reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczeń 2012

ja niestety mialam od samego poczatku problemy z cycowaniem, bo raz, ze mala ssac nic nie chciala, trenowano ja na smoczku w szpitalu, do tego sama pokarm dostalam w 5 dobie po porodzie, kiedy wychodzilam ze szpitala. Sztab doradcow laktacyjnych siedzial nade mna, dostalam w szpitalu taki hydrauliczny laktator wielki jak nie wiem co i co 2 godziny, caly czas spedzony w szpitalu meczylam cyce. A mleka zero, plakalam, przyznam sie, strasznie plakalam. Az dostalam, wieczorem po powrocie ze szpitala maz na szybkiego jechal do dyzurnej apteki po elektryczny laktator aventu, bo mialam reczny, a zalalo mnie tak, jakby ktos jakies zrodlo otworzyl, lalo sie same ze mnie. Mala niestety po 2 miesiacach prob przystawiania do cyca ciagle go nie chciala, potem to juz mi sie nie chcialo. I tak zostalo. Czy ja wiem, czy jest mala z tego powodu nieszczesliwa? Jej wystarcza, ze jest na rekach. Osobiscie nie czuje braku kontaktu z dzieckiem, przez to, ze nie karmilam cycem i nie sadze, ze mala jakos na tym emocjonalnie ucierpiala.

reklama
nie mówię, że to źle jeśli mama nie karmi:) ja sama nie wiem czy mi się uda, ale będę próbować:) jest wiele dzieci, które od początku były karmione butlą i chodzą po świecie i żyją:):p i mają się dobrze:p ale dla mnie karmienie jest czymś tajemniczym i słodkim:) czymś intymnym pomiędzy mamą i dzieckiem:)

macie do polecenia jakieś książki dla przyszłych tatusiów? bo mój jest kompletnie zielony nawet na temat podstawowych faktów o ciąży...i chciałabym mu jakąś lekturkę sprawić do czytania:) najlepiej na wesoło, żeby się za szybko nie znudził:p

Ostatnia edycja:
Anastazzja: jak narazie sie zastanawialam nad takim monitorem ze mnie tez panikara wiec mozliwe ze kupie ....
jej jak ja czytam co trzeba kupic to az mi sie w glowie kreci...... ja musze wszytsko od a do z co jest potrzebne kupic... lozeczko napewno z allegro bo tutaj lozeczka sa drogie........a jak narazie porownuje sobie ceny :)

malutka a becikowe dostajecie tam w niemczech pewno calkiem zacne/moze nawet przed porodem, jak u mnie/ i pieniazki co miesiac potem, nie? mozesz najpierw kupic to co na sam poczatek bedzie potrzebne a potem dokupowac z czasem jak stwierdzisz czy faktycznie potrzebne to czy tamto

przez 1 rok dostaje sie pieniazki jakies wieksze dla dziecka a pozniej az skonczy szkole dostaje sie ale juz mniej. no a wiecej musze sie dowiedziec ale mam jeszcze na to czas :p

Mnie w szpitalu powiedziano że absolutnie smoka czy butli nie dawać bo potem o cycu mogę zapomnieć. Młoda dostała smoczek jak miała chyba miesiąc. Ssała cyca do 9 miesiąca. Potem sama powiedziała że nie więc nie naciskałam. Tylko mnie się udało bo od razu na sali porodowej dorwała się do mlekopoju i puściła jak napełniła brzuszek;-) Miałam wyrozumiałe dziecko w tej kwestii hehe
Odciągałam ręcznym Aventu bo jak byłam na zajęciach to dostawała mleczko od tatusia- i tu też rada doradcy laktacyjnej aby kupić butlę ze smokiem dla dzieci ssących pierś- z nich trudniej dziecku ciągnąć więc potem chętnie wracają do cycusia. U nas to się sprawdziło

Co do zakupów- myśmy wydali niecałe becikowe ( 1600zł chyba jak liczyłam) na wszystko więc nie było źle- z tym że łóżeczko dostałam a ciuszki miałam pożyczone albo z ciucholandu. Większość rzeczy z allegro. Teraz muszę dokupić jedynie butelki, materacyk, kocyk- bo to musi mieć swoje i łóżeczko bo mam takie bez regulacji wysokości.

reklama
ja swoje dziecko karmilam jak malpke- strzykawka w szpitalu:-D nie, no wtedy smiesznie mi nie bylo

ja za czesc becikowego kupilam mezowi jeszcze gps-a, bo stekal, ze by chcial, wiec dostal prezent od corki, teraz to sama nie wiem co zrobie z pieniedzmi, bo procz tego laktatora, mam wszystko. Pewnie czesc przepuszcze na zrobienie czegos w domu

u Was malutka dostaje sie calkiem fajne pieniazki, wiec sie nie martw zbyt mocno

Do góry