reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczeń 2012

ja niestety mialam od samego poczatku problemy z cycowaniem, bo raz, ze mala ssac nic nie chciala, trenowano ja na smoczku w szpitalu, do tego sama pokarm dostalam w 5 dobie po porodzie, kiedy wychodzilam ze szpitala. Sztab doradcow laktacyjnych siedzial nade mna, dostalam w szpitalu taki hydrauliczny laktator wielki jak nie wiem co i co 2 godziny, caly czas spedzony w szpitalu meczylam cyce. A mleka zero, plakalam, przyznam sie, strasznie plakalam. Az dostalam, wieczorem po powrocie ze szpitala maz na szybkiego jechal do dyzurnej apteki po elektryczny laktator aventu, bo mialam reczny, a zalalo mnie tak, jakby ktos jakies zrodlo otworzyl, lalo sie same ze mnie. Mala niestety po 2 miesiacach prob przystawiania do cyca ciagle go nie chciala, potem to juz mi sie nie chcialo. I tak zostalo. Czy ja wiem, czy jest mala z tego powodu nieszczesliwa? Jej wystarcza, ze jest na rekach. Osobiscie nie czuje braku kontaktu z dzieckiem, przez to, ze nie karmilam cycem i nie sadze, ze mala jakos na tym emocjonalnie ucierpiala.

reklama
nie mówię, że to źle jeśli mama nie karmi:) ja sama nie wiem czy mi się uda, ale będę próbować:) jest wiele dzieci, które od początku były karmione butlą i chodzą po świecie i żyją:):p i mają się dobrze:p ale dla mnie karmienie jest czymś tajemniczym i słodkim:) czymś intymnym pomiędzy mamą i dzieckiem:)

macie do polecenia jakieś książki dla przyszłych tatusiów? bo mój jest kompletnie zielony nawet na temat podstawowych faktów o ciąży...i chciałabym mu jakąś lekturkę sprawić do czytania:) najlepiej na wesoło, żeby się za szybko nie znudził:p

Ostatnia edycja:
Anastazzja: jak narazie sie zastanawialam nad takim monitorem ze mnie tez panikara wiec mozliwe ze kupie ....
jej jak ja czytam co trzeba kupic to az mi sie w glowie kreci...... ja musze wszytsko od a do z co jest potrzebne kupic... lozeczko napewno z allegro bo tutaj lozeczka sa drogie........a jak narazie porownuje sobie ceny :)

malutka a becikowe dostajecie tam w niemczech pewno calkiem zacne/moze nawet przed porodem, jak u mnie/ i pieniazki co miesiac potem, nie? mozesz najpierw kupic to co na sam poczatek bedzie potrzebne a potem dokupowac z czasem jak stwierdzisz czy faktycznie potrzebne to czy tamto

przez 1 rok dostaje sie pieniazki jakies wieksze dla dziecka a pozniej az skonczy szkole dostaje sie ale juz mniej. no a wiecej musze sie dowiedziec ale mam jeszcze na to czas :p

Mnie w szpitalu powiedziano że absolutnie smoka czy butli nie dawać bo potem o cycu mogę zapomnieć. Młoda dostała smoczek jak miała chyba miesiąc. Ssała cyca do 9 miesiąca. Potem sama powiedziała że nie więc nie naciskałam. Tylko mnie się udało bo od razu na sali porodowej dorwała się do mlekopoju i puściła jak napełniła brzuszek;-) Miałam wyrozumiałe dziecko w tej kwestii hehe
Odciągałam ręcznym Aventu bo jak byłam na zajęciach to dostawała mleczko od tatusia- i tu też rada doradcy laktacyjnej aby kupić butlę ze smokiem dla dzieci ssących pierś- z nich trudniej dziecku ciągnąć więc potem chętnie wracają do cycusia. U nas to się sprawdziło

Co do zakupów- myśmy wydali niecałe becikowe ( 1600zł chyba jak liczyłam) na wszystko więc nie było źle- z tym że łóżeczko dostałam a ciuszki miałam pożyczone albo z ciucholandu. Większość rzeczy z allegro. Teraz muszę dokupić jedynie butelki, materacyk, kocyk- bo to musi mieć swoje i łóżeczko bo mam takie bez regulacji wysokości.

reklama
ja swoje dziecko karmilam jak malpke- strzykawka w szpitalu:-D nie, no wtedy smiesznie mi nie bylo

ja za czesc becikowego kupilam mezowi jeszcze gps-a, bo stekal, ze by chcial, wiec dostal prezent od corki, teraz to sama nie wiem co zrobie z pieniedzmi, bo procz tego laktatora, mam wszystko. Pewnie czesc przepuszcze na zrobienie czegos w domu

u Was malutka dostaje sie calkiem fajne pieniazki, wiec sie nie martw zbyt mocno

Do góry