadzić wśród rodziców i gimnazjalistów. Nie wiem czy w Internecie można znaleźć, ale polecam film pt. "Wieczne dziecko", o dziewczynie w naszym wieku z FAS. W moim środowisku spotkałam się z jednym dzieckiem z FAS, które ma zdiagnozowane ADHD, bo matka nie przyznała się, że piła w ciąży i powiem Wam, że żal mi tego dziecka :-(
Najgorsze jest to, że niektórzy lekarze każą pić wino na lepsze krążenie w ciąży
ja też co do picia alkoholu w ciąży jestem na nie, czy to piwo, wino czy cokolwiek innego procentowego.
Picie alkoholu w ciąży prowadzi do:
- Przedwczesnego porodu lub nawet poronienia (ryzyko to wzrasta nawet czterokrotnie!);
- Niskiej wagi urodzeniowej dziecka (jest ono znacznie mniejsze od innych maluchów);
- Opóźnienia wzrostu;
- Uszkodzenia mózgu;
- Wady nerek;
- Wady serca;
- Problemów ze wzrokiem i słuchem;
- Wystąpienia zespołu ADHD;
- Wystąpienia FAS (Płodowego Zespołu Alkoholowego).
Podpisuje się pod tym
Mam pytanie dziewczyny, bo właśnie wróciłam z apteki i zakupiłam sobie witaminki Femibion Natal 2 z jodem i DHA. Czy zażywacie witaminy i jakie? Bo ja do 12 tygodnia tylko kwas foliowy a te witaminy są od 13 tygodnia. Ja mam taki problem w każdej ciąży że takie witaminki wzmagają u mnie nudności i wymioty. Boję się że teraz też się powtórzy.
Ja brałam Prenatal Complex, ale od kilku dni biorę sam kwas foliowy, bo po Prenatalu od jakiegoś czasu mam takie mdłości, że szok i zdarzyło się też spotkanie z kibelkiem
Zmienię na chwilę trochę temat, bo byłam dzisiaj u lekarza i dowiedziałam się że niestety nie mogę dostać L4. Obecnie jestem na L4 bo miałam ciąże zagrożoną (ale wszystko jest już ok
), będę je jeszcze kontynuować do 12 tygodnia a potem mam wrócić do pracy. Obecnie jestem w 9 tygodniu. Zastanawiam się czy też się spotkałyście z takim czymś czy dostałyście L4 bez problemu. Dodam że teraz chodzę na wizyty z NFZ (a pierwsze L4 dostałam od prywatnego lekarza i bez problemu od razu na miesiąc).
Ja bym zmieniła gina