reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczeń 2012

Livastrid-u nas jest podobnie nie tyle moze ze zmuszaja ale zalecaja ale jesli ktos lubi ryby morskie to nie musi osobno brac tranu ja za nimi nie przepadam mimo ze mieszkam 20metrow od portu i mam dostep do swiezutkich ryb na codzien to biore DHA w kapsulkach ktore sa u nas sprzedawane razem z kompletem 16 witamin.Zaszkodzic napewno nie zaszkodzi a kazdy zna dobroczynne dzialanie tranu takze polecam:)))

z ponad rok temu jak bylam w pierwszej ciazy i mialam pierwsza wizyte u poloznej wlasnie po raz pierwszy powiedziano mi o tranie, wszak normalnie w zyciu bym go nie ruszyla. Polozna pyta sie mnie czy biore tran a ja nie, bo po co drugi dzien ryby jem. A one do mnie - to za malo, ja zrobilam oczy jak piec zlotych, przeciez to losos a mysl o tranie mnie obrzydzala do potegi n. Zmusilam sie po dwoch miesiacach jak mi 2 lekarki i ona zatruly zycie. Tran absolutnie w kapsulkach, bo plynnego bym nie przezyla. Po porodzie kupilam plynny o smaku cytrynowym.
Tez mieszkam nad woda:-D, nad morze ze 4 minuty autkiem, a rzeka za domem

reklama
z ponad rok temu jak bylam w pierwszej ciazy i mialam pierwsza wizyte u poloznej wlasnie po raz pierwszy powiedziano mi o tranie, wszak normalnie w zyciu bym go nie ruszyla. Polozna pyta sie mnie czy biore tran a ja nie, bo po co drugi dzien ryby jem. A one do mnie - to za malo, ja zrobilam oczy jak piec zlotych, przeciez to losos a mysl o tranie mnie obrzydzala do potegi n. Zmusilam sie po dwoch miesiacach jak mi 2 lekarki i ona zatruly zycie.

Mnie nikt na razie nie zmusza. Pytałam nawet, czy mam przyjmować coś oprócz kwasu foliowego. "Nie. Dopiero po 12 tygodniu." Tosię nie wychylałam. A o tranie tutaj pierwszy raz słyszę. I, jak Wy, jeśli w ogóle to w kapsułkach.

Ja pierwsza core rodzilam 14 prawie lat temu i kto to wtedy slyszal o tranie a zwlaszcza dla ciezarnych.Teraz zalecaja wiec kupilam witaminy o nazwie Gallia i one sa z dodatkowymi kapsulkami DHA wydatek rzedu 20euro starczaja na miesiac takze jestem spokojniesza.Do najmlodszych mamus nie naleze wiec lepiej dmuchac na zimne i zapobiegac niz pozniej leczyc.Natomiast dziewczyny moje dostaja tran od 2 roku zycia co roku od pazdziernika do konca marca i naprawde nie wiem co to sa zimowe przeziebienia,grypy,anginy i tym podobne.

Czesc! Ja tylko na chwile bo jak zwykle zmeczona jestem i spac zaraz ide. Ja z mdlosciami troche lepiej, ale nie moge byc glodna, wiec juz przytyłam 1,5 kilo.
Co do tranu, to nie zazywałam i teraz tez pewnie nie, ale biore kwas foliowy.
Dobrej nocki!

Ja tez biore kwas foliowy a tran sobie daruję. nie będę się faszerować tabletkami, bo tego nie cierpię. po to jest zróżnicowana dieta i po to trzeba się zdrowo odżywiać, żeby nie było żadnych braków w organiźmie. gorzej jak ktoś ma wstręt do ryb, orzechów, słonecznika, dyni, to niech je tran.Ja nigdy nie łykam witamin i raz w roku, jak jestem chora to max:)

Czesc dziewczyny:)
Cyba dołacze do Waszego grona :) W pon. idę do ginekologa upewnić się co z moja fasolką. testy zwykle i z krwi wykazaly ciaze...:))a ogolne samopoczucie do kitu. Mdli mnie strasznie do poludnia, mecze sie jak nie wiem:no::wściekła/y: Wedlug kalkulatorow termin by wypadal na koniec stycznia 23-31:)
Emmm widzę ze Ty chyba masz najmlodsza fasolkę? na kiedy masz termin?

oj dziewczyny, najmłodszą fasolkę to mamchyba ja :)
termin sama sobie wyliczyłam na 30-31 I, a wiek ciąży na USG idealnie zgadza się z tym wyliczonym przeze mnie
ja też nie biorę witamin oprócz kwasu foliowego, pytałam moją ginekolog i powiedziała, że jak morofologia ok i nie ma anemii to nie trzeba brać, zwłaszcza, że teraz taki wysyp owoców i warzyw. A mnie boli głowa po witaminach :(
z dolegliwości to nie mam nic, no może pobolewanie w podbrzuszu i wieeelki brzuch
czasem jak jestem głoda to mdłości, ale pewnie jeszcze wszystko przede mną :)

mi wypada 6 tydzien

w pierwszej ciazy nie bralam witamin. Potem biofer bo zelazo zaczelo spadac. Podobno niektore położe odradzają brania witamin gdyż rodzą się duże dzieci. Moj Niko miał 4120 bez witamin wiec ile w tym prawdy nie wiadomo. Ja tylko kwasik juz biorę i chyba kupię CoCCUline na mdłosci bo zwariujęę

Ostatnia edycja:
Ja łukam cały czas witaminy bo mialam anemie jak jeszcze w ciazy nie byłam... niby zdrowo sie odżywam ... ale bez witamin miałam wieczne problemy teraz lekarz zalecił mi podwojna dawke witamin... i kwasu :) a te witaminy jeszcze takie wielkie!

reklama
Marciaa ja właściwie nie wiem na kiedy mam :) Moja gin powiedziała, że po usg robionym po 11 tygodniu będzie wszystko widać i wtedy można przybliżony termin podać, ale to będzie coś koło 30 stycznia obstawiam :) ale wiecie jak jest z tymi terminami:)

Do góry