reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczeń 2012

O kurcze, ale macie zachcianki:-D Mnie się za to kawy chce i walcze żeby jej nie pić.
Malutkans- nie wiem czy myslimy o tym samym ale w 12-13 tyg w Polsce robi sie tzw pierwsze usg prenatalne- sprawdza się drożność przewodu pokarmowego- ćzy nie jest nigdzie zarośniety, czy są wszystkie narządy wewnetrzne, oglada się serduszko- komory przedsionki. Kośc nosowa i przezierność karkowa- badania w kierunku zespołu Downa. Te usg trzeba wykonac w tym okresie, po 14 tyg jest już za póxno, wynik jest niemiarodajny. Jesli cos wychodzi nie tak, lekarz kieruje na dalsze badania genetyczne. To tyle co mi wiadomo

Agnes- 5,5 kg:szok: O kurcze, a dzidziuś jak duży sie urodził? I to tak fizjologicznie czy miałaś trudne początki z wymiotami i innymi problemami? Dla mnie to abstrakcja bo mi w poprzedniej ciąży przybyło 21kg

reklama
Mały się urodził mały......hihihi, tzn w 36 tc.(był wcześniakiem) miał 2800 i 51 cm. A ja nie miałam żadnych mdłości, nie wymiotowałam, ale byłam chuda i mam 156 cm wzrostu, ale teraz czuję że będzie duuuużo więciej ;-)

Dzień dobry dziewczynki!

dzień dobry;-)

a więc jestem po wizycie już;-) wszystko jest dobrze, dzidzia ma 36mm, zaprezentowała się dzisiaj mamie z tej ruchliwej strony, wierciła się jak tata heh.... szkoda tylko, że zdjęcia nie dostałam;/

ale jeszcze jedno mnie nie pokoi, bo lekarz przepisał mi czopki na mdłości i pisze na ulotce,że należy unikać stosowania leku w ciąży...więc sama nie wiem czy brać czy nie...jak myślicie?

no i mam wyznaczone dwa terminy 22 lub 25 styczeń.

pozdrawiam;-)

hej
ależ u mnie sie pogoda poprawiła. super!
dziewczyny mam pytanie... chodzi o te badania genetyczne czy to w polsce jest standradowe badanie czy robi ten co chce?? co ile sie robi badania z krwi??
większość lekarzy robi takie USG. ale nie wszyscy. bo znam przypadki gdzie lekarz prowadzący "nie widział potrzeby" takiego badania. ja miałam robione w pierwszej ( byłam w tamtym czasie w Francji) i drugiej ciąży. jeśli chodzi o wyniki krwi. to tak jak dziewczyny pisały przynajmniej raz na trymestr powinny być zrobione. ja miałam zlecenie badana krwi na początku ciąży. i teraz tez dostałam. a w połowie ciąży się robi krzywa cukrowa.
moja ginka tabletki każe brać od samego początku ciąży. bo dziecko zawsze dla siebie witaminy w twoim organizmie znajdzie ale ściągnie z włosów, z zębów, kości. i przy karmieniu karze brać.

no i mam wyznaczone dwa terminy 22 lub 25 styczeń.
bo wenie jeden termin z miesiączki a drugi z USG?
super ze masz same dobre wieści.
co do czopków. jeśli mdłości bardzo ci utrudniają życie to pewnie ich zahamowanie jest jakby ważniejsze niż w razie co skutki uboczne po czopkach. ale jeśli wytrzymujesz z mdłościami to ja chyba bym nie brała.

Co czytam o ciezarnych z zagranicy to jestem w szoku ze tam tak olewaja i nie robią tyle badań

w pl jest ochrona zycia poczetego, moze dlatego. W innych krajach, gdzie aborcja jest dopuszczona, moze byc tak, ze pierwsze pytanie jakie uslyszysz od lekarza, gdy powiesz, ze jestes w ciazy to sie zapyta "czy chcesz to dziecko". U mnie o ciaze zaczynaja dbac od 12 tygodnia, bo uwazaja, co ma sie stac to i tak sie stanie i tak laski tu podchodza do ciazy - co ma byc to bedzie. Jedyne, o co panstwo dba wczesniej, to te dzieci z in vitro, bo je robi sie na koszt panstwa. Badania robia, az tak zle np u mnie nie jest, jak cos zaczyna dolegac to wtedy biora pod lupe i bardzo dbaja. Przy normalnie przebiegajacych ciazach nie ma co wymyslac wg tutejszych wytycznych.

ona jezeli mdlosci masz takie, ze naprawde wplywaja negatywnie na Twoje zycie to czopki mozesz brac. Jezeli masz, bo masz, przeszkadza, no ale idzie wytrzymac i choc troche jesz to nie bierz. No i gratuluje dlugasnej i fikajacej fasolki:-)

ja w ogole mam fajnie bo wg @ termin mam 15 wg usg 9;-)

No więc jestem:-)
dalej u teściowej:-p
Niestety tylko przelotem....
Żeby się z Wami pożegnać...
Dziś wyszłam ze szpitala...
Właściwie można powiedzieć, że jestem po "porodzie"

Lasencje, żebyście wytrwały w takim gronie jak jesteście....

Powodzenia:-)

reklama
Witam dziewczyny my juz mamy internet... nadrobilam:) dziekuje wam bardzo wlasnie kolega naklada tynk nad oknem w kuchni bo polecialo:p.

Owoce na WIELKIE TAK!!! czeresnie przedewszystkim:tak: ale za to banany na nie:no:

co do alkoholu to nie tykam... chodz przy wojtaszku zrobilam sobie wyjatek i kupilam Redsa kiedy odebralam wyniki matury...:-D

a i witam wszystkie nowe kobitki i ich maluszki:)

Aniu - bardzo mi przykro...:-(

Do góry